>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura
Piše Novosti

Umjetnici kao kritičari

U subotu, na Danu otvorenih vrata Ateliera Žitnjak, otvara se izložba Glad-Rad kustosice Davorke Perić s radovima poznatih umjetnika

Dan otvorenih vrata Ateliera Žitnjak, u istoimenom zagrebačkom kvartu, u subotu 9. novembra u 17 sati otvara se s izložbom GLAD-RAD i performansom Vlaste Žanić, Yuhane Firouze i Neve Zidić.

Skupna izložba bavi se temom hrane i gastronomije primarno iz perspektiva rada i privređivanja da bi se jelo i živjelo – ne samo umjetničkog rada, već i rada uopće. Kustosica izložbe je Davorka Perić, a radove će izlagati umjetnici Boris Cvjetanović, Sandro Đukić, Momčilo Golub, Siniša Labrović, Mladen Stilinović, Slaven Tolj i Goran Trbuljak.

‘Umjesto da pokazujemo samo ono što je iza zatvorenih vrata, odabirom radova gostiju i osmišljavanjem izložbe ili umjetničke akcije, progovaramo umjetničkim sredstvima o jednom od gorućih problema sada i ovdje. U državi gdje se zloupotrebom političke moći, primjenom sile represivnih organa i cenzurom medija, osobe izbjegle većinom s Bliskog istoka i sjeverne Afrike (emigrante, tražitelje/ice azila i dr.) progoni, odbacuje, tuče i proglašava opasnima ― smatramo neophodnim uključivati, voljeti, biti aktivni tako da potičemo pozitivne promjene. Iako su umjetnici u lancu umjetničke proizvodnje najmanje plaćeni, te država pretpostavlja da će umjetnici bez naknade za svoj rad sudjelovati u tom procesu zbog vlastite umjetničke potrebe, ukazujemo na umjetnike kao kritičare društva i one koji su spremi govoriti o problemima koje dijele s drugima i tako pomagati, otvarati vrata, pa i doslovno nahraniti one kojima je to potrebno‘, objašnjavaju kustosica Davorka Perić i voditelj galerije Bojan Krištofić.

Izložba GLAD-RAD bit će otvorena do 23. novembra.

1/1