Novosti

Kronika

Живoт влaдaрки

Пoдoдбoр Српскoг културнoг друштвa "Прoсвjeтa" Бoрoвo пoкрeнуo eдукaтивнe интeрaктивнe рaдиoницe: Жeнe нa српскoм двoру су дoнoсилe мир, грaдилe прaвoслaвнe хрaмoвe и утицaлe нa свeукупни тoк хистoриje

Large 5

Replike srednjevekovnih kostima

Borovski pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pokrenuo je ciklus edukativnih interaktivnih radionica na temu "Na srpskom dvoru iz ženskog ugla" kojima se želi ukazati na značajne uloge srpskih vladarki iz doba Nemanjića. Prva radionica simbolično je održana povodom Dana žena, 8.marta, a zatim ih je usledilo još nekoliko jer je zbog epidemioloških mera ograničen broj posetilaca.

- Želimo prikazati život srpskih vladarki iz dinastije Nemanjića, način na koji su dolazile na srpski dvor, njihovo potomstvo i različite sudbine te ukazati na njihov doprinos u tadašnjim društvenim okolnostima. Radionice su bile prvo namenjene damama, ali smo krug posetilaca zbog velikog interesa proširili. Održali smo nekoliko radionica, a osim iz Borova, imaćemo posetioce iz drugih sredina - kaže Radmila Latas, predsednica borovske "Prosvjete" i autorka same ideje. Istakla je da se o ženama na srpskom dvoru vrlo malo zna, navodeći primer Ane, žene Stefana Nemanje, majke prvog srpskog kralja Stefana Nemanjića i Svetog Save, čije je poreklo nepoznato. Žene na srpskom dvoru su rađale prestolonaslednike, bile su deo političkih trgovina i donosile mir, gradile pravoslavne hramove i značajno uticale na tok srpske istorije. Profesorka istorije Mirjana Oreščanin istakla je da je za vreme vladavine Nemanjića od 1166. do 1371. godine, bilo 10 vladara i 16 vladarki.

- Stefan Prvovenčani i Stefan Dečanski su se ženili dva puta, a kralj Milutin čak pet puta, dok neki izvori kažu i sedam puta - kaže profesorka Oreščanin. Posebno ističe kraljicu Simonidu koju su roditelji, kao zalog mira, udali kad je imala samo pet godina. U prostoru "Prosvjete" postavljena je izložba vladara i vladarki iz loze Nemanjića. Učesnicama ove interaktivne radionice je srpski dvor iz tog doba dočaran i plesom, odnosno stilizovanom koreografijom.

- Na "Skomrašku igru" ansambla Renesans pokazala sam nekoliko koraka iz te igre, koji nisu zahtevni, tako da su ih učesnice savladale - kaže Zorica Kovačević, članica predsedništva borovske "Prosvjete. Deo priče su okusi i mirisi bogate dvorske trpeze koje je predstavila bibliotekarka Sanja Spasojević. Za radionicu je štampan dvorski jelovnik dok su učesnicama radionice posluženi medenjaci i čaj sa cimetom i nanom. Voditeljke radionice su se potrudile da čitavu priču upotpune stilizovanim kostimima i nakitom izrađenim prema portretima srednjovekovnih vladarki, zabeleženih na freskama manastira koje su podigli Nemanjići, a svaka polaznica radionice imala je priliku i sama da izradi narukvicu od raznobojnih perli.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više