Novosti

Društvo

Tradfest: Moramo biti prepredeni

Novosti usred Tradfesta, festivala tradicije i konzervativnih ideja: Potpredsjednik notornog Ordo Iurisa iz Poljske Jerzy Kwaśniewski potanko je domaćim ultrakonzervativcima objasnio kako iskoristiti slobodu govora za širenje dezinformacija i manipuliranje javnošću. Čelnici Zaklade Vigilare u više su navrata izrazili zahvalnost Ordo Iurisu na silnoj dosadašnjoj pomoći

Sloboda nije datost – za nju se stalno moramo boriti. Slobodnu zemlju grade slobodni ljudi. Ljudska prava ne možemo priznavati parcijalno.

Ove rečenice izgovorili su ljudi čije je javno i političko djelovanje s terminima o kojima govore moguće povezati jedino kao antonime. Rečenice su to koje predstavljaju samu srž male škole velike manipulacije koja se ovog tjedna održava u Zagrebu. U konferencijskim dvoranama Hotela Dubrovnik ovih dana uči se kako iskoristiti dosegnutu razinu ljudskih prava, slobodu govora i izražavanja, ali za njihovo zatiranje. Prve dvije rečenice izgovorio je John Vice Batarelo, vrhovni nazadnjak Zaklade Vigilare na otvorenju ovogodišnjeg Tradfesta. Posljednju, treće navedenu, izgovorila je Marijana Petir, europarlamentarka predstavljena i uz aplauz dočekana nakon što su organizatori podsjetili kako je onomad u Hrvatskom saboru jedina glasala protiv usvajanja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Govorili su za oko 150 okupljenih, među kojima su se našli saborski zastupnik Željko Glasnović i glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić, dok ih je pratilo budno oko Klemm osiguranja.

Govornik na otvaranju Tradfesta, službeno nazvanog Festival tradicije i konzervativnih ideja, bio je i mons. Valter Župan, krčki biskup u miru, koji je festival otvorio molitvom i konstatacijom da su zagovornici poštivanja ženskog prava na upravljanje vlastitim tijelom zapravo promotori ‘kulture smrti’, dok se s druge strane nalaze borci ‘kulture života koji smiju računati na pomoć Boga kojemu ništa nije nemoguće’.

Ordo Iuris je u Hrvatskoj otvorio podružnicu koja je već ušla u radnu skupinu Ministarstva demografije i obitelji za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Bombastično najavljen kao onaj koji je ‘Hrvatsku postavio u časno društvo zemalja koje štite brak, obitelj i nerođene’, i na ovom Tradfestu govorio je Davor Ivo Stier, donedavni ministar vanjskih poslova, aktualni politički tajnik Plenkovićeva HDZ-a. Osnovnu misao ‘promašenosti svake ideologije’ Stier je razvukao do obrane kršćanskog nauka ‘koji se suprotstavlja svim ideologijama zbog svoje privrženosti naravnom zakonu’. A naravni zakon i promicanje naravnog poretka za Stiera su ono na čemu bi se ‘trebala graditi politika’. Naravni zakon, naravno, suprotstavljen je ovdje pravu žene na izbor, priznanju obiteljskog života lezbijkama i gejevima te odvojenosti crkve i države.

Kako cilj zabrane abortusa legitimirati kroz višedesetljetni rad na drugim pitanjima, poput aktivnog zagovaranja zabrane trgovanja ljudima ili pojačanja mjera nadzora za osuđene pedofile, u Hrvatsku je došao prikazati američki republikanski kongresmen Chris Smith u svojem predavanju ‘Ljudska prava: dužnost zaštite najslabijih i najranjivijih’. Smith, iako najavljivan kao glavna zvijezda festivala, tek je jedan u nizu međunarodnih gostiju koji su publici prenijeli svoje uspješno izvedene akcije povratka u prošlost.

- Nismo politička organizacija i ne želimo da nas politika oblikuje, upravo suprotno, mi želimo oblikovati politiku - govorio je JV Batarelo u svojem izlaganju, a za prezentiranje kako to učiniti i do čega ultrakonzervativno oblikovanje politike dovodi bio je zadužen Jerzy Kwaśniewski, potpredsjednik notornog Instituta za pravnu kulturu Ordo Iuris iz Poljske.

Drugog dana festivala, sa zastrašujućim osmijehom na licu, skicirao je u svojem predavanju, korak po korak, kako u Poljskoj ultrakonzervativci ostvaruju svoje ciljeve. Najprije je, kaže Kwaśniewski, trebalo osigurati prostor ‘slobode govora’.

- Najuspješnije kampanje bile su šokantne i održavale su se u javnom prostoru. Mnogi posteri uspoređivali su abortus s genocidom. Primjerice, prikazivali su fetuse usporedno sa slikama žrtava holokausta - pojašnjavao je ovakvu šok-taktiku Kwaśniewski, koji inzistira da se abortus naziva ‘pokoljem’.

Očekivalo se da će izvoditelji tih akcija biti uhićeni, što se i dogodilo te je Ordo Iurisu dalo priliku za dokazivanje teza na sudu.

- Shvatili smo da je za pobjedu ključno pozivati se na slobodu govora i izražavanja. Nakon nekoliko godina i dalje imamo sedam-osam slučajeva, ali se oni sada rješavaju na najnižim sudovima - govori Kwaśniewski, dok objašnjava kako su alati osmišljeni za zaštitu slobode u Poljskoj iskorišteni za širenje dezinformacija i manipuliranje javnošću te usmjeravanje sudova na svoju stranu.

Naravno, politička zaštita, podrška i pomoć koje im pristižu iz redova vladajuće stranke Pravo i pravda, uključivo s poljskom premijerkom Beatom Szydlo, odigrale su važnu ulogu u pretvaranju Poljske u državu u kojoj je prije samo nekoliko dana postalo moguće da 60 tisuća neonacista maršira Varšavom zazivajući ‘bijelu Poljsku’.

Potom, priča Kwaśniewski, zabranu abortusa u svim slučajevima trebalo je formulirati kao ‘pravo na život’, ‘potpunu zaštitu bez diskriminacije’ i ‘jednaku zaštitu’ jer se na takav način otvara dodatni prostor argumentacije. Iako u potpunoj zabrani abortusa nisu uspjeli, zbog snažnih reakcija poljskog civilnog društva i silnog međunarodnog pritiska, Kwaśniewski najavljuje kako će ove godine to pokušati ponovno.

Treću točku sustavnog narušavanja ljudskih prava i sloboda, poučava Kwaśniewski, predstavlja formuliranje borbe protiv ratificiranja Istanbulske konvencije kojoj je cilj proširiti zakonsku zaštitu žena koje su doživjele nasilje. Borbu protiv ovog dokumenta valja prezentirati kao ‘zaštitu obiteljskog života’ i ‘borbu protiv rodne ideologije’.

Iz svega izgovorenog logičan je poučak da je postepeno, promišljeno i sustavno djelovanje ključ za ostvarivanje podmuklih namjera ultrakonzervativaca. Čelnici Zaklade Vigilare u više su navrata izrazili zahvalnost na silnoj pomoći koju im je Ordo Iuris dao u dosadašnjem radu, poput pružanja pravnih savjeta u izradi ustavne tužbe protiv postojećeg takozvanog Zakona o pobačaju. U samim izlaganjima, doduše, nije spomenuto da je Ordo Iuris nedavno u Hrvatskoj otvorio svoju podružnicu koja je već ušla u radnu skupinu Ministarstva demografije i obitelji za ratifikaciju Istanbulske konvencije, baš kao i predstavnik udruge U ime obitelji.

Borba protiv ratificiranja Istanbulske konvencije predstavljena je kao trenutno najvažnija bitka za ultrakonzervativce. Posjetitelje i posjetiteljice na sjedalicama u dvorani dočekao je letak prepun nedavno pokrenute navodno građanske inicijative ‘Istina o Istanbulskoj’. U letku inicijative, očekivano, istine ima u jednakoj mjeri kao i u dokumentarnom filmu Jakova Sedlara ‘Istina o Jasenovcu’, prepunom falsifikata i potpunih izmišljotina.

Inicijativu, prema riječima vigilareovaca, predvodi GROZD, udruga predsjednika HRAST-a Ladislava Ilčića, kojom trenutno šefuje njegova sestra Kristina Pavlović. Zašto su za inicijativu koju u ovom trenutku javno podržava desetak udruga važna upravo predavanja kakva je održao Kwaśniewski možda najbolje pokazuje dio maila koji je proteklog tjedna pristizao na adrese udruga i župa diljem Hrvatske. Njime Kristina Pavlović traži podršku za inicijativu putem organiziranja tribina, odnosno predavanja o štetnosti Istanbulske konvencije.

Ovakav skup je nemoguće održati u Njemačkoj, nema šanse da bi se napunila jedna prostorija. Tamo je gotovo – rekao je žalosno Vigilareov molitelj Tomislav Čunović

’S obzirom da je na tribini potrebno vjernicima samo ukratko prenijeti sadržaj prezentacije odnosno letka ili web stranice, govornik može biti netko od angažiranih suradnika iz te župe ili sredine. Ako župa ne pronađe adekvatnog predavača, pokušat ćemo ga mi osigurati. Zainteresirani govornici mogu nam se javiti za slanje prezentacije i eventualnu pomoć oko pripreme’, navodi se u mailu. Potrebno je dakle samo znati čitati i razgovjetno ponavljati instrukcije.

A instrukcije su kakve? U govoru prepunom omalovažavanja, ismijavanja i diskriminatornih izjava upućenih prvenstveno transrodnim osobama, Roger Kiska iz londonskog Kršćanskog pravnog centra, ujedno potpredsjednik Europske građanske inicijative ‘Mama, tata i djeca’, detaljno je prikazao koje strahove i predrasude poticati za maksimalno negiranje prava na izražavanje rodnog identiteta i negiranje rodno uvjetovanog nasilja.

Relativizaciji nasilja priključio se i Mario Vojvodić, Vigilareov odvjetnik, navođenjem dvaju potpuno nesuvislih primjera svojih navodnih klijenata od kojih je jedan, prema njegovim riječima, navodno završio u pritvoru jer je pred sinom rekao da je kuća u kojoj žive ‘samo njegova’. Vojvodićevi primjeri izgledali su previše nevjerojatnima i za gospođu koja je sva predavanja pratila uz evidentno odobravanje. ‘Ništa ovo nisam razumjela’, rekla je više sama sebi nego nekome drugome. No Vojvodićevu rečenicu ‘izbjegavamo teološki osnov jer bi nas odmah poklopili, zato idemo samo znanstveno’ itekako je razumjela.

Degutantnost relativizacije nasilja koje žene u Hrvatskoj doživljavaju, a brojne ne preživljavaju, otkrivaju i sami službeni podaci. Na njih je ovog tjedna podsjetila Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja se pozvala na podatke MUP-a i izložila da su u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijene čak 72 žene i to od strane partnera, supruga ili bliskih muškaraca. Samo lani ubijeno je 20 žena, od čega 18 od strane njima bliskih muškaraca.

Jedina žena koja se okupljenima obratila u dva dana Tradfesta bila je Karla Ressler, magistra prava čiji je suprug Karlo Ressler savjetnik premijera Andreja Plenkovića i posinak Vladimira Šeksa. Upitana što kao ‘žena i majka’ misli o temama skupa, Ressler je abortus nazvala ‘nepoželjnim društvenim fenomenom’, na što je oštro reagirao Kwaśniewski. Prelazeći iz ranije izložene teorije u praksu, ponovio je da abortus uvijek treba nazivati pokoljem. U konačnici su se sudionici složili da im je zajednički cilj isti, a sam Kwaśniewski je rekao da radi njegova ostvarenja ‘moraju biti prepredeniji’.

Tomislav Čunović, član Vigilareovog pravnog tima koji živi i radi u Njemačkoj, gdje sudjeluje u molitveno-maltretirajućim akcijama ‘40 dana za život Frankfurt’, posebno se istaknuo pomalo disonantnom izjavom, ustanovivši da skup poput Tradfesta ne bi dobro prošao u Njemačkoj.

- Ovakav skup je nemoguće održati u Njemačkoj, nema šanse da bi se napunila jedna prostorija. Tamo je gotovo - rekao je žalosno Čunović i nesvjesno pojasnio zbog čega se ovakav skup odvija u Hrvatskoj.

No brzo mu se osmijeh vratio na lice. Iz publike se javio saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović i poručio da ‘ovdje nije gotovo’.

- Nije gotova bitka. Kad smo išli u referendum o braku, nismo mislili da će uspjeti. Ja osobno neću glasati za konvenciju, a znam i mnogo drugih koji neće - poručio je Zekanović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više