>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Zorislav Antun Petrović: USKOK istražuje ministre

Nemamo previše razloga za optimizam jer su dosadašnje istrage, koje su kretale vrlo spektakularno, neslavno propadale ili su se razvlačile preko svake mjere, smatra stručnjak za korupciju

USKOK provjerava četvero smijenjenih ministara, Kuščevića, Marića, Tolušića i Žalac?

Uvijek je dobro kada se pravosudne institucije zanimaju za najmoćnije jer to sugerira da nema nedodirljivih. No nemamo previše razloga za optimizam jer su dosadašnje istrage, koje su kretale vrlo spektakularno, neslavno propadale ili su se razvlačile preko svake mjere, što pokazuju primjeri bivšeg premijera Ive Sanadera za Fimi Mediju i procesi protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Sve su to slučajevi u koje nije trebalo uložiti previše truda za dokazivanje, međutim na sudu su se otezali u beskonačnost i nerijetko padali.

Hoće li pravna država sada konačno djelovati?

Bilo bi odlično da se svi ovi slučajevi okončaju u kratkom roku, bilo odbacivanjem naloga bilo konkretnom presudom. No iskustvo pokazuje da ćemo imati nove trakavice koje će doprinijeti dojmu građana da su antikorupcijski napori više pro forma, a neće pomoći da se druge potencijalne zlouporabitelje ovlasti odvrati od koruptivnog ponašanja.

Novinari u pravilu otkrivaju korupciju umjesto institucija?

Novinari objavljuju, a institucije rade u tišini. No istrage ipak vrlo često procure u javnost jer je riječ o unutarstranačkim sukobima ili iz razloga da se istraga opstruira, odnosno da se počinitelj na neki način upozori te da mu se kroz kakofoniju u javnosti omogući da pobjegne, da se istraga uspori ili u potpunosti uništi.

Kakve su sigurnosne provjere visokih dužnosnika kada imamo ovakvu korumpiranost?

U Hrvatskoj je temeljni problem plitkost institucija. U zemljama s uređenim pravnim sustavom institucije su poput leda i može se utjecati na njih, ali se u to mora uložiti veliki napor, mora se dugo lupati da bi se postigao rezultat. U Hrvatskoj su institucije poput maslaca – nije problem upasti u njih i zaustaviti procese.

Treba li kontrolirati porijeklo imovine?

Porijeklo imovine se jednostavno utvrđuje kontrolom porezne kartice. Porezna uprava ima podatke o svim legalnih prihodima građana. I otkad smo u EU-u nije nikakav problem provjeriti kakvi su bili prihodi u bilo kojoj zemlji članici, pa se ne može dogoditi da netko ima ogromnu disproporciju između prihoda i imovine osim ako nije ilegalno stečena.

1/1