Novosti

Politika

'Vrijeme je da Filozofski fakultet ode sa zagrebačkog Sveučilišta'

Reagirajući na Borasovo uvrštavanje na dnevni red Senata točke o uskraćivanju suglasnosti Nevenu Jovanoviću koji je predložen za dekana, Inicijativa za Filozofski upozorava da je vrijeme da taj fakultet ode sa Sveučilišta na kojem mu je zabranjen slobodan izbor. S podrškom Jovanoviću javili su se i studenti

Mvc99uwk4o91jb2bbilfik7nrk3

Sa studentskog prosvjeda pije tri godine (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Na odluku rektora Damira Borasa da na dnevni red iduće sjednice Senata zagrebačkog Sveučilišta, predviđene za utorak, uvrsti i odluku o uskraćivanju suglasnosti na prijedlog programa rada prof. dr. sc. Nevena Jovanovića, predloženog za dekana Filozofskoga fakulteta, reagirala je i Inicijativa za Filozofski.

Prema njihovim riječima, rektor je odlučio autonomiju sveučilišta iskoristiti za uspostavu autokracije, ovaj put pod izlikom pandemije koronavirusa.

Ističu da je Senat predvidio da se sjednica u utorak održi u elektroničkom obliku, tako da rasprave ne bi ni bilo. Odnosno, svela bi se na slanje e-mailova s primjedbama i komentarima između 12 i 16 sati koji bi potom bili uvršteni u zapisnik. Važno je reći i da uz točku o uskraćivanju suglasnosti Jovanoviću nije priloženo nikakvo obrazloženje, pa ni prijedlog programa za koji se traži uskrata.

Podsjećaju da je Jovanovićev prijedlog programa rada prihvaćen na sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta prije dva mjeseca, 26. veljače, na tajnom glasanju, većinom glasova (76 glasova za i 9 protiv od 85 prisutnih), kao i da od tada rektor Boras nije ni Filozofskom fakultetu ni Jovanoviću ni pismeno ni usmeno dostavio ni primjedbe na program ni poziv za razgovor.

Inicijativa upozorava da takvim ponašanjem rektor Sveučilišta Filozofskom fakultetu u Zagrebu ne dozvoljava da izabere dekana niti obrazlaže razloge zbog kojih to radi i izbjegava svaku javnu raspravu.

'U Republici Hrvatskoj sveučilišta su dugo i pomno gradila svoju autonomiju. Ogorčeno su je i dosljedno branila od države i svega što ta država predstavlja. Sad je jasno da na Sveučilištu u Zagrebu ta toliko dragocjena autonomija ne služi slobodnom mišljenju, slobodnom govoru, slobodnom istraživanju i učenju. Ona služi tek slobodnom provođenju volje onoga tko nosi rektorsko žezlo. U takav se kraljevski sustav Filozofski fakultet ne uklapa, i zato mu je zabranjeno da slobodno bira. Drugim riječima, na Sveučilištu u Zagrebu, Filozofski fakultet ne smije biti filozofski. Ukoliko Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne smije biti filozofski i ako ne smije slobodno birati – onda je vrijeme da Filozofski s tog sveučilišta ode', zaključuju u Inicijativi.

I Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu najoštrije je osudio besramni rektorov potez. Kažu da Boras sprečava profesora Jovanovića da se očituje svom programu, što je presedan na Sveučilištu u Zagrebu i služi isključivo tome da demonstrira kako se silnički i autokratski upravlja institucijom koja bi trebala biti sve suprotno od toga.

'Nedvosmisleno osuđujemo svaki pokušaj zavođenja diktature na Sveučilištu, opstrukcije demokratskih procesa i zatiranja autonomije Filozofskog fakulteta koji, kao i sve druge sastavnice, mora moći autonomno odlučivati o vlastitoj čelnoj osobi i moraju se poštovati odluke njegova najvišeg tijela kojega smo ravnopravni članovi', poručuju studentski predstavnici. Naglasili su i da Boras, umjesto jedinstva, solidarnosti i kooperacije, potiče razjedinjavanje, sukobe i krizu. Slobodnomisleći pojedinci iz akademske zajednice, studenti i nastavnici zajedno, to mu ne smiju dopustiti!, kažu na kraju saopćenja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više