Novosti

Kronika

Вjeчни Aлeксa

Пeсник чиja je душa дeo Moстaрa и смaрaгднe Нeрeтвe oстao je у нaшим срцимa кao вeчити бoрaц зa прaвду, љубaв и рaзумeвaњe, рeклa je прoф. Jaдрaнкa Рaдoшeвић o пjeснику Aлeкси Шaнтићу у Српскoм културнoм цeнтру у Бeлoм Maнaстиру

Large %c5%a0anti%c4%87

Aleksa Šantić (1868-1924)

Prošle subote, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, Srpsko udruženje žena "Dukat" održalo je književno veče "I opet mi duša sve o tebi sanja" s predavanjem profesorice Jadranke Radošević o pjesniku Aleksi Šantiću. Predsjednica udruženja Radmila Ognjenović se zahvalila prisutnim ženama što su se odazvale na druženje u "Dukatovom" književnom klubu, napomenuvši da klub djeluje od 2016. godine te da podsjeća na velikane srpske književnosti.

Književno veče je bilo povezano s 21. martom, Svjetskim danom poezije. A poezijom se, po riječima predsjednice Ognjenović, kazuje ono što se nijednim drugim jezikom ne može izreći. Poezijom se ne piše po papiru, već u ljudskoj duši.

- Aleksu Šantića su kroz život pratile mnoge radosti, ali i nedaće, podjednako u bogatstvu i siromaštvu. Osnivač je srpskog pevačkog društva "Gusle", koje je obeležio kao nenadmašan horovođa i glumac. Svemu čime se bavio dao je sve svoje emocije i sebe celog. Zla kob neizlečive bolesti ranjavala je njegovu dušu i zauvek ugasila sjaj u njegovim očima kada su odlazili njegovi najmiliji, a na kraju nije poštedela ni njegov život. Pesnik čija je duša deo Mostara i smaragdne Neretve ostao je u našim srcima kao večiti borac za pravdu, ljubav i razumevanje. Ovom književnom večeri podsjećamo na Šantićevo stvaralaštvo i čuvamo sećanje na žene koje su obeležile njegov život: majku, sestru, komšinicu Maru, neprežaljene ljubavi Anku i Zorku, na gotovo nestvarnu Eminu i mnoge druge. Hvala Aleksi što nâs žene podseća da smo – jedinstvene i vredne pažnje – rekla je prof. Radošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više