Novosti

Politika

Zeleno-lijeva koalicija zajedno na izborima u Zagrebu

Možemo!, Zagreb je NAŠ, Nova ljevica i Zelena alternativa – OraH inzistirat će na vrijednostima ekološke održivosti, socijalne pravde i demokratizacije društva, a najavljuju i zatvaranje odlagališta otpada na Jakuševcu i izgradnju bolnice u Novom Zagrebu

Large koalicija

Predstavnici zeleno-lijeve koalicije (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Predstavnici koalicije Možemo!, Zagreb je NAŠ, Nova ljevica i Zelena alternativa – OraH dogovorili su nastavak suradnje i zajednički izlazak na predstojeće lokalne izbore u Zagrebu. Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo! za gradonačelnika, kazao je na konferenciji za novinare ispred Gradske skupštine da je zeleno-lijeva koalicija prema predizbornim anketama vodeća u Zagrebu, dok su na razini Hrvatske treća politička opcija.

- Polako, ali sigurno mijenjamo politički krajolik zastupajući vrijednosti ekološke održivosti, socijalne pravde i demokratizacije društva. Posebno ističem da ćemo se fokusirati na povećanje recikliranja i kompostiranja otpada i zatvaranje odlagališta Jakuševac do kraja mandata uz promjenu sustava naplate odvoza otpada; proširenje i unapređenje vodoopskrbne mreže i oborinske odvodnje; brži i kvalitetniji javni prijevoz i razvoj biciklističke infrastrukture; cjelovita i zelena postpotresna obnova u kojoj gradska uprava pomaže građanima, moderni vrtići i škole opskrbljeni s domaćom hranom; te odgovarajuća skrb za starije i zdravstvena zaštita dostupna u svim kvartovima – najavio je Tomašević prioritetne teme.

Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice, objasnila je da je u programu, u duhu ljevice, naročito naglašena briga za socijalne politike.

– U tom smislu omogućit ćemo u Zagrebu jednak pristup obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i kulturi svim sugrađankama i sugrađanima. Planiramo znatno poboljšati sustav zaštite starije populacije, jednim dijelom kroz proširenje postojeće mreže javnih gradskih domova dostupnih starijim osobama, a drugim dijelom uvođenjem novih modela poput pomoći u kući koji bi trebao pomoći starijima da duže žive u svojim domovima uz našu pomoć. Provodit ćemo i projekte međugeneracijske solidarnosti koji će spajati, a ne razdvajati generacije, poput interakcije domova za starije i vrtića, uključivanje studentske populacije u brigu i skrb o starijim osobama, osnivanje kvartovskih kulturnih centara – kazala je Ivana Kekin, najavivši izgradnju javnih stanova koje će Grad iznajmljivati po povoljnim cijenama, kao i inzistiranje na punoj uključenosti i ravnopravnosti invalidnih osoba te reformu sustava socijalne skrbi u kojoj će naglasak biti na djeci koja dolaze iz ekonomski depriviranih obitelji, s poteškoćama u razvoju ili iz disfunkcionalnih obitelji. Fokus će biti i na dostupnosti obrazovanja i predškolskog odgoja u svakom kvartu, širenju mreže postojeće primarne zdravstvene zaštite koja trenutno nije osobito funkcionalna i proširenjem usluga i uvjeta rada te izgradnji bolnice u Novom Zagrebu.

Zorislav Antun Petrović iz Zelene alternative – OraH istaknuo je da će „najzeleniji“ program ove koalicije učiniti život kvalitetnijim i boljim. Iz OraHa ističu važnost energetske tranzicije, ozelenjivanje javnih površina i uvođenje maksimalne transparentnosti u rad gradskih institucija i tvrtki, što će se napraviti širenjem članova nadzornih odbor au koje će biti uključeni i predstavnici sindikata. Nastavit će se energetska obnova zgrada uz smanjenje emisije ugljika u ovom desetljeću za 65 posto, a do polovice stoljeća grad postan ugljično neutralan, što je u skladu s planovima Europske unije. Javna zgrade će se solerizirati vrlo brzo, a Grad će pomoći građanima da to i sami urade. Svaki kvart će imati uređen park uz zone za rekreaciju i povećanje broja stabala za 20 posto. U konačnici ćemo imati 20 m2 po stanovniku – rekao je Petrović.

Tomašević je istaknuo da je za srijedu dogovoren sastanak cijele oporbe te da su za stanje u zdravstvu, probleme u cijepljenju i oligopolu određenih veledrogerija odgovorni ministar Vili Beroš i premijer Andrej Plenković, podsjetivši na redove stotina i stotina ljudi koji čekaju cijepljenje na Velesajmu i to unatoč zabrani javnog okupljanja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više