>

novosti logo

Piše Rada Borić

Andrea Topić je žrtva seksualnog uznemiravanja

Možemo li se praviti da je u slučaju napada na Andreu Topić riječ samo o ‘protupravnom oduzimanju slobode i oštećenja tuđe stvari‘? Smijemo li dozvoliti da bilo koja institucija olako prijeđe preko očitih dokaza o seksualnom zlostavljanju i tako od zlostavljane učini dvostruku žrtvu

Andrea Topić žrtva je seksualnog uznemiravanja.

Nazovimo pravim imenom ono što se dogodilo u Ivanbegovini , a čemu smo svjedočili gledajući s gnušanjem video-snimku s poprišta napada na novinarku Slobodne Dalmacije.

Ne može se napad na novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić kvalificirati samo onako kako to, gotovo rutinski, birokratskom rječnikom, čini Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

PU splitsko-dalmatinska će nakon kriminalističkog istraživanja, izvijestili su, podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv četvorice muškaraca zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari.

Događaj opisuju ovako: ‘Jučer oko 11 sati u Ivanbegovini četvorica muškarca su verbalno napala žensku osobu, a nakon toga okružile osobno vozilo u koje je ušla kako bi se od njih sklonila. Dok se nalazila u vozilu, pokušavajući krenuti s mjesta događaja, muškarci su joj zapriječili odlazak i tom prilikom oštetili automobil.‘

Jesu li točno opisali navedeni događaj? Hoće li se ponovo, po tko zna koji put pokazati da ‘institucije‘ ne razumiju što je nasilje nad ženama?

‘‘Oćeš s nama na piće, dođi se s nama u kuću družit se malo, ajde, popit ćemo rakijicu, ti i nas četiri, he he he‘, kazao je onaj s protezom dok sam suzdržavala nagon za povraćanje. Kasnije je otvorio vrata. S moje strane’, događaj opisuje Andrea Topić.

Napad nije bio, kako navodi policija, samo verbalan, niti su samo ‘okružili osobno vozilo‘, niti joj tek ‘zapriječili odlazak‘. ‘Oni su mene doslovno zatvorili, njih trojica, četvorica su se sjatila oko mene, ja nisam imala gdje, morala sam ući u vozilo‘, kazala je Topić.

Ova scena udžbenički je primjer seksualnog uznemiravanja i prijetnje silovanjem. O tome govore i reakcije ‘nagon na povraćanje‘, ‘napad panike‘ koje nerijetko ističu žene suočene prijetnjama silovanjem, prepoznajući ‘ponude‘ i mogući ishod: ‘Dođi malo s nama u kuću družit se malo‘, ‘ti i nas četiri, he, he, he‘.

U petak novinarka Andrea Topić ističe da se osjeća grozno: ‘Jutros otkad sam se probudila cijeli dan se tresem i u šoku sam‘.

Možemo li se praviti da je ovdje riječ samo o ‘protupravnom oduzimanju slobode i oštećenja tuđe stvari‘? Smijemo li dozvoliti da bilo koja institucija olako prijeđe preko očitih dokaza o seksualnom zlostavljanju i tako od zlostavljane učini dvostruku žrtvu.

Svako nasilje koje ignoriramo ili umanjujemo legitimira nasilje i vodi prema novim nepravdama. Vrijeme je da takva praksa prestane!

Komentar Rade Borić, koordinatorice kampanje 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama' i zastupnice Lijevog bloka u Skupštini grada Zagreba iz Nove ljevice

1/1