Novosti

Politika

Umro dugogodišnji angolski diktator

Kad je nakon 38 godina na vlasti već narušenog zdravlja drugi angolski predsjednik José Eduardo dos Santos 2017. podnio ostavku, počela je i demontaža njegove vlasti, uz sudske procese protiv njegove djece koji su kao vlasnici i direktori različitih firmi zaradili milijarde dolara

Large santos

José Eduardo dos Santos (foto Chen Cheng/XINHUA )

José Eduardo van Dunen dos Santos, bivši dugogodišnji predsjednik Narodne Republike Angole, umro je, u klinici u Barceloni, 8. srpnja 2022. nakon duge i teške bolesti, raka jetre, koja je kulminirala srčanim zastojem iza kojega se više nije probudio.

Bio je drugi predsjednik te velike afričke zemlje, bivše portugalske kolonije. Kad je 1979. iznenada umro Agostinho Neto, povijesni angolski vođa i prvi predsjednik zemlje nakon stjecanja nezavisnosti 1975., Dos Santos nije bio prvi izbor za njegova nasljednika. No na kraju je Politbiro MPLA (Movimento Popular de Libertação de Angola, Narodni pokret za oslobođenje Angole) izabrao toga mladog inženjera, prvenstveno stoga što se nije posebno isticao kao pripadnik nijedne od nekoliko frakcija u rukovodstvu.

Pokazao se vrlo vještim u konsolidaciji svoje vlasti i pokazao se veoma vještim predsjednikom. Veoma je brzo pohvatao konce vlasti, oslanjajući se prvenstveno na generale i unutarnje sigurnosne strukture. U zemlji je tada još uvijek bjesnio građanski rat koji je vodio MPLA na vlasti i druga dva oslobodilačka pokreta, UNITA (União Nacional para a Independência Total de Angola, Nacionalna zajednica za posvemašnju nezavisnost Angole) te FNLA (Frente Nacional de Libertação de Angola, Nacionalna fronta za oslobođenje Angole).

Ni UNITA ni FNLA, podupirani svojim inozemnim sponzorima, nisu se htjeli pomiriti s činjenicom da je upravo MPLA, prvi i najmasovniji povijesni pokret za oslobođenje i nacionalnu emancipaciju, proglasio nezavisnost i bio međunarodno priznat te su procjenjivali da će oružanim otporom oni uspjeti preuzeti vlast.

Građanski je rat završen 2002. godine, a Dos Santos je u nacionalnoj povijesti ostao zabilježen kao pobjednik i neupitan karizmatski nacionalni vođa.

Ostao je na vlasti ukupno 38 godina i tako se upisao u neslavnu listu afričkih šefova država s najdužim stažem kao što su npr. Teodoro Obiang iz Ekvatorijalne Gvineje ili Robert Mugabe iz Zimbavea.

Kad je 2017., već narušena zdravlja, podnio ostavku i naslijedio ga João Lourenço, počela je i demontaža njegove personalizirane vlasti, uz brojne dokaze i sudske procese i još brojnije sumnje o korupciji, gdje su se kao osumnjičenici, optuženici i osuđenici isticala pogotovo njegova djeca, dolarski milijarderi, vlasnici golemih privatnih poduzeća ili upravljači bogatih državnih poduzeća i fondova, smijenjeni tek pošto je otac otišao s vlasti.

Pošto je u Luandu, angolski glavni grad, stigla vijest da je u osamdesetoj godini umro bivši predsjednik, proglašena je nacionalna žalost od pet dana i najavljen je velik sprovod i državne komemoracije. No te su najave istovremeno pokrenule "rat" između angolske države i dinastije Dos Santos.

Pitanje je kako će se sprovod na kraju održati, jer je jedna od kćerki, WelwitscheaTchizé” dos Santos, zatražila od barcelonskoga suda privremenu mjeru zabrane da tijelo njezinoga pokojnoga oca bude preneseno u rodnu zemlju. Ona se naime žali da obitelj Dos Santos bila progonjena pošto je otac napustio vlast i traži da predsjednik João Lourenço javno zajamči da ona i njezine sestre i braća ne budu uhapšeni pri dolasku u zemlju na sprovod. Zatražila je i da se provede autopsija očeva tijela, indirektno optužujući angolsku vlast da uzrok smrti nije srčani zastoj, nego da je on bio otrovan.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više