Novosti

Politika

Dugine obitelji: Odluka Centra za socijalnu skrb je sramotna

Nitko tokom procesa za udomiteljstvo ne prolazi test spolne orijentacije, pa tako ni u slučaju Mladena i Ive to ne bi trebao biti faktor, rekao je Daniel Martinović nakon što je Centar za socijalnu skrb, suprotno odluci Upravnog suda, gej paru odbio zahtjev za udomiteljstvo

O00irkkep2xg1zfqtf0i8tt8oiw

Mladen Kožić i Ivo Šegota (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Povijesna presuda Upravnog suda iz decembra 2019. da istospolni parovi mogu postati udomitelji djece, prije nekoliko je dana odlukom Centra za socijalnu skrb Zagreb vraćena na početak.

Podsjetimo, životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota 2017. podnijeli su zahtjev za udomiteljstvo Centru za socijalnu skrb, a taj im je zahtjev odbijen. Njihova žalba Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku također je odbijena, pa su pravdu potražili na Upravnom sudu koji je donio odluku u njihovu korist i time ih stavio u ravnopravan položaj s drugim podnositeljima zahtjeva za udomiteljstvo. No ovu, za sve istospolne parove, ohrabrujuću presudu, Centar za socijalnu skrb nije uvažio, a udruga Dugine obitelji takvo ignoriranje sudske presude smatra diskriminatornim i sramotnim.

Novosti su dobile na uvid rješenje Centra za socijalnu skrb u kojem se nalazi obrazloženje odbacivanja zahtjeva za izdavanje dozvole za udomiteljstvo para Kožić-Šegota. U obrazloženju se zahtjev tog para naziva ‘nedopuštenim’ te se, između ostalog, poziva na Zakon o udomiteljstvu koji, kako piše, ‘ne poznaje i ne navodi termin životnog partnerstva, stoga ni ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda’.

Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji, kaže da Centar za socijalnu skrb presudu Upravnog suda posmatra kao neobavezujuće mišljenje te da i dalje ponavlja da ne postoje zakonske pretpostavke za udomiteljstvo, iako je sud objasnio da prepreka nema.

- Nitko tokom procesa za udomiteljstvo ne prolazi test spolne orijentacije, ni samci ni bračni parovi, pa tako ni u slučaju Mladena i Ive to ne bi trebao biti faktor. Oni su direktno diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu. Upravni sud je dao priliku Centru da postupi u skladu s presudom i da oni naprave ono što su trebali na početku, ali kao što vidimo, odbili su. Ignorirali su presudu i to je iz naše perspektive nevjerojatno. Od svih mogućih scenarija, to nam nije palo na pamet. Mislili smo da će odugovlačiti s donošenjem odluke i probiti rokove, ali ovo ne - govori Martinović za Novosti.

Također navodi da je dosadašnja praksa pokazala da Centar za socijalnu skrb obično postupa po presudi, a Mladen i Ivo su ovom odlukom, kaže, uskraćeni za pravo da uopće uđu u registar potencijalnih udomitelja.

Odvjetnica Zrinka Bojanić, inače suradnica udruge Dugine obitelji, u izjavi za medije navela je da ‘nepoštivanje presude Upravnog suda od strane Centra izaziva veliku pravnu nesigurnost i zapravo nanosi štetu LGBTI građanima koje štiti čitav niz hrvatskih zakona kao i europska sudska praksa’. Isto tako ističe da ‘ako ovaj predmet dođe do Europskog suda za ljudska prava, velike su šanse da će Hrvatska ponovo dočekati da ju se prisili da poštuje sve svoje građane jednako i da im da jednaka prava pod jednakim uvjetima’.

Životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota uputit će žalbu Ministarstvu za demografiju, a ukoliko se nju ne uvaži, njihov slučaj opet ide na Upravni sud.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više