>

novosti logo

Usprkos dopuštenju, ništa od Thompsonovog koncerta u Mariboru

Mariborska policija tvrdi da organizator Milan Trol u trodnevnom roku nije prijavio novi Thompsonov koncert, kao i da će nakon moguće prijave ponovo odlučivati o njegovoj zabrani

Marko Perković Thompson, i njegov neodržani koncert u Mariboru, ponovo dijeli slovensku javnost. Stranka Socijaldemokrati (SD), uz podršku većine opozicijskih stranaka, najavila je da će tražiti parlamentarnu interpelaciju protiv ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa. Prozivaju ga da zastupa ideologiju mržnje zato što je njegovo ministarstvo, pod vodstvom vladajućeg Janeza Janše, dozvolilo Thompsonov koncert u Mariboru, koji su tamošnje gradske vlasti zabranile 2017. godine.

S druge strane, mariborska policija tvrdi da organizator u trodnevnom roku nije prijavio Thompsonov koncert, kao i da će nakon moguće ponovne prijave ponovo odlučivati o njegovoj zabrani. Mariborske gradske vlasti, koje su 2017. na prijedlog mariborske policije, zabranile koncert 20. maja te godine, ne raspolažu informacijama o mogućoj prijavi novog datuma.

Nakon zabrane, pjevačev agent i organizator koncerta Milan Trol žalio se na odluku, koju je upravni sud nedavno poništio, što je potvrdio i MUP, pa mu je omogućeno da u roku od tri dana prijavi novi Thompsonov koncert. Trol je rekao da su njegovi koncerti uvijek bili u skladu s propisima, pa zato ustaške, kao i druge sporne ikonografije na koncertima nikad nisu i neće dozvoliti.

Dok 2017. slučaj Thompson nije izazivao veću pažnju, sada je situacija usijana zbog političke situacije u zemlji i protesta protiv Janšine koalicijske vlade.

Nova predsjednica SD-a Tanja Fajon ističe da je slučaj Thompson samo ‘vrh ledenjaka’ u nizu ministrovih pogrešnih stajališta i postupaka. Koncertu su se već ranije usprotivili predsjednici većine oporbenih političkih stranaka, kao i troje bivših premijera - Alenka Bratušek, Miro Cerar i Marjan Šarec.

Sa svoje strane Hojs, inače član konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše medijima je izjavio da ga ‘opozicijska ljevica političkom igrom oko interpelacije želi diskreditirati i oblatiti kao ličnost‘.

Visoki prekršajni sud prije nekoliko dana većinom sudačkih glasova ocijenio je da ustaški pozdrav, koji Thmpson redovno koristi, ako se pjeva ili bolje rečeno, izvikuje, u pjesmi ‘Bojna Čavoglave‘ nije prekršaj. Takav je stav izazvao žustre reakcije javnosti, ali i drugih sudskih instanci.

Tako je Ustavni sud podsjetio da je u nekoliko svojih odluka izrazio jasan stav da se radi o ustaškom pozdravu NDH i da taj pozdrav nije u skladu s hrvatskim Ustavom. U saopćenju koje je potpisao predsjednik Miroslav Šeparović ističe se da je sudska vlast samostalna i nezavisna. ‘Ustavni sud RH ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti, a svoja pravna stajališta i ocjene izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima‘, navodi se u saopćenju.

Okolnost da je sporni pozdrav dio autorske pjesme ne mijenja činjenicu da je ‘Za dom spremni‘ ustaški pozdrav koji simbolizira zločinačku nacifašističku ideologiju i da je protivan članku 39. Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti, navodi se u saopćenju Kuće ljudskih prava uz poziv glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH sukladno Prekršajnom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku.

Maribor nije jedini grad gdje su Thompsonu zabranjeni koncerti i to čak dva puta. Među zemlje u kojima su zabranjeni njegovi koncerti spadaju Nizozemska, Njemačka i Švicarska.

Krajem jula 2016. gradsko vijeće švicarskog grada Schlierena zabranilo je koncert koji je trebao biti održan 3. septembra. Organizator, tvrtka Cronight žalila se na odluku vijeća predstavniku kantonalne vlade u okrugu Dietikon, koje je potvrdilo odluku o zabrani.

Thompson je, sudeći po pisanju, bio previše ekstreman i za švicarski konzervativni list Neue Zuericher Zeitung koji ga je opisao kao izvođača koji ‘uvijek iznova upada u oči zbog ultranacionalističkih svjetonazora i veličanja fašističkog režima ustaša’.

Thompsonu je svojevremeno zabranjen i koncert u Sarajevu, iako ga je u nedalekom Kiseljaku mogao održati. Ali nije to uspio u Puli, u avgustu 2008., jer su gradske vlasti to odbile. Uoči Božića iste godine uspio je održati trodnevni koncert u Pazinu, ali mu je međuvremenu otkazan i nastup na umaškom teniskom turniru ATP-u, kada je tadašnji predsjednik Mesić zaprijetio organizatorima da neće doći na turnir ako ne otkažu Thompsonov nastup.

1/1