Novosti

Kratko & jasno

Зoрaн Стaнкoвић: Пoбуђуjeмo интeрeс

Kрeирaмo културнe прoгрaмe зa свe грaђaнe Риjeкe, кaжe прeдсjeдник ВСНM-a Примoрскo-гoрaнскe жупaниje

Large  razgovor zoran stankovic  %c4%87irilica

Manjinskim vijećima upravo završavaju mandati: što je VSNM kojem ste na čelu uspio ostvariti u protekle četiri godine?

Unatoč pandemijskim ograničenjima, ovaj saziv VSNM-a Primorsko-goranske županije bio je organizacijski i programski aktivniji od prethodnog što je značajan pomak nabolje. Zahvaljujući natječajima i financijskoj potpori SNV-a, investirali smo u opremanje prostora i programe, čime smo se u županijskim granicama profilirali kao faktor relevantan za poziciju i položaj cijele srpske zajednice. Obnovili smo školu i društveni dom u Moravicama, nogometne terene u Moravicama i Gomirju, prostorije Prosvjetina pododbora; u tom posljednjem, doduše, nismo imali sreće, jer se dio zgrade uslijed starosti urušio, pa je u funkciji samo onaj koji smo uspjeli urediti. Osim toga, sva naša lokalna vijeća su dobila odgovarajuću informatičku opremu. Naši programi i njihovi sudionici prepoznati su na državnoj razini, pa tako i već poznati Dani srpske kulture koje provodimo u suradnji s riječkim pododborom Prosvjete. Inače su sve naše aktivnosti rezultat integracije i kohezije svih naših organizacija unutar Županije i njezina središta. Prije to nije bilo tako, svatko bi vodio neku svoju politiku, no sada županijski VSNM ima važnu ulogu koordinatora.

Koliko vam je važna suradnja sa Srpskim demokratskim forumom?

Sa SDF-om smo prošle i ove godine ostvarili nekoliko dobrih programa. U martu, mjesecu posvećenom ženama, upriličili smo gostovanje književnice Vedrane Rudan i harmonikaški koncert, a u Moravicama okupili mlade na predavanju "Od rocka do turbofolka". Svaki osmišljeni program razmatramo sa SDF-om, Prosvjetom i gradskim VSNM-om, a onda zajedno dogovaramo kako je najbolje ostvariti ga; Forum je pritom iznimno bitna karika, jer okuplja najviše mladih ljudi.

Kakvo je zanimanje javnosti za kulturne programe koje organizirate?

Mi smo uvijek kreirali programe s namjerom da pobudimo interes svih građana Rijeke i drugih županijskih mjesta, pa je tako i martovski nastup Vedrane Rudan bio dobro posjećen. Sve manifestacije održane u tom mjesecu okupile su, po našim procjenama, između pet i šest stotina ljudi. Za predstavu "Voz", održanu u HNK-u, opsjedali su nas za karte, a tako je bilo i s Biljanom Krstić koja je nastupila u Hrvatskom kulturnom domu te s predstavom u kojoj igra Mirjana Karanović. Neovisno o nacionalnoj pripadnosti, ljudi stalno zovu, predlažu, pitaju što ima novog i koji su nam sljedeći programi, a ne manjka ni pohvala. Kako Rijeka pomalo nadilazi stvaralaštvo u sklopu kulturnog amaterizma, priču moderniziramo i profesionaliziramo, pa smo organizirali niz muzičkih tribina na temu Novog vala, a u kultnom i krcatom Palahu predstavljanje knjige poznatog novinara i kritičara Pece Popovića. Dakle, interes javnosti je pobuđen, a to nam je i bila namjera – unaprijed navikavati ljude na programe koje ćemo priređivati kad naš kulturni centar na Rujevici bude dovršen.

Kada to možemo očekivati?

SKC je u budžetskim planovima SNV-a i za ovu godinu. Sređeni su imovinsko-pravni odnosi i predan zahtjev za građevinsku dozvolu: čim je dobijemo, izabrat ćemo izvođače i započeti gradnju. Postoji mogućnost da uz centar izgradimo prostor dječjeg vrtića te drugih ustanova bitnih zajednici, pa bi na istom mjestu bila sjedišta naših organizacija koja su sada raspršena širom grada. Budemo li pod istim krovom, bit će nam još lakše surađivati i organizirati programe. Centar će zasigurno pridonijeti toj koncepciji i povećati nam mogućnosti.

Kako idu pripreme za manjinske izbore raspisane za 7. maja?

Poštovali smo SNV-ove kriterije, pa će više od 40 posto novog saziva činiti žene, a bit će i više mladih te čak 70 posto novih vijećnika u odnosu na prethodne sazive. Sastavljene su liste za vijeća u Vrbovskom, Kastvu, Opatiji, Viškovu, Čavlima, tu je naš predstavnik u Matuljima. Formirat ćemo VSNM na Krku i Lošinju te svagdje gdje ima uvjeta. Na Lošinju inače planiramo veće aktivnosti uz podršku gradonačelnika i Turističke zajednice, a tu je konkretna ponuda tamošnjeg lječilišta da organiziramo ljetnu školu za sve učenike iz Jabukovca, što je na sebe preuzeo SDF. Uglavnom, činimo sve da naša vijeća i programi budu u što većoj mjeri prepoznati izvan naše manjinske zajednice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više