Novosti

Preporuke: filmovi

Velike premijere za malo kino

Kino više nije mjesto gdje čekamo filmske premijere. Annus horribilis 2020. ispratili smo uz streaming-premijere internetskih divova. Premijera Fincherova "Manka" bila je na Netflixu, a McQueenova "Lovers Rocka" i Levinsonova specijala serije "Euforija" na HBO-u

Large mank

Mank

Mank (r. David Fincher, 2020.)

"Mank" je holivudska arheologija, film o nastanku scenarija za "Građanina Kanea". "Mank" je i životni projekt Davida Finchera (snimljen prema odavno napisanom scenariju njegova oca Jacka Finchera). Film o stvaranju umjetničkog djela, u ekstazi alkohola i kreacije, koji u procesu i sam postaje veliko umjetničko djelo. Herman J. Mankiewicz pijan je došao u San Simeon, na kostimiranu zabavu medijskog mogula Williama Randolpha Hearsta. Mank, dvorska luda (kažu da je Hearstu počeo ići na živce jer je navodio Marion Davis na piće, a ne zbog brbljanja o socijalizmu). Sada, dok svi sjede oko stola u svojim kostimima, ima ideju, traži još pića od posluge. Koncentrira se. Ustaje, započinje priču kružeći oko stola, pa zastaje kod golemog kamina i nespretno se naginje da zapali cigaretu na šumskom požaru. Spaljene obrve i kosa na čelu, oprljen nos i prsti ruke kojom je prinio cigaretu ustima, oprljeno dostojanstvo, čin su stvaranja na koji je spreman: ovo je njegova prva verzija scenarija o "Građaninu Kaneu"; tako je sve počelo.

 

Lovers Rock (r. Steve McQueen, 2020.)

"Lovers Rock" drugi je film iz serije Stevea McQueena "Malena sjekira", snimljene za BBC i distribuirane na HBO-u. Film procedural. Nešto manje od sedamdeset minuta jednog tuluma crnačke zajednice u Zapadnom Londonu početkom osamdesetih: od popodnevne pripreme stana i tehnike do zore sljedećeg dana... Kad ste zadnji put tulumarili? "Lovers Rock" je filmska svijest u lovers rocku, sentimentalnoj verziji reggaea, i u dub reggae ritmu. Apoteoza tulumarenja u danima svete Corone. Petodijelna serija nazvana po pjesmi Boba Marleyja (If you are a big tree, We are the small axe) piše povijest londonske crnačke zajednice porijeklom iz Zapadne Indije i Kariba. Prvi film, "Mangrove", tematizira nerede i sudski proces iz 1968. S "Lovers Rockom" smo u 1980., u četvrti Ladbroke Grove. Iako jedini film iz serije snimljen prema nehistorijskom događaju, "Lovers Rock" je najautentičniji segment "Malene sjekire". Dva plesna vrhunca filma, filmski su vrhunac 2020.

 

Euphoria: Trouble Don't Last Always (r. Sam Levinson, 2020.)

Snimanje druge sezone "Euforije" odužilo se zbog pandemije. Umjesto nastavka prve sezone pripremljene su dvije specijalne epizode, prva emitirana u prosincu i druga koja će u emitiranje krajem siječnja. Prva je fokusirana na tamnoputu Rue. Druga na svjetloputu Jules... Ne vjerujem u šarene poklone ispod okićene jelke, ne vjerujem u televizijski program s trećerazrednim filmovima religijske tematike, a od Bozanićeve božićne čestitke ne uspijevam zapamtiti ni dvije rečenice. Ali vjerujem u kineske šarene lampice. I vjerujem u holivudske božićne očajnike: od Jamesa Stewarta u "Divnom životu" do Brucea Willisa u serijalu "Umri muški". Zendaya kao Rue i Colman Domingo kao Ali, njezin sponzor za odvikavanje od droga, dvoje su takvih božićnih očajnika. Rue ima sedamnaest godina, ali kao da već stoji pred krajem života. Ali je u pedesetima: stari ovisnik koji želi učiniti puno toga dobroga prije nego što umre. Rue je u WC-u ušmrkala liniju i sjela za stol zalogajnice. Ali joj preko tanjura s palačinkama kaže: "Rue, you're high." Tako počinje komorna drama Sama Levinsona (sin Barryja Levinsona): starog ovisnika koji kao i Ali čini puno toga dobroga.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više