>

novosti logo

Piše T.O.

U Benkovcu osvanuo grafit ‘Srbe na vrbe’

Lijep pozdrav iz kišnog Benkovca u kojem nažalost niču otrovne gljive poput ove, poruka je koju je redakciji Novosti uputio čitatelj iz Dalmacije, uz fotografiju na kojoj je vidljiv grafit ‘ŠBK 1950 Srbe na vrbe’. Kako nam je objasnio, taj se grafit već danima nalazi na cesti koja Benkovac spaja s obližnjim selom Šopot.

Iz Policijske uprave zadarske poručili su nam kako benkovačka policija ranije nije dobila dojavu o ovom slučaju te da će tokom današnjeg dana izaći na teren. O događaju će obavijestiti i komunalne redare koji će ukloniti sporni grafit.

Srpsko narodno vijeće u prethodnoj je godini zabilježilo 26 gradova i mjesta u Hrvatskoj u kojim su se pojavili grafiti kojima se poziva na nasilje nad Srbima ili kojima se slavi fašistički, odnosno ustaški režim. Da ni ova, 2017. godina nije iznimka pokazalo se već u njenim prvim mjesecima, kada je fasada pravoslavne crkve Svetog Petra i Pavla u centru Sinja oskvrnuta grafitima ‘Za dom spremni’ i slovom ‘U’. Grafiti sličnog sadržaja početkom su godine uočeni i u Bjelovaru, gdje je ustaškim ‘U’ išarana fasada pravoslavne crkve Svete Trojice. Najradikalniji primjer zabilježen je u Šibeniku, gdje je u martu preko cijelog pročelja Osnovne škole Vidici ispisano ‘Svi Srbi su četnici’, ‘Za dom spremni’ i ustaško ‘U’.

1/1