Novosti

Kratko & jasno

Vesna Mihoković Puhovski: Zadrte ideje

"Klečavci" pod egidom molitve pokušavaju ostvariti čisto političke ciljeve, realizirati zadrte konzervativne ideje koje idu protiv prava žena i u društvu uspostaviti već iščezle ili bar dobrano načete postulate patrijarhata, kaže profesorica, predsjednica udruge Protagora

Large intrigator  mini

(foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Muškarci koji kleče i mole pojavili su se i u drugim gradovima osim Zagreba?

Ovaj apsurdni politički teatar nije slika samo hrvatskog društva, već dolazi iz drugih evropskih postsocijalističkih država u kojima su vjerske organizacije, posebice Katolička crkva, preuzele neke internacionalne "tekovine" pa ih pokušavaju realizirati i kod nas. Radi se o radikalnim vjerskim skupinama, koje nisu svojstvene samo kršćanstvu, već ih nalazimo i u drugim religijama. U nekim posebice islamskim državama u kojima ne postoji ni "S" od sekularizma niti "D" od demokracije takve ideje su totalno zavladale što se u evropskim državama, pa tako i u Hrvatskoj neće desiti. Prostor sloboda je već osvojen i ima dovoljno "čuvara" posebice među mladima koji će taj prostor očuvati.

Žalosno je i potpuno anakrono da se ni Katolička crkva (unatoč nekim "probojima" rimskog biskupa i ponekog svećenika kod nas) niti država ne ograđuju od takvih inicijativa. Kad se govori o Hrvatskoj posebno treba obratiti pozornost na čimbenike političkog života posljednjih 30 godina. Sprega vlastodržaca i Katoličke crkve datira od samoga početka i valja se podsjetiti da vjeronauk nije ušao u obrazovni sustav Vatikanskim ugovorima, nego nekoliko godina prije. Slučaj u Munchenu gdje su vlasti odlučile ući u "crkvu" radi sankcioniranja seksualnih zločina dobar je primjer pravne države u obrani civilizacijskih i humanističkih tekovina.

Riječ je o okupljanju ekstremnih katolika. Što pokušavaju?

Oni pod egidom molitve – koja je intimni čin obraćanja vjernika svojemu bogu – pokušavaju ostvariti čisto političke ciljeve, realizirati zadrte konzervativne ideje koje idu protiv prava žena i u društvu uspostaviti već iščezle ili bar dobrano načete postulate patrijarhata. Žele uspostaviti kontrolu nad ljudskom seksualnošću, a pogotovo ukinuti pravo žene na medicinski siguran pobačaj. Međutim, unatoč pojavama ovakvih apsurda, kotač povijesti ne može ići unatrag i emancipacija žena se više, bar u evropskom političkom i civilizacijskom krugu, ne može ukinuti. Pokušaji svođenja žene u društvu na "ropkinju muževnosti" i reproduktivnu mašinu ne mogu se ostvariti– no passaran! 

"Klečavci" su izmanipulirani ekstremisti koji (kao i njima slični) u režiji i produkciji svojih mentora izvode ove ridikulozne predstave. Dakako, tu se treba osvrnuti i na njihovo pravo da prema tim proklamiranim postulatima i žive, a svako licemjerje javno ogoliti kao što se na sreću počelo i događati. Međutim, voljela bih da nam to svoje poimanje "muževnosti" malo bolje pojasne, jer nemaju pravo nikoga prisiljavati da na taj način živi – prvenstveno žene u svojim zajednicama, a dužnost svakog moralnog čovjeka jest da ženama – ali i muškarcima - pomogne izaći iz takve zajednice, ako požele.

Žele zabraniti pobačaj u Hrvatskoj?

Ovo je samo jedan od oblika borbe za zabranu pobačaja: "Hod za život", razne političke inicijative, obrazovni sustav u kojem se odbija uvesti seksualnu edukaciju i Građanski odgoj – to su pokušaji realizacije zabrane pobačaja. U tim nastojanjima "stupaju poput slonova" po zacrtanoj stazi, ignorirajući sve znanstvene – humanističke i medicinske spoznaje –koje su dovele do legalizacije pobačaja u suvremenim demokratskim državama. Pritom ignoriraju neosporivu činjenicu da je u svim ljudskim zajednicama – geografski i historijski – pobačaj bio prisutan, s više muka i zdravstvene nesigurnosti.

Činjenica je da nema sto posto efikasne kontracepcije, da su ljudi, prvenstveno mladi, ponekad skloni neodgovornom seksualnom ponašanju i da se događaju neželjene trudnoće. Dakako, ne mora svaka neželjena trudnoća završiti pobačajem, ali ima situacija kad žena (a i muškarac ma koliko "muževan" bio!), jednostavno ne mogu prihvatiti (novo) roditeljstvo! I tim ljudima treba pomoći da tu nevolju prebrode sa što manje muke. Da ne govorim o onim drastičnim situacijama kad je trudnoća rizik za ženino psihičko i fizičko zdravlje, pa ponekad i sam život. Dakle, ta stečena prava svakako treba očuvati!

Treba li raskinuti Vatikanske ugovore?

Ugovore sklopljene između Republike Hrvatske i Svete stolice treba svakako raskinuti – što prije, to bolje! Razlozi zato višekratno su isticani na našim skupovima i nadamo se, možda su predstojeći izbori mogućnost, da će budući sastav Sabora moći ostvariti potrebnu dvotrećinsku većinu da se oni raskinu! Na demokratskiji način nego što su sklopljeni.

Vatikanski ugovori su štetni za građane Republike Hrvatske – bili oni katolici ili ne - jer je RH tim ugovorima stavljena u nepravedan i podčinjeni položaj, situaciju u kojoj samo daje, a ništa ne dobiva, u smislu društvenog utjecaja, kao i ekonomski. Takvi ugovori i utjecaj Crkve ne postoje ni u jednoj evropskoj državi. No ako naša vlast baš želi državu vratiti u srednji vijek obnavljajući feudalne privilegije Crkve, a velik dio građana je pri tom već i svela prvenstveno u ekonomskom smislu na "kmetski status" - trebamo li mi to podržavati i čekati da se koncept feudalnih nepravda i dalje širi? Smatram da i u Hrvatskoj ima dovoljno građana koji će se tome usprotiviti i ta nastojanja uspješno okončati!

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više