Novosti

Kultura

Zaslužena priznanja srpskim filmovima na Zagrebdoxu

Veliki pečat za najbolji film iz regije pripao je ‘Una Primaveri’ Valentine Primavere, dok su specijalna priznanja dodijeljena filmu ‘U ime Republike Hrvatske’ Gorana Devića i ‘4 godine u 10 minuta’ Mladena Kovačevića

Podjelom nagrada i specijalnih priznanja najboljim filmovima i redateljima u subotu je u Kaptol centru završen službeni dio 15. po redu međunarodnog festivala dokumentarnog filma Zagrebdox.

Veliki pečat za najbolji film međunarodne konkurencije dodijeljen je kineskom filmu ‘Na planini’ u režiji Yang Zhanga, dok su specijalna priznanja dodijeljena filmovima ‘U procijepu’ američkog režisera Binga Liua i ‘Moj neznani vojnik’ ukrajinske autorice Anne Kryvenko.

Veliki pečat za najbolji film iz regionalne konkurencije pripao je filmu ‘Una Primavera’ redateljice Valentine Primavere, a specijalna priznanja  hrvatskom filmu ‘U ime Republike Hrvatske’ Gorana Devića i srpskom ‘4 godine u 10 minuta’ Mladena Kovačevića.

Film ‘Još se snima’ Saeeda Al Batala i Ghiatha Ayouba osvojio je Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina starosti, dok su posebna priznanja dobili mađarski film ‘Lake lekcije’ Dorottyje Zurbó i srpski ‘Taurunum Boy’ Jelene Maksimović i Dušana Grubina.

Nagrada FIPRESCI dodijeljena je talijanskom filmu ‘Pospane priče’ u režiji Luce Magija, nagradu Stanje stvari (Movies that Matter) za film koji na najbolji način promovira ljudska prava dobio je mađarski film ‘Lake lekcije’ Dorottyje Zurbó, a nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih osvojio američki film ‘Sajam znanosti’ Cristine Constantini i Darrena Fostera.

Po glasovima publike, najbolji film 15. ZagrebDoxa je hrvatski film 'Susjedi'  Tomislava Žaje koji govori o ljudima s psihičkim poteškoćama koji napuštaju instituciju nakon decenija izolacije i pokušavaju obnoviti svoje raspadnute živote.

Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, dodijelio je Nagradu Mojoj generaciji Ivarsu Seleckisu za film ‘Nastavit će se’, kao i dva počasna pečata za dugogodišnju profesionalnu i prijateljsku suradnju i potporu ZagrebDoxu: Tueu Steenu Mülleru i Hrvoju Hribaru.

Nakon dodjele zamolili smo Puhovskog za kratki osvrt na ovogodišnje izdanje Zagrebdoxa.

- Bitno je da je festival došao do svoje 15. godine i da nastavljamo dalje. Čini mi se da se Zagrebdox stabilizirao, dobio prepoznatljive oblike i da ga publika prihvaća što daje nade za budućnost, a to u ovim krajevima i vremenima nije često – kazao je.

Na pitanje o ocjenama žirija, Puhovski je rekao da treba gledati sve nagrade u cjelini.

- Kad pogledam nagrade raznih žirija, izuzetno sam zadovoljan. Funkcioniraju kao cjelina izuzetno dobro i pokrivaju sve dijelove festivala do kojih je nama stalo. Posjećenost filmova je vrlo dobra. Konačne brojke nemamo jer trebamo sačekati nedjelju kad se prikazuju pobjednički filmovi, ali mislim da je posjeta bolja nego prošlogodišnja - rekao je Puhovski.

U izjavi za Novosti, Mladen Kovačević, režiser filma ‘4 godina za 10 minuta’ o usponu prvog srpskog alpinista Dragana Jaćimovića na Mont Everest 2000. godine, izrazio je zadovoljstvo priznanjem.

– Nagrada je posebno bitna za filmove koji imaju neuobičajenu formu i neuobičajen način komuniciranja s gledaocima jer znači da su komunikativni i da publika uživa u njima bez obzira na nekonvencionalnosti. Drago mi je da je nagrada dodijeljena baš u Zagrebu - rekao je Kovačević, ističući da je film lani imao svoju premijeru i bio prikazan na velikim festivalima (Vision du Reel, Hotdocs, Beldocs) gdje je dobio i priznanja. Slijede manji nacionalni festivali i ove godine film bi trebao završiti svoj festivalski put, rekao je Kovačević.

Svoje zadovoljstvo u izjavi za Novosti nije skrivala ni Jelena Maksimović, koautorica filma ‘Taurunum Boy’ o odrastanju mladih u Zemunu.

- Drago mi je da film u regionalnom kontekstu bude prepoznat kao nešto što komunicira s publikom i što im se dopada. Ljudi prepoznaju ove klince kao svoje - rekla je Jelena.

Na ovogodišnjem izdanju ZagrebDoxa koji traje od 24. februara do 3. marta prikazano je preko sto filmova u 16 programa. Članovi žirija bili su brojni poznati režiseri i kritičari: Nebojša Slijepčević, Igor Mirković, Marko Grba Singh i Dragan Jurak, dok je najbolji film za mlade biralo deset učenika Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Festival je posjetilo više od 150 gostiju iz cijelog svijeta, a brojne projekcije bile su rasprodane. U nedjelju, 3. marta prikazane se dodatne projekcije najtraženijih naslova, a u programu The Best of Fest nagrađeni naslovi ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više