Novosti

Politika

Ultrakonzervativci napali Novosti na sjednici Odbora za ljudska prava

Unatoč nastojanju Luke Mlinarića iz udruge U ime obitelji da se Novostima uskrate proračunska sredstva, saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina jednoglasno je usvojio godišnji izvještaj Savjeta za nacionalne manjine

D42fpwsck9phpwtb2nefm1k67ma

Luka Mlinarić (foto Screenshot)

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina jednoglasno je usvojio godišnji izvještaj Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava za potpore manjinskim organizacijama i njihovim programima ostvarivanja kulturne autonomije u 2016. godini. Izvještaj, koji je Vlada usvojila prije nekoliko mjeseci, Odboru je predstavio predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer, ističući da su s 31,9 milijuna kuna sufinancirani programi 80 manjinskih udruga i 249 podružnica.

Udruga U ime obitelji iskoristila je sjednicu Odbora da od Savjeta ponovno zatraži uskratu proračunskog novca tjedniku Novosti u naredne tri godine, pod obrazloženjem da naš tjednik ‘vrijeđa osjećaje većinskog, hrvatskog naroda’ i Republike Hrvatske općenito. Član te udruge Luka Mlinarić istaknuo je da Novosti trebaju vratiti 3,2 milijuna kuna koje su natječajem dodijeljene prošle godine, jer su ‘iz tjedna u tjedan širili netrpeljivost prema Hrvatima’.

- Novinar Milorad Krstulović nazvao je hrvatsku neovisnost ‘atavizmom’, dok je Boris Dežulović u tekstu ‘Tajna bijelog polja’ napisao da Hrvati zapravo nemaju identitet, pitajući se jesu li uopće narod. U drugom tekstu Dežulović je, ispričavam se na tome što ću reći, pisao o ‘šupačkoj Hrvatskoj’ i njezinim stanovnicima kao ‘šupcima’, izrugujući se s Danom državnosti - poručio je Mlinarić, ponavljajući tumačenja sadržaja tjednika Novosti koja su predstavnici te ultrakonzervativne udruge po prvi put iznijeli još početkom godine.

Mlinarić je ponovio i da se ovakvim napisima krše natječajne odredbe, ali i Kazneni zakon kojim je kažnjivo omalovažavanje Republike Hrvatske.

- Poštujemo kulturnu autonomiju, jezik i običaje svih manjina, ali treba istaknuti da Novosti, za razliku od svih drugih medija nacionalnih manjina, uopće nemaju svrhu širenja kulturne autonomije i običaja, nego političku propagandu koja ide kontra većinskog naroda - istaknuo je, izražavajući nadu da će njihove argumente prepoznati i Savjet, ali i Odbor za nacionalne manjine, te ‘spriječiti korupciju i političku trgovinu’ u raspodjeli proračunskog novca.

Aleksandar Tolnauer odgovorio je Mlinariću da Savjet nije uočio elemente mržnje i netrpeljivosti u sadržaju Novosti kako tvrdi U ime obitelji te da to tijelo podnosi financijski izvještaj na temelju strogo propisanih kriterija. Citirajući Opću deklaraciju o ljudskim pravima, prema kojoj svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i pravo da ne bude uznemiren zbog svoga mišljenja, Tolnauer je poručio da su Novosti ‘list na tragu onoga za što smo se svi borili’.

- Nadam se da ste se i vi, ali i predsjednica vaše udruge, borili za te principe - rekao je Tolnauer, koji je podsjetio da su i hrvatske institucije u prošlosti odbacivale kaznene prijave sa sličnim sadržajima protiv Novosti.

- Ne mora se svakome sviđati sadržaj Novosti, ali ne možete vi propisivati što će pisati manjinske novine. Ako se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjinama zajamčilo ravnopravno sudjelovanje u javnom, političkom i kulturnom životu ove zemlje, onda ih ne možemo getoizirati. Što se tiče argumenta da se troši novac poreznih obveznika, ignorirate činjenicu da i pripadnici manjina plaćaju poreze - kazao je Tolnauer, dodajući da će Savjet biti zadnji koji će nešto zabranjivati.

Član Odbora i predstavnik njemačke manjine Goran Beus Richembergh rekao je Mlinariću da toleranciju zapravo ne širi portal udruge U ime obitelji Narod.hr, baš kao ni njihove inicijative.

- Udruga U ime obitelji je uznemirila manjinske zajednice inicijativom da se promijeni sustav izbora predstavnika manjina u Saboru, i to na način koji bi političkim strankama većinskog naroda omogućio da bira u njihovo ime njihove predstavnike. Sve se to dešava u isto vrijeme kada se Republika Hrvatska zalaže za promjenu izbornog sustava u BiH, gdje Hrvatima predstavnike biraju drugi - istaknuo je, dodajući da kulturna autonomija ne znači getoiziranje nacionalnih manjina, niti dozvolu da govore na svom jeziku, pišu na svom pismu i provode kulturne programe u svoja četiri zida.

- Ta autonomija znači pravo nacionalne manjine da kritički preispituje svoju ulogu u manjinskoj zajednici i svoj suodnos s drugim zajednicama, uključujući i većinski narod - kazao je Richembergh.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac podsjetio je da su obrazovanje, umjetnost i medijska sfera uz folklor temeljni prostori ostvarenja kulturne autonomije manjina.

- Ovaj odbor će na svaki znak širenja mržnje oštro reagirati, ali isto tako će oštro braniti slobodu izražavanja, pa tako i kad je riječ o satiri ili ironiji - kazao je Pupovac, izdavač tjednika Novosti, pozivajući sve zainteresirane da pročitaju navodno sporne sadržaje.

- Da je doista riječ o ugrožavanju suverenosti Republike Hrvatske ili naroda, a ne kritičkog sagledavanja onih koji obnašaju funkcije i koji donose odluke u ime toga naroda, i tu bi, sasvim sigurno, reagirali – rekao je on.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više