>

novosti logo

Društvo Društvo

Na Tradfestu neće govoriti nijedna žena!

Među ovogodišnjim predavačima ističe se ime Paula Camerona poznatog po radovima u kojima povezuje homoseksualnost i kraći životni vijek

Treći po redu Tradfest, festival tradicije i konzervativnih ideja, koji okuplja domaće i strane protivnike prava žena i njihove zaštite od nasilja, a zagovara regresivne društvene prakse, održava se ovog vikenda u Zagrebu.

Festival u organizaciji zaklade Vigilare molitvom će otvoriti svećenik Branimir Motočić, povjerenik za ekumenizam Sisačke biskupije, poznat po tome što je prošle godine odbio sudjelovati na komemoraciji u spomen na stradanje preko 6.000 djece koja su u ustaškom logoru u Sisku bila zatvorena i ubijana od kolovoza 1942. do siječnja 1943. godine.

Nakon molitve i govora predsjednika zaklade australskog Hrvata Vice Batarela prvog dana na okruglom stolu pod nazivom ‘Politička korektnost u Hrvatskoj danas. Gdje je sloboda izražavanja?’ nastupit će Nino Raspudić, Boris Havel i Ivica Šola.

Subota je, pak, rezervirana za goste iz inozemstva, pri čemu je ove godine, za razliku od prethodnih, kad se među sudionicima našla i pokoja žena, festival rezerviran isključivo za muške snage konzervativne revolucije.

Svakako treba izdvojiti predavanje ‘Homoseksualnost, djeca, odrasli i društvo’ Paula Camerona, predsjednika udruge Family Research Institute iz SAD-a kojeg organizatori predstavljaju kao američkog psihologa i istraživača o spolnosti. Cameron je napisao nekoliko radova o povezanosti homoseksualnosti i pretrpljenog seksualnog zlostavljanja i kraćeg životnog vijeka. Ono što organizatori Tradfesta prešućuju jest činjenica da je Cameron još osamdesetih godina prošlog stoljeća izbačen iz ugledne APA-e (Američkog udruženja psihologa) zbog kršenja etičkih principa ove organizacije.

Da je seksualnost važna organizatorima Tradfesta, potvrđuje i predavanje o seksualnoj revoluciji u Njemačkoj koje će održati Mathias von Gesrdorff iz njemačkog pokreta Aktion SOS Leben i član njemačkog ogranka društva Tradicija, obitelj i privatno vlasništva – TFP, o kojem su Novosti već iscrpno izvještavale. Ova ultrakonzervativna organizacija koja je u pojedinim zemljama zabranjena, a Katolička crkva je smatra sektom, nastala je sredinom šezdesetih godina. Prema izvještaju jednog brazilskog lista uključivala je i radikalne metode poput zatvaranja poklonika u svinjce, gdje bi po 12 sati bili prisiljeni vikati da su svinje. Ipak, dvadesetak godina kasnije TFP će doživjeti preporod na području Jugoistočne Evrope. Poljsko izdanje Newsweeka objavilo je 2015. godine opširnu istraživačku priču o ‘brazilskoj sekti’ koja stoji iza konzervativne kontrarevolucije u toj zemlji.

Tradfest ni ove godine neće proći bez govornika iz Poljske s čijim konzervativnim udrugama Vigilare odavno ima bliske odnose. Tako će u subotu Jerzy Kwaśniewski, predsjednik Ordo Iuris, i analitičar iste udruge Tymoteusz Zych, održati predavanje pod nazivom ‘Lijek za rodnu ideologiju (i Istanbulsku konvenciju); Konvencija o pravima obitelji’. Podsjetimo, Ordo Iuris je pravni institut iz Varšave koji je 2016. godine pokrenuo inicijativu za zabranu pobačaja u Poljskoj, a njihovi stručnjaci, među kojima i spomenuti Zych, pomagali su hrvatskim istomišljenicima oko ustavne tužbe protiv postojećeg zakona o pobačaju u našoj zemlji.

O Istanbulskoj konferenciji u Bugarskoj na Tradfestu govorit će relativno nepoznati odvjetnik Boris Andreev, koji živi na relaciji Njemačka – Bugarska, i to u izlaganju pod nazivom ‘Odbacivanje Istanbulske konvencije u Bugarskoj. Više od običnog ‘kiselog krastavca’’.

Tradfest neće proći ni bez iskustava iz Mađarske. Predavanje ‘Kulturni ratovi u Mađarskoj. Istinski zaokret konzervativizma ili…?’ održat će Imre Téglásy, još jedan protivnik pobačaja, poznat po predavanjima o tome kako ga je majka željela pobaciti.

Na festival koji se protivi sekularističkim vrijednostima u društvu sudjelovat će još i australski protivnik prava žena na odlučivanje o vlastitom tijelu Paul Hanrahan te švedski predavač Clemens Cavallin.

Nagradu ‘Svjedok godine’ ponijet će kontroverzni svećenik Damir Stojić, protivnik zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, jedan od predvodnika pobune protiv Zdravstvenog odgoja i strastveni podržavatelj Željke Markić prilikom organiziranja referendum o braku. Poznat po radikalizmu, Stojić je ove godine ostao upamćen po tekstu s jednog portal u kojem degradira žene. ‘Primjerice, ako udana žena s troje djece zanemaruje obitelj i dom zato da bi dnevno izmolila desetak pobožnosti, to nije pretjerivanje u vjeri, nego jednostavno grijeh. Vjera od te žene traži da na prvom mjestu obavlja svoje staleške dužnosti. Prema tome vjera nije tu ništa kriva, nego pogrešno shvaćanje vjere’, piše svećenik koji je od ranije poznat po sličnim izjavama.

1/1