Novosti

Kratko & jasno

Ana Lovreković: Sveti Duh krši zakon

Kada je priziv savjesti prisutan na razini čitavog liječničkog kolektiva, jasno je da pravo pacijentice na zdravstvenu uslugu u toj bolnici de facto ne postoji i da struka ugrožava živote žena, kaže članica Feminističkog kolektiva fAKTIV

Large ana lovrekovic  1

Feministički kolektiv fAKTIV upozorio je da Klinička bolnica Sveti Duh otvoreno priznaje da odbija raditi pobačaje?

Ključno je da je bolnica potvrdila da svjesno krši zakon time što sustavno odbija raditi pobačaje. Da se "Sveti Duh" hvali kolektivnim prizivom savjesti znamo već dugo, najčešće iz iskustava žena kojima su uskratili zdravstvenu skrb. S odgovorom su upoznati Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba. Očekujemo da Grad osigura dostupnost pobačaja u bolnici čiji je osnivač i koja je ovlaštena za vršenje ove zdravstvene usluge.

No pravo na pobačaj zajamčeno je zakonom?

Priziv savjesti dijelom je uređen Zakonom o liječništvu, ali podrazumijeva da liječnik ima pravo pozvati se na savjest ako se to ne kosi s pravilima struke te ako odbijanjem zdravstvene skrbi ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ugrozi život pacijentica. Kada je priziv savjesti prisutan na razini čitavog liječničkog kolektiva, jasno je da pravo pacijentice na zdravstvenu uslugu u toj bolnici de facto ne postoji i da struka ugrožava živote žena.

Predstojnik Klinike za ginekologiju Berivoj Mišković smatra da je njegovo legitimno pravo da ne radi pobačaje i podržava tzv. molitelje?

Izrazito je problematično da Kliniku za ginekologiju i porodništvo vodi liječnik koji se svesrdno zalaže za kršenje zakona o pobačaju. Premda govorimo o kolektivnom prizivu savjesti na "Svetom Duhu", treba osvijestiti da pozicija predstojnika Klinike nameće kolektivnu politiku i atmosferu rada, u ovom slučaju uskraćivanje zdravstvene skrbi. Teško će doći do promjene ako Kliniku nastavi voditi osoba koja potiče odbijanje skrbi za pacijentice koje žele pobaciti.

Što fAKTIV traži od KB-a Sveti Duh i njegovog osnivača?

Od bolnice tražimo ono što je propisano zakonom na koji se pozivaju – razloge korištenja priziva savjesti, popis liječnika koji odbijaju raditi pobačaje i podatke u koje zdravstvene ustanove u Zagrebu upućuju pacijentice. Informacije su bitne jer ni u drugim javnim bolnicama stanje nije prihvatljivo. Bolnica mora zaposliti ginekologe i ginekologinje koji rade ono što im je u opisu posla – pobačaje. Od osnivača tražimo da preuzme odgovornost i brigu o pacijenticama koje traže zdravstvenu skrb u "Svetom Duhu", da osigura da bolnica ne krši zakon o pobačaju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više