Novosti

Društvo

Učvrstimo zajedništvo

Proglas Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH povodom predstojećih godišnjica oslobođenja

Large partizank

Ulazak partizana u Zagreb (foto Hrvatski povijesni muzej)

Povodom predstojećih godišnjica vezanih uz konačno oslobođenje zemlje u maju 1945. godine, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH uputio je prigodni proglas.

"Upućujemo pozdrave i punu potporu svim sudionicima obilježavanja dana oslobođenja gradova i naselja u Republici Hrvatskoj, Dana oslobođenja grada Zagreba, Dana pobjede i komemorativnih aktivnosti prisjećajući se 'besmrtnih odreda osloboditelja'".

"Za antifašiste diljem Hrvatske i svijeta travanj i svibanj, posebice 8. i 9. svibnja 1945. s pravom i ponosom mogu se nazvati zorom ljudske povijesti. U mnogim se gradovima i mjestima svijeta ti dani obilježavaju dostojanstveno jer sjećanje na žrtve fašističkog barbarstva i borce protiv fašizma trajna je obveza sviju nas", ističe se u proglasu.

"Protivimo se svim zastrašujućim pokušajima krivotvorenja povijesti, rehabilitaciji nacističkih i ustaških zločinaca kao nacionalnih heroja, uništavanju spomen obilježja osloboditeljima, te veličanju fašističkih suradnika poput Pavelića, Luburića i drugih.

Zajedničkim komemorativnim skupovima odajemo počast borcima za slobodu, osloboditeljima, članovima obitelji, prijateljima i rođacima, političkim suputnicima i osobama koji su svoje živote dali kao partizani i borci otpora u redovima postrojbi protuhitlerovske koalicije za oslobođenje svoje domovine i uništenje fašističkog vojnog ustroja".

SABA RH apelira: "sačuvajte uspomenu na milijune žrtava fašizma i rata, na žrtve masovnog istrebljenja Židova, Srba, Roma, antifašista. Očuvajmo tradiciju, sjećanje i misiju antifašističkog otpora. Založimo se za svijet u kojem rasizmu, barbarstvu, nacionalizmu i netoleranciji nema mjesta. Poštujmo lekcije iz povijesti tako da se nikada ne zaboravi fašističko zlo"

Ostavština sudionika i svjedoka antifašističke borbe mora se prenositi na buduće generacije. Stoga pozivamo današnje generacije: pridružite se zajednici antifašističkih i braniteljskih udruga, naglasili su iz SABA RH.

SABA RH povodom navedenih godišnjica na nekadašnjem stratištu Dotrščina organizira polaganje vijenaca u petak, 7. maja u 10 sati, a u subotu, 8. maja u 9 sati organizira polaganje vijenaca na zagrebačkom groblju Mirogoj – kod Grobnice narodnih heroja i na Partizanskom groblju.

Nakon polaganja vijenaca SABA RH 8. maja u 11 sati organizira i svečanu akademiju u Hrvatskom glazbenom zavodu na koju se zbog epidemijskih mjera ulazi samo uz pozivnice.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više