Novosti

Intervju

David Bilić: Agresivni molitelji

Glasnović je svojim širenjem histerije oko izmišljenog ‘napada crvenih bandita na molitelje za život’ doveo do toga da se članovima Radničke fronte upućuju prijetnje nasiljem i smrću. No iznenadilo me to što nije bio dovoljno dosljedan da iza svojih riječi stane uživo. Nedostajao mi je u Vinogradskoj

Prke59ymlar4mcwopltr5b6bz0g

David Bilić

Proteklog vikenda Radnička fronta održala je kontraprosvjed pred ljudima koji se tjednima mole protiv abortusa ispred KBC-a Sestre milosrdnice.

Članovi Radničke fronte i drugi koji su došli podržati kontraprosvjed uglavnom su zadržali mirnoću unatoč raznim prijetnjama koje su doživjeli od druge strane, od najobičnijih psovki pa do žaljenja ‘što 1991. nismo bili na ratištu da se mogu obračunati s nama’. No sve se zadržalo na verbalnoj agresiji, pa nije bilo ozbiljnijih incidenata. Prema reakcijama se može zaključiti da je poruka jasno odaslana i da je naišla na dobar odjek, jer željeli smo da zbog osjetljive tematike i bolničkog okruženja prosvjed prođe što mirnije.

Zašto ste se odlučili na tu akciju?

Već prilično dugo molitelji maltretiraju žene, koje su donijele tu nimalo laku odluku, a bez ikakvog organiziranog protivljenja. Zbog toga je trebalo reagirati i pokazati da takav nazadan pogled na svijet nije dominantan i da ima opoziciju. Organizatorima ovakvih napada nije stalo do apstraktnih vrijednosti poput života ili obitelji, nego isključivo do nametanja svog pogleda na svijet, koji je prilično isključiv i, na sreću, još uvijek daleko od dominantnog. Jedine mjere koje mogu smanjiti broj pobačaja i poboljšati demografsku sliku Hrvatske mogu biti socijalne mjere.

Koji su stvarni ciljevi ove hajke?

Ženama se želi ukinuti pravo koje im je Ustavom SR Hrvatske još 1974. zajamčeno kao temeljno ljudsko pravo, ali to je samo dio priče. Razne izjave iz visokih krugova Crkve kojima se ženama poručuje što smiju, a što ne smiju raditi i koji je njihov položaj u patrijarhalnoj idili su dobri pokazatelji smjera u kojem ovakvi krugovi žele povesti društvo. Da bi se postojeći sistem nejednakosti očuvao, ljude se nastoji držati pod kontrolom i uvjeravati u bolji život na drugom svijetu kako ne bi razmišljali o bijedi koja ih okružuje. Američki sindikalac Joe Hill je to prije stotinjak godina nazvao pie in the sky.

Desni radikal Željko Glasnović tim je povodom na svom Facebook profilu naveo: ‘Domoljubi, zaustavimo crvene bandite’.

Glasnović je svojim širenjem histerije oko izmišljenog ‘napada crvenih bandita na molitelje za život’ doveo do toga da se članovima Radničke fronte upućuju prijetnje nasiljem i smrću, pa se kontraprosvjed nije mogao održati bez policijske pratnje. Mislim da takvo huškanje nije slučajno, ali ni iznenađujuće. No iznenadilo me to da gospodin Glasnović nije bio dovoljno dosljedan da iza svojih riječi stane uživo. Moram priznati da mi je nedostajao u Vinogradskoj.

Planirate li slične akcije?

Uz akcije za zaštitu reproduktivnih prava žena u posljednje vrijeme organiziramo i sve više prosvjeda u trgovačkim lancima, gdje se čitaju proglasi koji ukazuju na izrabljivanje radnika u trgovini. Također se intenzivirala organizacija tribina s lijevom tematikom. Plan je nastaviti s takvim aktivnostima do daljnjega.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više