>

novosti logo

Piše S.K.

U Sisku i Splitu uništeni predizborni plakati SDSS-a

Dok je plakat u Sisku rasparan, na onom u Splitu osvanuli su natpisi ‘Srbe na vrbe’, ‘Palite traktore’, ‘Za dom spremni’ i ‘NDH’

‘Znate li kako je biti Србин u Hrvatskoj?’, pitanje je koje Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) postavlja građanima Hrvatske s plakata za evropske izbore. Mnogima je to zasmetalo, a jedan od takvih je u noći s utorka na srijedu uništio plakat koji je nalazi na ulazu u Sisak.

Podsjetimo, riječ je o gradu u kojem su pripadnici hrvatskih vojnih jedinica i MUP-a od 1991. do 1995. zastrašivali, zlostavljali i ubijali Srbe. Županijski sud u Osijeku osudio je 2013. Vladimira Milankovića, bivšeg zamjenika načelnika PU Sisak, na kaznu od osam godina zatvora. Drago Bošnjak, pripadnik pričuvnog sastava PU Sisak, oslobođen je optužbe. Presudu je potvrdio Vrhovni sud, koji je u istom navratu Milankoviću povećao kaznu na deset godina. Optužnica je po zapovjednoj odgovornosti bila podignuta i protiv generala Đure Brodarca, ali je postupak prekinut 2011. zbog njegove smrti.

Kako javlja Dalmatinski portal, SDSS-ov plakat u srijedu ujutro išaran je u splitskom Spinutu. Nepoznati počinitelj prekrižio je naziv stranke, riječ Srbin, a ispisani su natpisi ‘Srbe na vrbe’, ‘Palite traktore’, ‘Za dom spremni’ i ‘NDH’. Splitska policija je po dojavi obavila izvide vezano uz natpise na plakatu postavljenom u Kaštelanskoj ulici, a o svemu je obaviješteno Komunalno redarstvo Grada Splita.

1/1