Novosti

Politika

ZAVNOH nije samoposluga

Obilježena 75. godišnjica formiranja slavne Osme kordunaške udarne divizije: Od ZAVNOH-a je nova hrvatska vlast uzela samo ono što se njoj sviđalo, dok je sve ostale odluke odbacila – rekao je Rade Kosanović

U Vojniću i Vrginmostu, u organizaciji Srpskog Narodnog Vijeća, kordunaških općina, Udruženja antifašista Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, obilježena je 75. godišnjica formiranja slavne Osme kordunaške udarne divizije. Više stotina sudionika ove svečanosti iz Zagreba, Karlovca, Korduna i Banije te gostiju iz Velike Kladuše i BiH, najprije su u Vojniću kod spomenika NOB-u u centru mjesta položili vijence i zapalili svijeće. Potom je u Vrginmostu održan kulturno-umjetnički program i zajednički ručak.

Rade Kosanović, koordinator u SNV-u, je podsjetio na brojne žrtve koje su Srbi sa Korduna imali na samom početku rata što je rezultiralo formiranjem brojnih jedinica da bi taj proces kulminirao formiranjem Osme kordunaške divizije koja kasnije postaje i udarna.

- Zbog toga su na Trećem zasjedanju ZAVNOH-a u Topuskom, jednoglasno dobili status konstitutivnog naroda u Hrvatskoj i postali ravnopravni u svemu sa hrvatskim narodom u budućoj federalnoj hrvatskoj državi u sastavu buduće federativne Jugoslavije. Tako je bilo sve do devedesetih godina prošlog vijeka i dolaska navodne demokracije kada su preko noći pretvoreni u nacionalnu manjinu. Time su derogirane odluke Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a kada je nova hrvatska vlast uzela samo ono što se njoj sviđalo, kao u samoposluzi, a to su granice, dok je sve ostale odluke ZAVNOH-a i AVNOJ-a odbacila – rekao je Kosanović.

U ime SABA RH Pero Rajić također je podsjetio na ignoriranje odluka ZAVNOH-a od prije 73 godine koje su temelj današnje RH, spomenuo je i preko tri hiljade uništenih spomenika. Sulejman Muhamedagić iz Velike Kladuše je pozdravio skup u ime antifašista toga kraja koji su tijesno sarađivali sa kordunaškim partizanima pa je tako Treća muslimanska brigada pred kraj ušla u sastav Osme kordunaške. Predsjednik zagrebačke Sekcije Osme kordunaške Mile Knežević podsjetio je da je kroz Diviziju prošlo 12 hiljada boraca, 1944. je proglašena udarnom, dala je 27 generala i mnoge narodne heroje. Divizija je formirana 22. novembra 1942. u Crevarskoj strani i brojala je 4200 boraca.

- Ova godišnjica je prilika da se sjećamo stradanja, ali i herojstva. Svima onima koji su zaboravili kakva je bila Pavelićeva država i svima onima koji veličaju toga vođu to treba reći da to nije samo gruba historijska neistina i revizionizam, nažalost, to je prijetnja. Nije samo stvar u tome da se sjećamo stradanja i herojstva. Važno je da se opominjemo. Zato što se historija ponavlja. I nedavno preminuli Slavko Goldstein, partizan sa Korduna i Petrove gore je napisao knjigu ‘1941.godina koja se vraća’. Vraća se jer postoje ljudi koji su mislili da nije dovoljno samo da se promijene nedemokratski komunistički režimi, a promijenjeni su. Njima to nije dosta. Oni žele restauraciju onoga što je dovelo do Drugog svjetskog rata i žele restaurirati one koji su u Drugom svjetskom ratu činili zlo, rekao je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više