>

novosti logo

Piše Novosti

11. Subversive forum: Sloboda i poetska pravda

Subversive forum bit će otvoren filmom ‘Pripadati: Istina iza naslovnica’ nakon kojeg će se održati razgovor s Moragom Livingstoneom, Ninom Power i Davidom Condliffeom te okrugli stol ‘Komunizam u pokretu – poruke prijelaznog razdoblja’

Ovogodišnji 11. po redu Subversive festival odvija se u Zagrebu, od 6. do 23. maja, kroz filmske projekcije te programe Konferencije, Subversive foruma, 2. AlterEkonomskog foruma i Balkan foruma, uz posebno obilježavanje 50 godina May 1968 i 170. obljetnicu ‘Manifesta Komunističke partije’. Ova jedna od najvažnijih međunarodnih manifestacija borbene solidarnosti ljevice, ugostit će više od 100 intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta.

Otvorenje Subversive foruma bit će u nedjelju, 13. maja, u 18 sati, u kinu Evropa, filmom ‘Pripadati: Istina iza naslovnica’, nakon kojeg u 19.30 sati slijedi razgovor s redateljicom Morag Livingstone, Ninom Power i Davidom Condliffeom, uz Marinu Ivandić kao moderatoricu, dok će u 21 sat biti okrugli stol ‘Komunizam u pokretu – poruke prijelaznog razdoblja’, u kojem sudjeluju Catherine Samary i Rastko Močnik, a moderira ga Dimitrije Birač.

‘Današnje doba, obilježeno krizom, devastiranim institucijama demokracije, izostankom materijalne baze osnovne društvene reprodukcije, sve snažnijim udarom radikalne desnice i podivljalim tokovima financijskog kapitala, u kojima tek nekolicina posjeduje moć i sredstva za proizvodnju, više nego ikad treba progresivni društveno-politički p(re)okret. Za takav historijski momentum i sustavne poraze svjetska politička ljevica još uvijek nije pronašla adekvatne odgovore. Otežanu komunikaciju s bazom prati izostanak i organiziranog, politiziranog radništva koje, iako kolektivno eksploatirano, u kapitalizmu teško uspijeva nadići svoja vrlo konkretna materijalna ograničenja koja ih onemogućuju za borbenije, proletariziranije djelovanje. Stoga, daljnja proizvodnja drugačijeg, politički artikuliranog znanja, makar na festivalskim i konferencijskim rubovima, kao oblik javnih događanja, u okviru kojih se promišljaju strategije otpora te vrši kritička reevaluacija i historizacija trenutka u kojem se nalazimo, još uvijek nisu izgubila svoju funkciju. Istovremeno, umjetnost i kultura, kojima posredujemo naša iskustva, interese, avangardne imaginarije i identitete, proizlaze i reproduciraju se iz ništa manje konkretnih materijalnih preduvjeta. Njihov izostanak znači biti lišen važnog mehanizma u daljnjoj borbi za drugačiji, pravedniji svijet’, navode organizatori u svom pozivu. 

Na forumu će gostovati i druga poznata imena kao što su Branko Milanović, Terry Eagelton, Sylvain Lazarus, Éric Toussant, Stathis Kouvelakis, George Souvlis i Catarina Principe.

1/1