Novosti

Kultura

Umro je Veljko Bulajić

Bulajićeva "Bitka na Neretvi" bila je nominirana za nagradu Oscar, a plakat za film napravio je Pablo Picasso

Large bulajic

Veljko Bulajić (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Umro je Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih redatelja s naših prostora koji je trajno oblikovao jugoslavensku i hrvatsku kinematografiju poznat prije svega po kultnom filmu "Bitka na Neretvi" nominiranom za Oscara, za koji je plakat naslikao čuveni Pablo Picasso, objavio je Večernji list.

Redatelj Veljko Bulajić rođen je u Vilusima, između Trebinja i Nikšića, 22. ožujka 1928. godine. S obitelji je živio u Sarajevu, da bi se već u julu 1941. godine pridružili partizanima u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika. U ratu mu je poginuo najstariji brat Đorđe, a ranjeni braća Stevan i Veljko preživjeli.

Srednju školu Bulajić je završio u Sarajevu da bi potom preselio u Zagreb gdje se počinje baviti kinematografijom i upisuje filmsku režiju u Rimu. Diplomirao je 1959. godine. U Italiji je asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica da bi se potom vratio u Jugoslaviju.

Karijeru je započeo dvama kratkim filmovima: "Kamen i more" i "Brod lutalica" (1953.). Prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" o poslijeratnim naseljavanju Slavonije i Vojvodine snimio je 1959. godine i za njega dobio dvije Zlatne arene te nagrade Slavica i Jelen u Puli. I za idući film "Rat" (1960.) dobio je Zlatnu i Srebrnu arenu u Puli, kao i za "Uzavreli grad" (1961.).

Njegovi filmovi "Kozara", "Vlak bez voznog reda", "Atentat u Sarajevu" i posebno "Bitka na Neretvi" na vrhu su liste najgledanijih filmova ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i izvan granica. Dobitnik je nagrada Lav svetog Marka, Zlatna nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike CIDALC, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu, nekoliko nagrada publike te još neke druge, a američka Akademija za umjetnost i znanost nominirala je njegov film "Bitka na Neretvi" za Oscara. Poznat je i po snimljenim memoarskim razgovorima s Josipom Brozom Titom.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više