Novosti

Politika

Vojnić: Dobar susjed zlata vrijedi

Očekujemo nastavak politike otopljavanja odnosa koju je započeo Aleksandar Vučić i vjerujemo da će se pokrenuti rješavanje otvorenih pitanja i Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić povodom Plenkovićevog posjeta Srbiji

Large vojnic

Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a (foto Dubravka Petric/PIXSELL)

Po prvi put u sedam godina mandata, premijer Andrej Plenković idući će tjedan otići u službeni posjet Srbiji. Središnji politički događaj posjeta, kako smo već pisali, bit će susret sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, a 23. lipnja, na Dan hrvatske zajednice u Srbiji, Plenković će prisustvovati otvaranju Hrvatske kuće u Subotici, gdje će njegovi domaćini biti Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije, te Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Tim povodom razgovarali smo s Vojnić koja ističe da je posjet Plenkovića od velikog značaja jer simbolizira podršku njegove Vlade hrvatskoj zajednici u Srbiji koja je, kako kaže predsjednica HNV-a, kontinuirano rasla.

- Posebno je važno da je ta podrška išla u smjeru nama ključnih potreba za institucionalnim i kadrovskim snaženjem i da ćemo s hrvatskim domom, odnosno maticom, dobiti i vidljivi znak te nama prijeko potrebne podrške Republike Hrvatske. Što se tiče očekivanja, ona idu u smjeru u kojem je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo politiku otopljavanja odnosa, zbog čega vjerujemo da će se pokrenuti rješavanje otvorenih pitanja i Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Da li sada ili vrlo uskoro, to ćemo još vidjeti – govori Jasna Vojnić.

Dodaje da se posjet Andreja Plenkovića može promatrati kao nastavak procesa poboljšanja hrvatsko-srpskih odnosa nanovo započetog dolaskom Ivice Dačića, ministra vanjskih poslova Srbije, na božićni prijem SNV-a početkom ove godine.

- No otopljavanje kao takvo nije samo po sebi krajnji cilj, nego konkretne aktivnosti u cilju podignute razine ostvarivanja manjinskih prava te zadovoljni i lojalni građani obiju država – veli predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja smatra da su sami susreti predstavnika dviju država dobri i prijeko potrebni, ali i da se treba dogoditi "radni sastanak na kojem će se izlistati sva otvorena pitanja jedne i druge strane i otpočeti s njihovim rješavanjem uz jasno precizirani akcijski plan s vremenskom dinamikom".

Referirajući se na dobre odnose predstavnika dviju manjinskih zajednica, koji su početkom 2023. potpisali deklaraciju o suradnji, Vojnić kaže da je od čvrste povezanosti i dobre suradnje između Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji izgrađen most koji je na koncu približio i predstavnike vlasti dviju država.

- Organizacije događaja Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca na kojemu su bile nazočne sve "četiri strane" uveliko je doprinijelo početku razgovora. Naravno da nije bilo dobre volje od strane obiju država do toga ne bi došlo, ipak svi ovi događaji iznutra potaknuli su procese koji bi se vjerujemo kad-tad dogodili. Svatko je na koncu svjestan kako dobar susjed zlata vrijedi – dodaje Jasna Vojnić.

Razgovori predstavnika dviju manjinskih zajednica održat će se i danas u Srpskom domu u Vukovaru, gdje će se, najavljuju iz SNV-a, sastati Pupovac, Žigmanov, Vojnić i Dejan Drakulić, predsjednik Zajedničkog vijeća općina. Nakon toga će se s početkom u 17 i 30 sati u Bijelom Brdu pokraj Vukovara odigrati nogometno-fudbalska prijateljska utakmica između reprezentacija Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Utakmicu će s tribina promatrati i Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade RH, te ministri sporta u vladama Hrvatske i Srbije, Nikolina Brnjac i Zoran Gajić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više