Novosti

Preporuke: serije

Ubojice, mafijaši i neočekivani padobranci

Fanovi "Kuma" i "Peaky Blinders" dolaze na svoje, ali ovotjednim izborom najboljih novih serija dominira "Bad Sisters" – crna komedija o muškom zlostavljanju i ženskoj osveti

Bad Sisters (Apple TV)

Sredovječni muškarac JP Williams (Claes Bang) je mrtav, no izgleda da je zbog te činjenice shrvana tek njegova supruga Grace. Njezine se četiri sestre pak čine zadovoljne, a odmah saznajemo i zašto: već su neko vrijeme predano radile na tome da "pripomognu prirodi" i svoju sestru izbave iz braka s okrutnim emocionalnim zlostavljačem. Na prvi pogled namjera djeluje šokantno, no priča se brzo počne odmotavati i shvaćamo da one nisu lude, nego izluđene njegovim perfidnim kontroliranjem koje se nije zadržalo samo na Grace, nego se prelilo i na njihove živote. Smrt bi možda bila pripisana nesretnom slučaju i zaboravljena, da se u priču ne upletu agenti osiguranja koji pokušavaju dokazati da se radi o ubojstvu. Dok oni u sadašnjosti istražuju sumnjive sestre Garvey, u rukavcu koji se vraća u prošlost promatramo na koje su ga sve načine ranije bezuspješno pokušavale ubiti. Iako svi ti pokušaji djeluju silno zabavno, ispod površine se valja zlokobna pripovijest o razarajućim učincima toksičnog maskuliniteta koji se ne manifestira uvijek u fizičkom nasilju, nego prečesto u takozvanom gaslightingu, manipulativnom izluđivanju žrtve koja je, zarobljena kontrolom i omalovažavanjem, nesposobna osloboditi se iz jezive situacije. Tako teška tema, koja ozbiljno ulazi u okrutne taktike zlostavljača, bila bi mučna za gledanje i možda nikada ne bi uspjela doći do širokih masa da nije prožeta humorom, katkad jedinim obrambenim mehanizmom u bezizlaznim situacijama. Upravo takav vješti kontrapunkt forme i sadržaja, drame i komedije, uz sjajnu režiju triju redateljica i vrhunsku izvedbu svih glumaca, formula je za neagresivno otvaranje važnih tema koje zahtijevaju razrješenje u stvarnom životu. Cijela je priča povrh svega smještena u prekrasnu scenografiju irske obale i umotana u sjajan soundtrack, a za naslovnu špicu PJ Harvey prigodno je obradila "Who by Fire" Leonarda Cohena.

 

The Offer (Paramount+)

Na pedesetu godišnjicu "Kuma", filma koji još uvijek figurira kao jedan od najvećih u povijesti kinematografije, Paramount je fanove odlučio počastiti pričom o njegovu nastanku. Povjerili su taj zadatak samom producentu filma, Albertu S. Ruddyju, čovjeku koji se u filmskoj produkciji obreo gotovo slučajno, došavši u Hollywood iz svijeta kompjuterskog programiranja, i odmah s prvim filmom u opakoj konkurenciji ("Cabaret", "Deliverance") zaradio Oscara za najbolji film. Sve je u toj priči iza kulisa suludo i upućuje na činjenicu da bez gorljivog truda tog slučajnog producenta "Kum" nikada ne bi bio ni snimljen. Mario Puzo roman je napisao ne bi li se iščupao iz zelenaških dugova i odmah za sitan novac prodao prava Paramountu koji ga uopće nije kanio ekranizirati. Vjerojatno i ne bi, da nije bilo Roberta Evansa (Matthew Goode), tadašnjeg šefa studija, koji je zahvaljujući svom glumačkom iskustvu ipak imao više senzibiliteta za filmsku umjetnost od holivudskih birokrata koji drmaju industrijom i uvjetuju budžete, pa je produkciju povjerio Ruddyju (Miles Teller). On se okružio sjajnim ženskim timom koji mu je rješavao ozbiljne prepreke, a posao je shvatio tako ozbiljno da se slizao čak i s mafijaškim šefom Joeom Colombom (Giovanni Ribisi) ne bi li ga odobrovoljio i dobio dopuštenje za rad. Za režiju je odabrao tada prezrenog Copollu, koji je pak uvjetovao da igra Pacino, kojeg nitko nije želio angažirati na filmu jer je bio prenizak. Sjajno odigrana serija, kojoj je jedina zamjerka što traje koju epizodu previše, zabavan je pogled na Hollywood 1970-ih u kojem dekadencija i biznis prijete osvitu novog zlatnog doba kinematografije.

 

SAS: Rogue Heroes (BBC, HBO Max)

Fanovi "Peaky Blindersa" mogu odahnuti jer je Steven Knight producirao novu mini-seriju koja stilski, premda ne i atmosferom, jako podsjeća na taj veliki hit. Adaptacija je to istoimenog romana Bena Macintyrea, čija se radnja odvija na početku 2. svjetskog rata u sjevernoj Africi koju Saveznici pokušavaju sačuvati od prodora nacista kako ne bi izgubili kontinent, a posljedično i rat. U tu svrhu, trojica nižerangiranih oficira, bez imalo smisla za disciplinu i hijerarhiju, dolaze na ideju da formiraju padobranski odred koji nitko ne očekuje. Prepuna stripovski režiranih akcijskih scena i prožeta muzičkim anakronizmima, što je Knightov autorski potpis, ovo je unatoč nasilju zabavan prikaz jednog od najmračnijih perioda ljudske povijesti, a sjajan odabir glumaca (Dominic West, Connor Swindells, Alfie Allen) fino podcrtava luđačku hrabrost likova koji pokušavaju spasiti svijet od nacističke čizme.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više