Novosti

Politika

Virus jede penzije

Ostaje činjenica rizičnog tretmana naših budućih mirovina na kockarskom stolu burzi dionica. Ponovimo još jednom, drugi stup treba hitno nacionalizirati, a njegovu imovinu prebaciti u portfelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

T8a13uuacm6l364ur27dovhgdxy

(foto Aleksandar Knežević/PIXSELL)

Nije dugo trebalo čekati da mirovinski fondovi drugog stupa pokažu labilnost spram najnovijega velikog iskušenja. Još prošli je tjedan jedan domaći portal objavio – a sve se čudeći – da su zbog pandemije koronavirusa zatečeni u ‘ogromnim gubicima’. I neka se čude sad kao pura dreku koliko god hoće, ali dogodilo se ono jedino što je i logično.

Upozoravali smo nebrojeno mnogo puta: financijska tržišta silovito su reagirala na nepredvidljivu katastrofu i zamrzavanje privrede, pa se vrijednost fondovskih udjela u dionicama raznih poduzeća strmoglavila. Neki od njih pali su tako ‘i preko 15 posto’, a radi se o grandioznim apsolutnim iznosima, jer su fondovi u dva desetljeća postojanja skupili ukupno preko sto milijardi kuna radničke tobožnje štednje za penziju.

Nije to nikakva štednja, međutim, znamo li kako funkcionira takvo obavezno kapitalizirano osiguranje. Država prepušta četvrtinu mirovinskih doprinosa – preko šest milijardi kuna godišnje – bankovnim fondovima na ‘oplodnju’, pa budžetski deficit nadoknađuje skupljim zaduživanjem kod istih ustanova. Garantirani prinos fondova pritom se pokazuje nedostatnim da radnicima osigura isplativu štednju, osim što ionako nemaju pravo na jednokratnu isplatu. Sav teret te kolosalne makinacije na koncu se posredstvom ugrožene države raspoređuje na cjelokupno društvo, dok banke nipošto nisu u riziku. One imaju garantirane fiksne naknade, a njihovi menadžeri nedodirljive bajoslovne plaće. I još tako financijski sektor – čitav u privatnim rukama – ostvaruje direktan insajderski upliv na privredu. Sve to urodilo je brojnim dubiozama, a jer su banke i kreditori poduzeća čijim dionicama trguju njihovi mirovinski fondovi.

No i mimo toga ostaje činjenica rizičnog tretmana naših budućih mirovina na kockarskom stolu burzi dionica, o čemu govori i najnoviji šokantan primjer. Ostaje stoga samo da još jednom ponovimo kako drugi stup treba hitno nacionalizirati, a njegovu imovinu prebaciti u portfelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više