Novosti

Politika

Ustaški dernek na dan osnivanja NDH u Splitu

Unatoč drastičnom širenju koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Splitu su HOS-ovci obilježili dan osnivanja IX. bojne, na nadvožnjaku na ulazu u grad osvanuo je transparent s natpisom ‘Sretan dan državnosti‘ uz kartu NDH, a svoj doprinos 10. travnju dao je i predsjednik BATT-a

Kao i svake godine IX. Bojna HOS-a obilježila je obljetnicu ustroja ove postrojbe ispred spomenika u splitskoj četvrti Split 3. I to unatoč epidemiji koronavirusa koja se širi državom, a zadnjih dana posebice Splitsko-dalmatinskom županijom gdje je trenutno 296 oboljelih, među kojima i najmanje 50 korisnika Doma za starije i nemoćne. I dok građani ostaju kod kuće, a splitska policija tjera ljude s ulice, u ovom slučaju ne vide nikakav problem.

Ništa od navedenog nije spriječilo Marka Skeju, ratnog zapovjednika bojne, i njegove kolege da se poredaju ispred kontroverznog spomenika i obilježe 29. obljetnicu osnutka. Na fotografijama koje je objavio Dalmatinski portal vidi se više pripadnika ove postrojbe kako stoje oko spomenika i prinose svijeće i okupljaju se pored obližnjeg murala posvećenog jednom od njihovih boraca.

‘Danas, nakon 29 godina ovdje stojimo pred ovim spomenikom IX. bojne HOS-a kojoj je danas rođendan i koja je začela bitku za hrvatsku državu i hrvatski narod. Danas se samo izaslanstvo došlo pokloniti našim žrtvama, našim poginulima. Okolnosti su izvanredne u Hrvatskoj, po ovome se vidi da poštujemo ustroj i naputke od državnih institucija. Moramo se čuvati po pitanju novonastalog neprijatelja koji je nevidljiv i, poznavajući mentalitet hrvatskog naroda, poručujem - pobijedili smo u ratu pobijedit ćemo i ovog nevidljivog neprijatelja! Preporučujem hrvatskom narodu da se čuva i da se suzdrže od izlaska vani i neka se ponašaju po napucima institucijama’, rekao je Skejo.

Ovog puta, doduše, nije toliko otvoreno veličao ustaštvo, nego je pozvao građane da se ponašaju po napucima institucija koje on sam, kao što znamo, ne poštuje. Spomenuti zapovjednik tako je triput osuđen na uvjetne zatvorske kazne zbog izvlačenja novca, protupravne naplate i utaje poreza, a država je protiv njegove tvrtke dobila i spor vrijedan 4,6 milijuna kuna zbog neovlaštene eksploatacije rudnika.

Pokušali smo saznati jesu li Skejo i njegova crnokošuljaška družina zatražili dozvolu za ovo okupljanje. Upit smo poslali Stožeru za civilnu zaštitu Splitsko-dalmatinske županije te PU splitsko-dalmatinskoj. Iz Stožera nam se nisu javili, a iz policije su nam odgovorili kako nije bilo potrebe za policijskim postupanjem. 

- Nije se radilo o javnom okupljanju obzirom na utvrđeni broj sudionika kojih je bilo ukupno devet i koji su bili fizički distancirani - rekli su za Novosti iz splitske policije pozivajući se pritom na članak 4. Zakona o javnom okupljanju prema kojem se mirnim okupljanjem računa više od 20 ljudi. 

Inače, splitska policija poprilično je revno i doslovno shvatila preporuke Stožera o mjerama održavanja fizičke udaljenosti među ljudima. Prošlog tjedna su tako priveli dvije žene i jednog muškarca koji su se nalazili pored šetališta Bačvice, o čemu smo više puta pisali, te su protiv spomenute dvije građanke podigli prekršajne prijave. Protiv Skeje i njegovih najava o prijavama nema. Što se tiče policije, izgleda da se nisu niti okupili.

Uz to, zatvorili su park šumu Marjan i Trstenik, a Marko Srdarević, zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske, najavio je danas kako će od Stožera civilne zaštite tražiti da se na još nekim lokacijama u Splitu zabrani kretanje ljudima.

Osim obilježavanja osnutka ove postrojbe na prigodan datum 10. travnja, kada je osnovana i zločinačka ustaška tvorevina Nezavisna Država Hrvatska, koronavirus nije omeo i druge dalmatinske ustaše. Naime, na nadvožnjaku na ulazu u Split osvanuo je transparent s natpisom ‘Sretan dan državnosti‘, uz kartu NDH, grb s prvim bijelim poljem i datumom 10. 04. 1941.

Svoj doprinos dao je i predsjednik udruge veterana specijalne policije BATT Mladen Todorić koji je prije tri dana prebrojavao krvna zrnca vodećim ljudima Hrvatskog novinarskog društva o čemu smo također pisali. Todorić je svoj profil obogatio profilnom slikom sa zastavom s natpisom ‘Za dom spremni‘.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više