Novosti

Politika

U Zagrebu predstavljena nova slikovnica Moja dugina obitelj

Nastavak slikovnice prvenstveno je namijenjen duginim obiteljima u Hrvatskoj, kako bi olakšali socijalnu integraciju naše djece i promicali toleranciju i poštivanje različitosti, rekao je koordinator udruge Dugine obitelji i autor slikovnice Daniel Martinović

U zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović jučer je povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara predstavljena nova slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima ‘Moja dugina obitelj na izletu’ u izdanju udruge Dugine obitelji.

Ovo je novi korak u stvaranju serijala slikovnica ‘Moja dugina obitelj’, koja je prošle godine izdala prvu slikovnicu ove vrste. Nju je do sada dobilo više od 1000 ljudi u preko 25 zemalja. Novo slikovnicom želi se proširiti izbor literature o LGBTI roditeljima s djecom, znanim kao i duginim obiteljima.

Nova slikovnica prati Roka koji sa svoje dvije mame ide na izlet u muzej, dok Ana sa svojih dva tate posjećuje park prirode. Na izletu oni maštaju o svojoj budućnosti, a nakon toga druže se sa svojim bakama i djedovima kojima prepričavaju svoje doživljaje. Kroz slikovnicu oni uče o pravilima ponašanja u mjestima na koja idemo na izlet i što mogu očekivati u muzeju ili parku prirode.

- Nastavak slikovnice prvenstveno je namijenjen duginim obiteljima u Hrvatskoj, kako bi olakšali socijalnu integraciju naše djece i promicali toleranciju i poštivanje različitosti, no nema tu velikih razlika u odnosu na klasične slikovnice. Jedina razlika kod naše slikovnice je ta što su roditelji dva tata ili dvije mame – iako je uvijek u fokusu priče dijete kao glavni lik - izjavio je koordinator udruge Dugine obitelji i autor slikovnice Daniel Martinović tijekom predstavljanja.

O važnosti slikovnica koje prikazuju različitosti u društvu i znanstvenim spoznajama o duginim obiteljima na predstavljanju slikovnice govorila je psihologinja dr. sc. Marina Štambuk.

- Djeca formiraju slike i ideje o svijetu na osnovi onoga što vide i doživljavaju u svojoj okolini te od rane dobi kategoriziraju sebe i druge u skupine s nekim obilježjima što im pomaže u snalaženju u svijetu oko sebe. Koliko god nam im to pomoglo, to može biti i temelj za stvaranje stereotipa što može biti štetno ako se pretjerano generalizira; primjerice porukama da su lutke za djevojčice, a autići za dječake; da su neka zanimanja ženska, a neka muška, da dječacima nije primjereno plakati, i slično - pojasnila je Štambuk te dodala da su ove slikovnice posebno vrijedne djeci koja odrastaju u duginim obiteljima, a koja među prijateljima u školama i vrtićima vide obitelji drugačije od svoje.

Iz Duginih obitelji poručuju kako i novu slikovnicu žele besplatno omogućiti svima koji ju budu željeli.

- Jako nam je drago da su slikovnicu prošle godine tražili i heteroseksualni roditelji, gradske i školske knjižnice, nastavnici i profesori. Tijekom listopada pokrenut ćemo crowdfunding kampanju koju ćemo oglasiti na našim web stranicama i društvenim mrežama, čiji je cilj omogućiti nam da tiskamo slikovnicu u izdanju s tvrdim koricama i objavimo bojanku koja će pratiti priču iz slikovnice. Svi koji su zainteresirani za slikovnicu mogu se već sada predbilježiti za nju putem naše web stranice. U planu imamo i još neke popratne sadržaje uz novu slikovnicu, planiramo održati predstavljanja i događanja vezano za nju i izvan Zagreba i jako nas veseli podrška i potpora unatrag ove dvije godine od kada smo započeli priču o Ani i Roku’, zaključio je Martinović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više