Novosti

Preporuke: serije

Velikani lopte i reketa

Korupcija u Baltimoreu, kriminal u Tokiju ili showtime u Los Angelesu, štogod odabrali uživat ćete u najboljim serijama koje streaming nudi

Ovo je naš grad (HBO Max)

Petnaest godina po završetku "Žice", koja i dalje nije zbačena s trona najvažnijih serija ikad produciranih za televiziju, njezini su se autori David Simon i George Pelecanos vratili u Baltimore s još jednom pričom o institucionalnoj truleži koja izjeda taj nesretni grad-eksperiment. Radi se o adaptaciji istoimene publicističke knjige Justina Fentona, u kojoj se taj nagrađivani istraživački novinar Baltimore Suna pozabavio jednom od najgorih korupcijskih afera u policiji toga grada koji još uvijek kotira kao najsiromašniji i grad s najvećom stopom kriminala u SAD-u. I premda nije direktan nastavak Žice, ta mini-serija bez problema funkcionira kao njezina izgubljena sezona jer sve miriše na nju: povratak u prepoznatljive hoodove grada, ista atmosfera serije, vječito isti problemi koji koče grad u ikakvom progresu. Virtuozni scenaristički stil Davida Simona prepoznatljiv je doslovno od prve scene, a nostalgiji doprinose i mnogi glumci koji su već u "Žici" pripomogli oslikati fresku toga grada, koji je u njegovu opusu zapravo oduvijek figurirao kao svojevrsna paradigma, univerzalni primjer nefunkcioniranja svijeta i sociološka studija ljudskog stanja. Dramaturški strukturirana tako da se pripovijedanje neprestano premješta iz sadašnjosti u prošlost, serija nam polaganim tempom otkriva policijsku korupciju koja je tako rasprostranjena da funkcionira gotovo poput živog organizma koji je nemoguće ubiti tako da mu se odsječe glavu. Korupcija se u baltimorskim institucijama zaduženim za provođenje zakona širi kapilarno i proteže unedogled, a njezino je dokidanje skoro nezamislivo jer je provode ljudi ovlašteni zakonom i zaštićeni značkom. Kao ni u "Žici", ni u ovoj seriji autori ne nude rješenje problema, tek otvaraju javnu raspravu o toj temi svjesni da se sumorno stanje društvene stvarnosti u nekoj budućnosti možda može mijenjati jedino rasvjetljavanjem istine.

 

Poroci Tokija (HBO Max)

Redatelj i producent Michael Mann producirao je fascinantnu noir krimi-dramu baziranu na memoarima američkog novinara Jakea Adelsteina, prvoga stranca koji je ikada radio za velike i ugledne tokijske novine. Priča prati tog mladog novinara crne kronike kako pokušava navigirati kroz jedan potpuno drugačiji svijet – onaj u kojemu glavnu riječ vodi Yakuza. Pravila mu, kao zapadnjaku, nisu jasna i pabirči ih u hodu – u Japanu nema ubojstava niti se o smrti pod sumnjivim okolnostima tako izvještava, jer to šteti statistikama i ljuti Yakuzu. Policija je uglavnom korumpirana ili u strahu od te japanske mafije, a malobrojni nepotkupljivi policajci bave se ponajviše održavanjem mira među kriminalnim obiteljima koje se bore za prevlast. Osim kriminalnog podzemlja i svakodnevnog društvenog života, o kojemu zapad zna vrlo malo pa ga često idealizira, u seriji se precizno portretira i submisivni položaj žene u japanskom društvu, koje se na površini čini bogatim i progresivnim, a u suštini je ostalo na stratifikacijskom nivou. Bez obzira na klasu iz koje potječe i status koji u društvu uživa, žena je uvijek potčinjena i mora znati gdje joj je mjesto te da postoji kako bi služila muškarcu i njegovim potrebama. Na sličan je način prikazan i mahom ksenofobičan i nepovjerljiv odnos prema strancima. Vješto režirana i prekrasno snimljena, serija je prepuna živopisnih slojevitih likova koji jurcaju zavodljivim i fotogeničnim Tokijom, koji i sam funkcionira poput jednog od likova. Iz nepoznatog je razloga otkazana nakon prve sezone, no postoji nada da će, s obzirom na kvalitetu i status koji uživa među publikom i kritikom, u moru produkcija ipak pronaći novi dom.

 

Vrijeme pobjede: uspon dinastije Lakersa (HBO Max)

Gotovo da nema klasičnijeg primjera američkog sna od priče dr. Jerryja Bussa, razuzdanog doktora kemije koji se nakon rada za NASA-u uzdignuo iz siromaštva poslovima s nekretninama, pa bogatstvo uložio u svoj san da postane vlasnik košarkaškog tima koji će promijeniti NBA ligu. "Vrijeme pobjede" smješteno je u početak osamdesetih, u doba dominacije Boston Celticsa, i prati polagani i nesiguran uspon tima u koji dolazi student Magic Johnson u čiju se igru novopečeni vlasnik zaljubio, odlučivši od njega napraviti zvijezdu. Kockarska narav raskalašenog je znanstvenika, kojeg igra fenomenalni John C. Reilley, dovela do pet uzastopnih naslova prvaka, prometnula košarku iz predvidljivog u uzbudljiv, dinamičan i seksi sport, a tu pripovijest prati upravo takva dinamika režije i montaže, koje na trenutke djeluju dokumentarno realistično i uspijevaju uloviti nesputani duh osamdesetih. Uz Reilleyja je u ansamblu i mnoštvo drugih sjajnih glumaca koji čak i fizički neodoljivo sliče stvarnim akterima, a serija je producirana tako zavodljivo da je s užitkom mogu pratiti čak i gledatelji koji su prema tom sportu ravnodušni.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više