Novosti

Društvo

Žena na čelu mačističkog društva

Claudia Sheinbaum u Meksiku vodi u predizbornim anketama za 20 do 30 posto ispred protukandidatkinje. Ljevičarska je pragmatičarka, posvećena kulturnoj raznolikosti, ekologiji, starosjediocima i pravima žena. Na ruku joj idu i gradonačelnički rezultati u sigurnosti

Large andreas knobloch

Claudia Sheinbaum među biračima na predizbornom skupu u Texcocu (foto Evepix/SIPA USA/PIXSELL)

Vinski crvena i bijela – boje vladajuće stranke Morena u Meksiku dominiraju prostranim trgom ispred masivne gradske vijećnice u četvrti Cuauthemoc u srcu México Cityja. Morena je kratica za Movimiento de Regeneración Nacional – Pokret za nacionalnu obnovu. Dijele se bejzbolske kape s logotipom stranke, a zastave u stranačkim bojama vijore. Zaglušujuća glazba trešti iz predimenzioniranih zvučnika. Pred širokom pozornicom okupilo se nekoliko tisuća ljudi, prodaju se suveniri s logotipom Morene, pokretni štandovi s tacosima nude hranu, a dijele se i boce vode. Glavni grad Meksika već danima stenje pod toplinskim valom. Okupljene animiraju orkestar koji svira kumbiju i dvoje voditelja, od kojih je jedan odjeven kao Elvis. Dvije velike platforme uokviruju pozornicu. Na njima piše "Claudia Sheinbaum Presidenta – Claudia Sheinbaum predsjednica". Kad se kasnije probijala kroz gomilu prema pozornici, izgledajući gotovo krhko u jednostavnoj vinski crvenoj haljini, okupljeni su podigli plakate i transparente visoko u zrak. Uzvici "predsjednica, predsjednica" ponavljaju se uzastopno. Predizborna je kampanja u Meksiku.

Predsjednički izbori 2. lipnja bit će najveći u povijesti zemlje. Gotovo 99 milijuna Meksikanaca pozvano je da daju glas za više od 20.000 lokalnih i državnih dužnosnika, kao i za predsjednika. Claudia Sheinbaum Pardo mogla bi postati prva žena i prva Židovka izabrana na najvišu državnu funkciju u Meksiku – u pretežno katoličkoj zemlji prožetoj mačizmom.

Iako je Sheinbaum židovskog porijekla, nije praktična vjernica. Njezini djed i baka po ocu došli su u Meksiko iz Litve početkom 20. stoljeća iz ekonomskih, ali i rasnih i političkih razloga. Njezin je djed bio Židov i komunist. Obitelj s majčine strane bili su sefardski Židovi iz Bugarske, pobjegli su u Meksiko kako bi izbjegli nacistički progon. Sheinbaum je rođena u México Cityju. "Bliska sam židovskoj zajednici jer smo slavili sve židovske blagdane u kući mojih djedova i baka", rekla je svojedobno. Međutim, ne smatra se dijelom židovske zajednice.

Danas šezdesetjednogodišnja Sheinbaum studirala je fiziku i ima doktorat iz inženjerstva. Bila je priznata znanstvenica prije nego što se upustila u političku karijeru. Gotovo da je rođena u svijetu politike. Roditelji Claudije Sheinbaum bili su šezdesetosmaši. Razgovori o politici vodili su se za doručkom, ručkom i večerom, izjavila je ona svojedobno. Njezina majka, Annie Pardo Cemo, bila je ugledna znanstvenica, a njezin otac, Carlos Sheinbaum Yoselevitz, kemičar. Od njega je naslijedila strast za politiku, za nedjelje u Bosque de Chapultepecu, meksičkom Central Parku, i za glazbu meksičke pop zvijezde Juana Gabriela, piše Arturo Cano u svojoj knjizi "Claudia Sheinbaum: predsjednica".

Osjećaj discipline naslijedila je od svoje majke: "Uvijek nam je govorila: 'Bavite se naravno i drugim stvarima, ali škola je škola.'" Sheinbaum je bila dobra učenica. Ujutro je išla u školu, a popodne je učila francuski i klasični balet. Nije propustila ni jedan sat – sve do prve godine fakulteta. Tada su njezine političke aktivnosti postale važnije. Sredinom 1980-ih, Sheinbaum je suosnovala Sveučilišno studentsko vijeće (CEU) na UNAM-u (Universidad Nacional Autónoma de México) i borila se za besplatno javno obrazovanje. Kolege iz kampanje sjećaju se posvećene studentice i uvjerljive govornice.

Sheinbaumina politička karijera bila bi nepojmljiva bez aktualnog meksičkog predsjednika Manuela Andrésa Lópeza Obradora, zvanog AMLO. Godine 2000., kao tada novoizabrani gradonačelnik Méxica, uveo je Sheinbaum u svoj kabinet. Postala je njegova ministrica okoliša. Tijekom predsjedničke kampanje 2006. godine, Sheinbaum je bila AMLO-ova glasnogovornica. U to vrijeme, AMLO je još bio kandidat socijaldemokratskog PRD-a (Stranka demokratske revolucije). Nakon njegovih izbornih poraza 2006. i 2012. godine i njegovog odlaska iz PRD-a, AMLO je osnovao stranku Morena. Sheinbaum ga je slijedila. Godine 2015. je izabrana za načelnicu četvrti Tlalpan, najveće administrativne četvrti México Cityja. Konačno, 1. srpnja 2018. godine, AMLO je s velikom većinom pobijedio na predsjedničkim izborima, a Sheinbaum je izabrana za gradonačelnicu.

U svom je mandatu proširila mrežu javnog prijevoza, uspostavila stipendijske programe za socijalno ugrožene studente i provela dobro organiziranu kampanju cijepljenja za vrijeme pandemije Covida-19. U svibnju 2021., kada se činilo da pandemija jenjava, dio linije 12 metroa se urušio, pri čemu je poginulo 27 osoba. Iako gradnja linije prethodi njezinom mandatu, Sheinbaum su smatrali odgovornom jer je njezina administracija bila zadužena za održavanje. Njezini politički protivnici u kampanji opetovano su isticali tu tragediju.

Sheinbaum radije ukazuje na svoje uspjehe, posebno u sigurnosnoj politici. Broj teških zločina u gradu za njezinog mandata pao je za 58 posto, a percepcija sigurnosti među građanima se poboljšala. Sigurnosna politika bit će jedan od najvećih izazova, ako bude izabrana za predsjednicu. Prema službenim podacima, više od 110.000 ljudi smatra se "nestalima", a lani je u cijeloj zemlji ubijeno 30.500 ljudi.

U lipnju 2023. godine, Sheinbaum je podnijela ostavku na mjesto šefice uprave u glavnom gradu kako bi se usredotočila na svoju nominaciju za predsjedničku kandidatkinju vladajuće Morene. Nakon uspjeha u stranačkoj izbornoj utrci, nominirana je kao kandidatkinja. U studenom 2023., usred gužve oko predizborne kampanje, Sheinbaum se udala za svoju ljubav iz djetinjstva, Jesúsa Tarribu, matematičara i analitičara rizika u Meksičkoj narodnoj banci, s kojim se ponovno povezala nakon razvoda 2016.

Najesen želi preuzeti mjesto od Lópeza Obradora, koji je vladao prilično populistički. Obećala je konsolidirati njegove infrastrukturne projekte, poput međugradske željeznice Tren Maya, nastaviti politiku štednje i održavati programe za borbu protiv siromaštva. Pod AMLO-om minimalna se plaća više nego udvostručila. U opsežnom intervjuu za dnevne novine El Financiero koji je dala sredinom travnja, Sheinbaum su upitali hoće li "stvarno biti neovisna o predsjedniku Lópezu Obradoru", što je pitanje koje mnogi u Meksiku postavljaju. "Uvijek sam govorila: Ja ću biti ta koja će vladati i vladat ću za meksički narod. Svatko od nas ima različit stil vladanja; predsjednik ima svoj stil vladanja, a ja imam svoj stil." Odgovor je bio prilično dvosmislen.

Sheinbaum je u predizbornoj kampanji izbjegavala poteze i izjave koji bi se mogli protumačiti kao udaljavanje od AMLO-a. Aktualni predsjednik uživa veliku podršku. Ona od toga također ima koristi. U svim anketama vodi ispred oporbene kandidatkinje Xóchitl Gálvez, poduzetnice i političarke starosjedilačkog porijekla, za 20 do 30 postotnih bodova. No dosta toga upućuje na to da bi Sheinbaum mogla zadacima pristupiti znanstvenije nego njezin prethodnik. Mnogi ukazuju na njezine rezultate kao gradonačelnice México Cityja za vrijeme pandemije. Sheinbaum je naglašavala nošenje maski, testiranje i cijepljenje, dok je López Obrador često umanjivao opasnost od virusa i uglavnom se pojavljivao bez maske. Dok je AMLO populistički i mačo političar, simpatična Sheinbaum smatra se ljevičarskom pragmatičarkom koja je posvećena kulturnoj raznolikosti, ekološkim pitanjima, starosjedilačkim narodima i pravima žena.

"Radila sam u energetskom sektoru godinama i uvijek sam vjerovala da obnovljive energije treba promovirati", izjavila je za El Financiero kada su je pitali o mogućim promjenama. "Zato ćemo pokušati ubrzati energetsku tranziciju u zemlji. Što se tiče ekoloških pitanja, na primjer, mislim da trebamo posvetiti resurse i vrijeme čišćenju rijeka u zemlji. Jednako vrijedi i za ženska pitanja. Mislim da nije vrijeme samo da žena dođe na [predsjedničku] funkciju, nego i da se ženska prava unaprijede na različite načine."

Na predizbornom skupu ispred gradske vijećnice Cuauthemoc, Sheinbaum je obećala novi program prijevremenog umirovljenja za žene u dobi od 60 do 64 godine, što izaziva ovacije. Također je preuzela AMLO-ov plan da se članovi Nacionalnog izbornog instituta (INE) i suci Vrhovnog suda biraju izravno na izborima. "To nije autoritarno i ne predstavlja demontažu demokracije", brani inicijativu, "već naprotiv: demokracija naroda za narod." Zatim prepušta okupljenima glas. Tisuće ruku se podiže. "Aprobado – prihvaća se", utvrđuje Sheinbaum svaki put. U tim trenucima pomalo podsjeća na svog političkog oca Lópeza Obradora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više