>

novosti logo

Zajedništvom protiv podjela

Govoriti protiv nejednakosti po novcu, moći i uvjerenjima je jedan od najpatriotskijih zadataka kojeg možemo staviti pred sebe, istaknuo Milorad Pupovac na prijemu Srpskog narodnog vijeća uoči pravoslavnog Božića

Tradicionalni božićni prijem Srpskog narodnog vijeća, održan u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu, i ove je godine okupio najviše predstavnike vlasti, diplomatski kor, crkveni vrh, pripadnike srpske i drugih manjinskih zajednica te brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Hrvatske.

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, naglasio je da se u našoj zemlji u posljednje vrijeme mnogo govori o zajedništvu koje je nesumnjivo neophodno jer je podjela mnogo.

- Zajedništvo nije moguće bez imanja u vidu činjenice da nam društvo postaje sve nejednakije. Ne može se zadovoljiti moralni imperativ niti imperativ pravednosti ako ćemo ostati slijepi i gluhi na sve veću nejednakost među građanima. Zato je značajno govoriti protiv nejednakosti po novcu, moći i uvjerenjima. To je jedan od najpatriotskijih zadataka kojeg sebi možemo postaviti - rekao je Pupovac, ističući da se zajedništvo ne može graditi ako se Hrvatska nastavi otuđivati od građana zbog kojih je stvorena i ako će sve više služiti onima koji imaju moć.

- Najveći imperativ je da se narodno predstavništvo vrati građanima, da im se država i njene institucije stave na raspolaganje - poručio je predsjednik SNV-a.

- I pored velike količine mržnje i dvoličnosti koja je preplavila ovaj prostor i dalje ćemo se boriti za očuvanje postignutih vrijednosti - istaknuo je premijer Zoran Milanović.

- Udarajući na ćirilicu, udarilo se i na hrvatsku povijest i na ono što nas čini posebnim narodom - dodao je premijer i podsjetio na značenje ćirilice koja je hrvatska koliko i srpska.

- Devet godina svog političkog života sam uložio u borbu za pravdu, jednakost i slobodu. Kao javna osoba ću tim putem i nastaviti. Cijela Europa je položila oružje pred valom ksenofobije. Naša je država zadnjih godina položila test humanosti i efikasnosti, a da nije ugrozila nacionalne interese. To nas čini ljudima. Jer kad bi mi, kao Slovenija, postavili žicu, to bi nas učinilo trgovcima žicom na veliko, a ne boljom državom - zaključio je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je da je na prvim božićnim prijemima SNV-a bilo tek 30-ak ljudi.

- U Zagrebu obilježavamo običaje Srba. Manjine u Zagrebu imaju dugu tradiciju i ponosan sam što su sve te zajednice dio bogatog zagrebačkog mozaika - istaknuo je Bandić.

Izaslanik hrvatske predsjednice Domagoj Juričić naglasio je da danas moramo biti svjesni odgovornosti pred novim zadacima u izgradnji poštenog društva.

- Iako smo postigli visok stupanj zaštite manjinskih prava, ne treba negirati ni probleme – kazao je Juričić.

Prisutnima su se obratili i izaslanik novog predsjednika Sabor Jasen Mesić te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije koji je govorio o značenju Božića, ali i o odgovornosti elita da društvo učine boljim i da rješavaju sukobe koji ga opustošuju.

Tradicionalno su dodijeljene i nagrade SNV-a. Tako je nagradu Svetozar Pribičević za unapređenje odnosa između Hrvata i Srba dobio Ivan Horvat, tajnik Virovitičko-podravske županije, koji veliki dio svog vremena posvećuje pomoći u radu i organiziranju srpskih institucija. Bez njegove pomoći bilo bi puno teže organizirati rad vijeća srpske nacionalne manjine, kako županijskog tako i gradskih i općinskih. Također, veliki trud ulaže u rad Srpske pravoslavne crkve, dajući savjete prilikom izrade pravnih akata i ostale vrste pravne i ljudske pomoći, navodi se u obrazloženju SNV-a.

Nagrada Diana Obexer Budisavljević za humanost i pravednost dodijeljena je posmrtno profesorici Ljiljani Gehrecke, počasnoj predsjednici i osnivačici Europskog doma Vukovar, koja je realizirala niz projekata vezanih za rekonstrukciju zajednice, rješavanje problema traume i stresa, prevladavanje patnje i mržnje. Nagradu je primio njen sin Aleksandar.

Nagradu Nikola Tesla za unapređenje položaja i očuvanje identiteta Srba u Hrvatskoj dobio je Borivoj Dovniković Bordo, nagrađivani hrvatski filmski režiser, animator, karikaturist, ilustrator i grafički dizajner. Dovniković često drži i predavanja po svijetu, što govori o uspjesima ovog umjetnika.

Nakon što se Borivoj Dovniković Bordo u ime nagrađenih zahvalio na priznanjima, vladika pakračko-slavonski Jovan blagoslovio je česnicu koju su podijelili uvaženi gosti, pri čemu je novčić za sreću dobio mandatar za sastav nove vlade Tihomir Orešković. Najavljujući razgovor sa zastupnicima manjina, on je novinarima ponovio da za ćirilicu u Vukovaru još nije vrijeme, iako je od rata prošlo četvrt vijeka, ali i da će ćirilica jednog dana stići u taj grad.

Prijemu su između ostalih prisustvovali i izaslanici predsjednika Republike Srpske i Predsjedništva BiH, diplomati Srbije na čelu s ambasadoricom Mirom Nikolić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Aleksandar Tolnauer, šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić, bivši predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Prosvjete Čedomir Višnjić, brojni zastupnici, načelnici općina, nevladini aktivisti kao i članovi srpskih manjinskih vijeća i organizacija.

Razbijanje latinice

Goste prijema je na podu dočekalo 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora. Riječ je o radu umjetnika Siniše Labrovića. Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva, pa tako i u Vukovaru.

- Onaj tko razbija ćirilicu, razbija i latinicu. U političkom smislu radi se o fašistoidnom zbivanju, a u civilizacijskom o barbarizmu - kazao je novinarima Labrović i dodao da se u Vukovaru i drugdje radilo o razbijanju ideje pisma i uništavanju civilizacije budući da pismo predstavlja jedno od najvećih dostignuća čovječan

1/10