Novosti

Kronika

U iščekivanju investicija

Opštinske vlasti Borova najavile kapitalne investicije: Osim završetka izgradnje kanalizacije i uvođenja moderne rasvete, u opštini na istoku Hrvatske se nadaju i skorom otvaranju novih radnih mesta

Yxdkun90blpw1wg1ls19zss4wyq

Borovo će dobiti reciklažno dvorište i bioelektranu

Privredni razvoj i otvaranje novih radnih mesta, što bi jedino moglo zaustaviti aktuelno iseljavanje mladih ljudi, prioritet je gotovo svake sredine na istoku Hrvatske. U Borovu se u tom pravcu uveliko radi. Do kraja godine očekuje se završetak izgradnje kanalizacije čime će osim podizanja standarda života meštana biti ispunjen i jedan od najvažnijih preduslova za privlačenje investitora. Izgradnja sistema odvodnje u Borovu provodi se okviru jednog od najvećih vodokomunalnih projekata u Vukovarsko-sremskoj županiji kojim su obuhvaćeni grad Vukovar i opštine Borovo, Bogdanovci i Trpinja. Projekat ukupne vrednosti od gotovo 362 miliona kuna sufinansira Evropska unija s više od 70 odsto sredstava.

- Vrednost investicije u Borovu je sto miliona kuna, a opština je sa svega 3,5 miliona kuna uloženih vlastitih sredstava ostvarila jedan veliki i značajan projekat koji ulazi u završnu fazu, izgradnju poslednje deonice koja prolazi glavnom cestom - kaže načelnik Zoran Baćanović.

Osim kanalizacije Borovo će imati i modernu javnu rasvetu. Radi se o led sijalicama, ukupno 151, koje će osvetliti četiri ulice duž državne ceste i doneti znatne uštede u opštinskom budžetu, a finansijska podrška od 250.000 kuna stigla je iz Ministarastva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Među projektima koji će omogućiti zapošljavanje stanovništva, Baćanović najavljuje izgradnju reciklažnog dvorišta. Investicija od milion i 800.000 kuna je s 80 odsto sufinansira Fond za zaštitu okoliša. Velika su očekivanja i od dolaska italijanskog investitora, kompanije Building Energy, koja se obavezala da će do kraja 2018. godine u Borovu izgraditi bioelektranu snage pet megavata s pogonom za proizvodnju peleta. Ovo privatno ulaganje od oko 30 miliona evra omogućiće proizvodnju ‘zelene energije’ u Borovu, otvaranje 80 radnih mesta i razvoj poljoprivredne proizvodnje. Reč je o kapitalnom projektu i jednoj od najznačajnih odluka Opštinskog veća Borova u prošloj godini koje je dalo saglasnost firmi Building Energy Slavonija 1 d.o.o. na pravo građenja u poslovnoj zoni. Strateški partner je borovska poljoprivredna zadruga Brestove međe koja bi sa svojim kooperantima trebala da obezbedi sirovinu za bioelektranu.

- Ovo je razvojna šansa za Borovo, u skladu sa našom Strategijom razvoja od 2015. do 2022. godine, čiji su glavni ciljevi otvaranje novih radnih mesta i zeleno i čisto Borovo korištenjem obnovljivih izvora energije - ističe načelnik.

Rezultat je to odluka Opštinskog veća o poticanju ulaganja po kojoj su svi novi investitori u celosti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa te komunalne naknade za period od dve do deset godina, ovisno o tome koliko će stanovnika zaposliti.

Borovo se može pohvaliti bogatim društvenim životom koji se odvija kroz petnaestak lokalnih udruženja. Njihov rad opština sufinansira iz budžeta, a kako bi obezbedila bolje prostorne uslove planira se izgradnja višenamenske zgrade s velikom salom za društvene događaje i prostorijama za smeštaj udruženja. Kroz socijalni program opština Borovo vodi računa o porodicama slabijeg imovnog stanja, a posebnu pažnju posvećuje mladima i deci.

- Svake godine dodeljujemo pet stipendija, sufinansiramo prevoz srednjoškolaca, izdvajamo po 500 kuna za udžbenike đacima prvacima, a od ove godine u potpunosti finansiramo boravak učenika trećeg razreda osnovne škole u ‘Školi u prirodi’. Za sve mališane u Dečjem vrtiću Zlatokosa i sve učenike Osnovne škole Borovo obezbeđujemo oko 500 novogodišnjih paketića. Povećali smo naknade za novorođenčad sa 500 na 1000 kuna, a razmišljamo i o dodeli novčane pomoći mladim bračnim parovima nakon sklapanja braka te sufinansiranju kupovine prve nekretnine - nabraja predsednik Opštinskog veća Srđan Jeremić i dodaje kako će sve ovisiti o prilivu sredstava u opštinski budžet.

- Volju da pomognemo ljudima imamo, a za što veće prihode u opštinskom budžetu ćemo se boriti - poručuje Jeremić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više