Novosti

Društvo

Udruga Vigilare osuđena zbog diskriminacije LGBTIQ osoba

Županijski sud u Zagrebu donio je danas nepravomoćnu presudu kojom je udruga Vigilare proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji

Large vice gotovo

Vice Batarelo (foto Foto: Jurica GaloiĆ/PIXSELL )

Županijski sud u Zagrebu donio je danas nepravomoćnu presudu kojom je udruga Vigilare proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, i to temeljem tužbe koju je protiv njih podnijela udruga Dugine obitelji.

Dugine obitelji tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije naziva "Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!". I to zbog dijela teksta u kojem se navodi da je takvo okruženje  za "djecu štetno te doprinosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva", da "Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo" i "nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano."

Ultra-radikalna udruga Vigilare, čiji je predsjednik australski povratnik Vice Batarelo, poznata je po akcijama kojima promovira konzervativne vrijednosti, njihov moto je "Budimo ponosni i retrogradni", a u posljednje vrijeme diskreditiraju cjepivo promovirajući teze o povezanosti istog s pobačajem. 

U presudi Županijskog suda nalaže se udruzi Vigilare da u roku od osam dana mora ukloniti sav diskriminirajući i uznemiravajući sadržaj sa svoje web stranice, te im se zabranjuje daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira, potiče na diskriminaciju i uznemirava LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu. Udruga Vigilare također mora na svoj trošak u roku od osam dana objaviti presudu u dnevnim novinama Jutarnji list i Večernji list, te udruzi Dugine obitelji mora nadoknaditi parnične troškove.

Županijski sud također naveo je kako je udruga Vigilare svojim postupanjem izravno povrijedila Ustavom zajamčena prava na štovanje i pravnu zaštitu osobnog i obiteljskog života, te da se tekstovi na web stranici peticije navedene u sporu ne mogu smatrati slobodnim iznošenjem misli i govora budući da nije u skladu s ustavom zajamčenim slobodama – prvenstveno zaštitom osobnog i obiteljskog života.

"Ovo je stvarno veliki trenutak za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i za sve naše obitelji", rekao je Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji te dodao kako ova presuda daje svima vjeru i nadu u naše sudstvo. Martinović je rekao i kako se u zadnjih osam godina LGBTIQ osobe u javnosti konstantno demonizira, da se iznose podaci iz znanstveno diskreditiranih istraživanja te da se pire predrasude koje nemaju uporišta u realnosti.

"Takav sadržaj dovodi do toga da se na karnevalima spaljuju rainbow zastave ili kipovi istospolnih parova s djecom, a nije trebalo dugo da huligani pokušaju spaliti i stvarne gej osobe, što je užasno i za svaku osudu. Nadamo se da će ova presuda obeshrabriti u širenju diskriminacije i ostale udruge poput Vigilare", rekao je Martinović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više