Novosti

Politika

Gej par poručio Vladi: Ozakonili ste strah i stigmatizaciju

Proglašavajući obiteljsku zajednicu životnih partnera neželjenom udomiteljskom obitelji ne samo da ste onemogućili djeci u domovima pristup najvećem mogućem broju potencijalnih kvalificiranih udomitelja, nego ste stigmatizirali sve postojeće dugine obitelji, poručili su Ivo Šegota i Mladen Kožić

Gozja01bpxp94jlus3xej7p1jpb

Ivo Šegota i Mladen Kožić

Sa 72 glasa za, šest suzdržanih te četiri protiv, Hrvatski sabor je u petak izglasao donio Zakon o udomiteljstvu koji istospolnim parovima, odnosno formalnim i neformalnim životnim partnerima, ne dopušta da postanu udomitelji. Dugine obitelji, odnosno udruga koja okuplja LGBT roditelje i sve oni koji to žele postati, taj je čin nazvala ponižavajući i poražavajućim.

‘Kako bi izglasani Zakon bio još paradoksalniji, prema njemu gejevi i lezbijke u Republici Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo ukoliko nisu odlučili sklopiti životno partnerstvo, kao samci i samkinje, no ukoliko su odlučili javno pokazati svoju ljubav, hrabro izaći iz tišine i sklopiti životno partnerstvo pred institucijama naše države, poruka koju smo dobili je da bolje da ipak ostanemo unutar svoja četiri zida. Dodatni paradoks je da biseksualne osobe mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo ukoliko su u vezi s osobom suprotnog spola, dok te iste osobe ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo ukoliko su u životnom partnerstvu s osobom istog spola’, poručile su Dugine obitelji priopćenjem u kojem ističu da ih žaloste tvrdnje pojedinih predstavnika vladajuće koalicije kako su pri izglasavanju Zakona uzeli u obzir najbolji interes djeteta.

‘Čim budu za to ostvareni uvjeti, zatražit ćemo mišljenje Ustavnog suda i procjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu. Smatramo da ovakav zakon jest diskriminirajući na više razina jer isključuje jednu cijelu društvenu skupinu iz mogućnosti pristupa postupku procjene podobnosti za udomiteljstvo te nije u najboljem interesu djeteta jer se slijedom toga ne može procijeniti tko je uistinu najbolji udomitelj za određeno dijete’, navodio se u priopćenju.

Kako su Novosti pisale, Ivo Šegota i Mladen Kožić, životni partneri iz Zagreba, veću su tužili Republiku Hrvatsku jer im je lani odbijen zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje udomiteljstva. Njihova tužba, u koju se prije nekoliko mjeseci bezuspješno pokušala umiješati udruga U ime obitelji Željke Markić, još se nalazi pred Upravnim sudom. Povodom izglasavanja diskriminatornog Zakon o udomiteljstvu, taj je gej par u subotu uputio čestitku Vladi Andreja Plenkovića. Čestitku prenosimo u cijelosti:

‘Poštovana ministrice gđo. Murganić, poštovani premijeru gdine. Plenkoviću, poštovani Sabor RH,

zahvaljujemo vam što ste temu udomiteljstva i djece bez prikladne roditeljske skrbi doveli u središte javnog interesa posljednjih mjeseci. Svi ćemo se složiti da se snaga društva mjeri odnosom prema najslabijima, a to su u ovom slučaju djeca. Zajedno s udomiteljskom zajednicom i strukom radujemo se jučerašnjem donošenju Zakona o udomiteljstvu te vam zahvaljujemo što ste prepoznali važnost donošenja novog Zakona.

Međutim, istim tim zakonom kojim ste mnogima donijeli radost, drugima ste uzeli nadu. Odbijajući uvrstiti obiteljske zajednice životnih partnera u zakon, strahujući od potencijalne dodatne stigmatizacije djece, upravo ste Vi stigmu dodatno učvrstili i dali joj pravni okvir. Proglašavajući obiteljsku zajednicu životnih partnera neželjenom udomiteljskom obitelji, ne samo da ste onemogućili djeci u domovima pristup najvećem mogućem broju potencijalnih kvalificiranih udomitelja, nego ste stigmatizirali sve postojeće dugine obitelji u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj već žive brojne dugine obitelji od kojih mnoge s djecom. Vašim izjavama tijekom javne i saborske rasprave posljednjih mjeseci u kojima ste opetovano ponavljali kako će djeca u duginim obiteljima patiti zbog tradicionalne okoline nanijeli ste veliku štetu djeci u našim obiteljima. Takav stav temeljite na vlastitim strahovima i to je posve razumljivo. Ali neprihvatljivo. Vi ste na poziciji koja zahtjeva odgovornost, a temeljiti stav na vlastitim strahovima i projicirati svoj strah u javne politike je u najmanju ruku neodgovorno. Vaši strahovi nemaju uporište ni u znanstvenim činjenicama, niti u svakodnevnom životu. Pitajte naše obitelji, pitajte našu djecu, pitajte naše znanstvenike i stručnjake. Vi ste ozakonili vaše strahove, ozakonili ste antiznanstvene stavove narugavši se stručnjacima koji su javno branili znanstvene nalaze iz 19 tisuća znanstvenih publikacija koje potvrđuju kako je dobrobit djeteta u duginim obiteljima usporediva sa dobrobiti djeteta u dominantom tipu obitelju. Vjerujem da vam to nije bio cilj, ali vi ste posljedično ozakonili stigmatizaciju djece u duginim obiteljima.

Pritom ste stigmatizirali majke i očeve svih nas u životnom partnerstvu. Kako da objasnimo našim majkama da ste njihovu djecu označili kao osobe koje nisu sposobne pružiti socijalnu skrb, koje nisu sposobne brinuti o drugom čovjeku, djetetu, srodniku ili starijoj osobi? Istovremeno, stručni tim Centra za socijalnu skrb procijenio je našu obitelj poželjnim kandidatom za udomiteljsku obitelj. Vi, naši saborski zastupnici i naši ministri, odlučili ste zanijekati mišljenje struke, narugavši se našim majkama i očevima, strahom ste ispunili javni prostor i strah ste ozakonili. Život vođen strahom, kao i zakon temeljen na strahu, ne pruža mogućnost osobnog niti društvenog rasta. To je život preživljavanja koji ne nudi nadu. A vi ste svjesno preuzeli ulogu onih koji ne nude nadu svima koji se ne uklapaju u vaš svijet.

Vi imate odgovornost skrbiti o svim obiteljima u Hrvatskoj uključujući jednoroditeljske, udomiteljske, posvojiteljske, dugine itd. Vi ste i naši saborski zastupnici, naši ministri, Ministarstvo obitelji je i naše ministarstvo. Prema istraživanju GfK iz 2016. obitelj je vrijednost br. 1 u Hrvatskoj. Kako je moguće da vrijednost koju svi dijelimo biva privatizirana privilegija koja pripada samo onima koje vi označite prikladnima, kako je moguće da ozakonite isključivanje jedne obiteljske zajednice iz niza zakona? Vrijeme je da prestanete biti predstavnici samo jedne vrste obitelji i da preuzmete odgovornost za sve obitelji. Hrvatska treba biti zemlja koja poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji.

S poštovanjem i s nadom, Mladen Kožić i Ivo Šegota, obitelj koja želi biti udomiteljska’

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više