Novosti

Društvo

Vojska za gvardijana

Na molbu gvardijana vinkovačkog franjevačkog samostana Sv. Antuna padovanskog Miljenka Hontića, Hrvatska vojska je u rodnom gradu ministra obrane Marija Banožića lani besplatno sagradila parking za vozila samostana

Large intrigator  nenad

Ilustracija (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić često se dovodi u vezu s aferama; ovih dana na vidjelo je izišla još jedna. Na molbu gvardijana vinkovačkog franjevačkog samostana Sv. Antuna padovanskog Miljenka Hontića, Hrvatska vojska je lani besplatno sagradila parking za vozila samostana. Po izjavi fra Hontića za Dnevnik Nove TV, franjevci su u crkvenom dvorištu podigli šator za vjernike, pa im je ponestalo prostora za parking.

- Kako je u stražnjem dijelu dvorišta mali, skučen prostor i kako je trebalo ukloniti veliki betonski podest, tražili smo tko bi mogao izvesti te radove. Nismo nikog našli, ali smo dobili informaciju da HV ima odgovarajuće strojeve. Kako u svom programu imaju i pomoć civilnim strukturama, uputili smo zamolbu prema Ministarstvu obrane i dobili odobrenje, rekao je gvardijan.

Jedini uvjet MORH-a bio je da pripadnici Gardijsko-oklopno mehanizirane brigade rade dok nisu na sanaciji potresa na Baniji. Odluku o građevinskim radovima u samostanu u svom rodnom gradu donio je lično gos'n ministar, a radovi čak nisu ni naplaćeni. Ali dok Hontić misli da su vojnici radili dva-tri dana, MORH je nakon prvobitnog Banožićevog negiranja cijele afere ipak priznao da je tamo radilo pet vojnika kroz devet radnih dana.

Zna se da je Banožić koristio vojne avione kao taksi službu ili da je odobrio besplatni prijevoz 40-ak visokih crkvenih dostojanstvenika raketnom topovnjačom, iako u Zakonu o obrani piše da se vojska može angažirati samo u humanitarnim ili projektima od općeg interesa.

Lani je objavljena vijest kako su inženjerci HV-a u Turanjskom Poloju kod Karlovca sastavili konstrukciju Bailey mosta dugu 42,7 metara kako bi premostili Koranu pa spojili Turanj i Logorište zbog prolaska vozila angažiranih na izgradnji nasipa. Kad je Korana kod Veljuna 2014. odnijela stari most, vojska (i tadašnji ministar) tvrdili su da na raspolaganju nemaju most koji bi bio privremeno postavljen dok se ne sagradi novi, pa su do 2019. mještani tog kraja morali voziti zaobilaznim putevima dužim i do 60 kilometara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više