Novosti

Društvo

Batarelovi kolicajci

Nakon prošlotjednog, kombiniranog desanta na Sabor: Goruća pitanja silovanja, pobačaja i ratifikacije Istanbulske konvencije dominirala su u performansu Zaklade Vigilare

6i4t56c4ksomx67seoyukczuj4q

Pazi, Andrej, kolica! – mehanizacija Vigilarea (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Otkako je u ožujku ove godine Ustavni sud, nakon više od 25 godina čekanja, objavio da takozvani Zakon o pobačaju nije u suprotnosti s Ustavom, ali i preporučio njegove izmjene, kampanja ultrakonzervativnih grupa za zabranu pobačaja sve se više zahuktava. Vrhunac je dosegnula prošlog tjedna kada su protivnici prava žena na upravljanje vlastitim tijelom, prevođeni Vicom Batarelom iz Zaklade Vigilare, ušetali u zgradu Hrvatskog sabora sa 12 dječjih kolica u kojima su bile kutije s prikupljenih 168 tisuća potpisa za zabranu pobačaja.

U Saboru su ih toplo dočekali vitez-potpredsjednik Željko Reiner, nekadašnji ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, nekolicina drugih HDZ-ovaca i HRAST-ov Hrvoje Zekanović, a Batarelo je pojašnjavao da su 12 dječjih kolica izabrali jer se, prema njihovom tumačenju, toliko pobačaja u Hrvatskoj izvodi na dnevnoj bazi.

- Inicijativa ne uzima u obzir odluku Ustavnog suda koja štiti pravo žena na samoodređenje. Peticija ne bi trebala imati nikakvog utjecaja na zakonodavca - kaže za Novosti Ivana Radačić, znanstvenica s Instituta Ivo Pilar, koje je nedavno imenovana u Radnu skupinu UN-a o diskriminaciji žena u zakonima i praksi.

Za dodatno šokiranje onih kojima već sam morbidni performans nije bilo dovoljan Batarelo se pobrinuo pred ulazom u Sabor. Tamo se pozvao na netočnu informaciju da je ‘znanstveno dokazano’ da je manji postotak pobačaja zabilježen među ženama koje su preživjele silovanje, pa se u Vigilareu zalažu za zabranu pobačaja i u slučajevima silovanja.

Na istom skupu govorio je i don Damir Stojić, studentski kapelan koji se odavno proslavio izjavom da je ‘medicinski nevjerojatno’ da djevojka zatrudni u slučaju silovanja. Stojić je ovom prilikom pobačaj nazvao ‘gnjusnim činom’ i ‘zločinom’.

Na Markovom trgu Batarelo je još jednom ponovio protivljenje ultrakonzervativnih grupa ratificiranju Istanbulske konvencije čiji je cilj povećanje stupnja zaštite žena koje su preživjele nasilje, uz ponovno netočne interpretacije da se konvencijom uvodi ‘rodna ideologija’. Novost prilikom nastupa predstavljalo je zazivanje ostavke novoizabranog ustavnog suca Gorana Selanca zbog njegovih izjava kojima je podržao pravo žena na izbor, ali i njegove prognoze da je samo pitanje vremena kada će jednospolni brak biti dozvoljen u Hrvatskoj.

Vigilareov izvršni direktor Ivan Mihanović tportalu je izjavio da trenutno ‘rade na svojem prijedlogu zakonskog rješenja’ pitanja pobačaja. Index pak donosi informacije o pismima koje vigilareovci odašilju na brojne adrese građana u potrazi za financijskom pomoći za provođenje ‘najveće tužbe u povijesti’ usmjerene protiv Ive Josipovića. Nekadašnji predsjednik države koji je u posljednje vrijeme, kada više nema što izgubiti, otkrio hrabrost i borbu za poštivanje ljudskih prava, stao je na žulj Batarelu jer je izjavama protiv aktivnosti koje provodi Vigilare, kako kažu u pismu, ‘povrijedio osjećaje svih katolika u Hrvatskoj’. Zanimljivo, uz uplatnicu, pismu je priložen i formular kojim se punomoć za pravno zastupanje u tužbi daje odvjetniku Zvonimiru Hodaku.

Opreznog saveznika kampanje za zabranu pobačaja u ofenzivnom Vigilareu dobili su ovog tjedna u Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva koji je izjavio da prikupljene potpise treba respektirati. ‘Život počinje sa začećem i treba ga zaštititi, međutim kako ga zaštititi, koji su najbolji oblici – to je uistinu otvoreno pitanje’, rekao je Kujundžić u pokušaju da zasjedne i na sjedalicu protivnika prava na izbor, ali i onu koju, prema svemu sudeći, od njega traži predsjednik Vlade.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više