Novosti

Politika

Sudska odluka o pozdravu 'Za dom spremni' niti je zakonita niti je ustavna

Dok desnica slavi povijesnu presudu, koja je dodatno ohrabruje na korištenje zloglasnog pozdrava fašističke tvorevine, Ustavni sud, pravni stručnjaci, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti, aktivisti i potomci žrtava NDH upozoravaju na štetnost skandaloznog ishoda sastanka sudskog vijeća

H87jf6asigmc9r62v7g9zktiry3

Aktualna odluka Visokog prekršajnog suda, prema kojoj ustaški poklič na početku pjesme 'Bojna Čavoglave' Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj, izazvala je mnoštvo negativnih reakcija, među kojima je posebno važna ona Ustavnog suda.

Prekršajni sud usklađeno je rješavao slučajeve povezane sa spomenutim prekršajem donoseći zadnjih nekoliko godina osuđujuće presude i novčano kažnjavajući one koji su u različitim situacijama koristili sporni poklič. Kada je Thompson zaradio prijavu zbog uzvikivanja 'Za dom spremni' na svojim koncertima, Visoki prekršajni sud je okrenuo ploču i oslobodio ovog štovatelja NDH ikakve odgovornosti, što je bilo sasvim oprečno dotadašnjoj praksi tog suda.

I dok desnica slavi povijesnu presudu koja je dodatno ohrabruje na korištenje zloglasnog pozdrava fašističke tvorevine, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti, aktivisti, potomci žrtava NDH i pravni stručnjaci upozoravaju na štetnost skandaloznog ishoda sudskog vijeća.

Na odluku je u petak nedvosmisleno upozorio i Ustavni sud, reagirajući na odluku: 'Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima. 'U odnosu na pozdrav ,'Za dom, spremni', Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je rijec o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.'

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević kazao je da je stav sudaca VPS-a pogrešan, protuustavan i teško shvatljiv, pogotovo ako se uzmu u obzir odluke prekršajnih sudova i samog Visokog prekršajnog suda u predmetu protiv nogometaša Josipa Šimunića koji je prekršajno kažnjen.

- Ovo izgleda kao puzajuća legalizacija i rehabilitacija pozdrava 'Za dom spremni' koji nije podvođen pod Kazneni zakon, a sad ga se gura i iz sfere prekršaja. Stav sudaca gazi po žrtvama i potomcima žrtava ustaškog režima čiji se simboli rehabilitiraju. Imam dojam da suci kao da zaboravljaju o kome se radi. Riječ je o pjevaču koji se deklarirao kao štovatelj Ante Pavelića, koji je javno izražavao simpatije prema NDH, koji je na svojim koncertima pjevao, a možda i danas negdje pjeva 'Jasenovac i Gradiška Stara', i kojem širom Evrope zbog tih stvari zabranjuju koncerte - rekao je Milošević.

I upravo prošlog mjeseca mariborski ured državne uprave po drugi put je donio odluku o zabrani koncerta Marka Perkovića Thompsona koji se trebao održati 20. svibnja 2017. godine. U odluci stoji kako je zabrana razumna i odgovarajuća mjera zato što Thompsonove pjesme s popratnom ikonografijom simboliziraju mržnju prema ljudima različitog vjerskog i etničkog porijekla i zbog toga što Thompson slavi i potiče slavljenje ustaškog pokreta. Odluku je jučer srušilo ministarstvo policije premijera Janeza Janše, što također puno govori o stanju i u toj državi.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašista i antifašističkih boraca RH, u razgovoru za Novosti najavio je zajedničku konferenciju za medije sa SNV-om, Židovskom općinom i romskom udrugom Kali Sara. Zasad otkriva da će predstavnici manjina, antifašisti i potomci stradalnika ustaških logora ispitati pravne mogućnosti u vezi s odlukom Visokog prekršajnog suda. Najavljuje također da će se obratiti Vijeću Europe te da nije isključeno da se pravda potraži na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Habulin smatra da državno odvjetništvo treba pokrenuti postupak za preispitivanje ustavnosti donešene odluke, ali da to treba učiniti i sam Ustavni sud.

- Uzvikivanje ‘Za dom spremni’ ne može biti prekršaj, kršenje Ustava RH je kazneno djelo, u ovom slučaju kazneno djelo govora mržnje. Za nas je ovo potpuno neprihvatljivo i naš je stav poznat – treba izričito zabraniti korištenje ustaškog pozdrava u javnom prostoru - jasno je naglasio Habulin.

Predstavnik romske zajednice u Hrvatskoj Veljko Kajtazi kazao je da legaliziranje pozdrava ZDS duboko uznemiruje nacionalne manjine koje on zastupa, posebno romsku i židovsku. Kajtazi smatra da neujednačena praksa sudova i dvosmisleni stavovi dužnosnika unose nepotrebne sukobe u društvu koji nisu u doticaju sa stvarnim problemima građana, posebno u razdoblju u kojem mnogi građani gube egzistencijalnu sigurnost.

- Žao mi je da u današnjim okolnostima, koje su puno lakše nego u devedesetim godinama, nitko nema dovoljno hrabrosti ponoviti stav predsjednika Franje Tuđmana koji je bio jasan kada je u pitanju ova tema. Politički oportunisti i populisti potenciranjem ovog pitanja direktno narušavaju političku stabilnost i međunarodni ugled naše zemlje za vlastite, partikularne interese - rekao je Kajtazi.

Rada Borić iz Nove ljevice u izjavi za Novosti odluku VPS-a nazvala je opasnom i besmislenom.

- Odluka sudaca je besmislena jer se povodi za ‘odlučnošću’ vladajućih, koji se pak oslanjaju na Vijeće za suočavanje s prošlošću, po onoj staroj ‘brigo moja pređi na drugoga’. Oni nisu u stanju jasno se odrediti, ne samo prema pozdravu ZDS, već i prema naslijeđu NDH koje je postalo posve prihvatljiva sastavnica hrvatske neovisnosti. Opasna je to odluka jer se Visoki prekršajni sud postavio iznad prethodnih odluka Ustavnoga suda u sličnim slučajevima žalbi na presude toga istoga suda, tj. osude ZDS zbog ‘remećenja javnog reda i mira’ - objašnjava Borić.

Podsjetila je da je Ustavni sud nedvojbeno utvrdio da ZDS simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske, te da kao takav predstavlja i manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.

- Odluke Ustavnog suda trebale bi biti obvezujuće za sve institucije i građane Republike Hrvatske. Stoga se s pravom postavlja pitanje kako to da ovaj sud i njegovih 15 sudaca ne poštuju odluke Ustavnog suda RH-a. Ili ćemo sutra mijenjati i Ustav? - zapitala se Rada Borić.

Alan Uzelac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, za Jutarnji list objasnio je da VPS prema zakonu uopće nema pravo na sjednici svih sudaca odlučivati o konkretnom sudskom predmetu, a tako ni o predmetu Marka Perkovića Thompsona. Kazao je da odluka VPS nije pravno shvaćanje nego ‘direktno glasanje o tome kakvu odluku donijeti u konkretnom slučaju.’

Tvrdi da je potpuno suprotna i ustavnim pravilima o sudskoj nadležnosti. Prema Ustavu, objašnjava, ‘sudska funkcija se povjerava osobno sucima koji su kao suci pojedinci ili u sudskim vijećima nadležni za rješavanje konkretnog predmeta, jer su sudski odjeli i opća sjednica upravna tijela suda.’ Uzelac tvrdi da o konkretnom predmetu sude suprotno svojem pravnom shvaćanju, te da je odluka formulirana kao neka vrsta odstupanja u odnosu na svoje prijašnje pravno shvaćanje koje bi kao takvo trebalo biti općenito obavezujuće čak i za sam sudski odjel.

Na odluku Visokog prekršajnog suda reagirao je i nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić koji je kazao da ZDS nastao da bi se provodila politika smrti. Građansko-liberalni savez (GLAS) ocijenio je da je dozvola nacističko-ustaškog pokliča još jedno udaljavanje Hrvatske od civiliziranih zemalja, dok je povjesničar Ivo Goldstein kazao kako odluka nije utemeljena na zdravim liberalno-demokratskim osnovama. U priopćenju Radničke fronte stoji da rehabilitacijom ustaštva i nacionalističkom retorikom vladajući stvaraju političku klimu u kojoj je ‘veći problem susjed koji se preziva malo drugačije, nego HDZ-ovka koja je kriminalno izvlačila državni novac’. Smatraju da, ‘kad god je potrebno odvratiti pozornost javnosti od loših materijalnih uvjeta života u državi ili od korupcijskih afera u kojima se redovito nalaze ‘ugledni’ HDZ-ovi ministri i politički namještenici, izvlači se joker ‘Za dom spremni”.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više