>

novosti logo

Vaše rosno cvijeće

U Rijeci se zbio nesporazum između autorske intencije i ukusa rukovoditelja veteranskih organizacija. Tamošnji most preko kanala, inače od struke višestruko pohvaljen, nedavno je komunalnom intervencijom okićen cvijećem

Rukovodstva boračkih organizacija iz zadnjeg rata oduvijek su imala svoja pomalo apartna mišljenja o umjetninama koja su se veterana i proteklog rata dirala na bilo koji način. Često su se ti stavovi kosili s autorskim nakanama, i nerijetko zapravo govorila o veteranskom nezadovoljstvu kako se ta tematika uopće tretira.

Prisjetimo se filmova o amblematskim gradovima stradalim u proteklom ratu. Najprije su Dubrovčani 1999. godine ispljuvali ‘Dubrovački suton’ Željka Senečića, jer da su tamo domaći vojnici prikazani kao dezerteri i alkoholičari. Što se Vukovara tiče, tamo se na veteranski ukus okliznuo film ‘Zapamtite Vukovar’ doajena Fadila Hadžića, jer da je to krivotvorina. Ostavimo sad postrani da se u oba slučaja radi o kriminalno lošim uradcima. Ni umjetnička plastika nije bolje prošla. Kad je 2004. godine zid boli iz Selske preseljen na Mirogoj i uklopljen u spomenik Dušana Džamonje, bilo je povika da se taj ‘Titov kipar’ nema što miješati u braniteljske poslove, te da je cijela stvar tretirana krajnje neprimjereno. Ima toga još, a posljednji u nizu nesporazuma između autorske intencije i ukusa rukovoditelja veteranskih organizacija zbio se u Rijeci. Tamošnji most preko kanala, inače od struke višestruko pohvaljen, nedavno je komunalnom intervencijom okićen cvijećem. Struka je to osudila, a dragovoljačke udruge su to pozdravile. Ili riječima Maroja Mrduljaša, teoretičara dizajna i arhitekture, ‘Most je jedna oblikovna cjelina, projekt kojem se teško može nešto dodati ili oduzeti, a da se ne naruši njegov integritet. Zato recentno kićenje cvijećem, koje je ionako kičasto, nikako nije prikladno i pokazuje jedno veliko nerazumijevanje kulturnog značaja tog jedinstvenog projekta.’Ubrzo je stigao kontraodgovor Mile Biondića, predsjednika Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke, koji je kazao da ‘cvijeće može samo ukrasiti, a ne nikako nagrditi neki prostor’.

U svakom slučaju estetika pelargonija zasad je odnijela pobjedu nad modernističkim pristupom, uostalom kao i puno puta dosad, a lako je za pretpostaviti da će se stvar odviti tako da tzv. hladna, odnarođena estetika ustukne pred cvjetnom dekoracijom i toplom komunalnom intervencijom.

1/1