Novosti

Politika

Antifašistička protuakcija: Pokažite da Ivo Lola, Joža Vlahović i Kata Dumbović nisu sami

Bista Ive Lole i spomenik palim borcima u Adžijinoj su ‘očišćeni’, no tragovi ustaškog napada su nažalost još vidljivi. Pozivamo vas na protuakciju! Položite cvijeće na napadnute spomenike. Ako niste u Zagrebu, posjetite lokalni spomenik NOB-a pa makar bio i srušen ili vandaliziran, položite cvijeće i pokažite neofašistima da smo tu!

Tek tjedan dana nakon što je vraćena na postolje s kojeg je nestala još devedesetih godina prošlog stoljeća, bista narodnog heroja Ive Lole Ribara u Zagrebu našla se na meti fašista. Simpatizeri onih protiv kojih se Ribar borio i koji su ga ubili, jučer su njegovu bistu išarali plavom bojom i na postolju nacrtali simbol koljačkog fašističkog pokreta. Identičan potpis uz kraticu fašističke tvorevine ostavili su jutros na spomeniku palim borcima u Adžijinoj ulici.

Spomenik palim borcima 1941 - 1945. u Adžijinoj ulici na Trešnjevci, koji je samo prošle godine napadnut najmanje četiri puta, definitivno je najnapadaniji spomenik u Zagrebu. Podignut 1953. godine u spomen na 49 palih boraca od kojih je devet žena. Ne odlikuje ga umjetnička vrijednost, ali je važan za kulturu sjećanja na velike ljude koji su osvjetlali obraz Hrvatske. U novije vrijeme ima posebno veliku vrijednost u iritaciji neofašista. Zbog svoje dvije crvene zvijezde petokrake često je na meti fašista koje se zbog toga često obnavljaju i prebojavaju pa se crvene kao nove. Stoga na neofašističkim portalima kao što je sloboda.hr, možemo naći na članke o ovom spomeniku s ovim naslovom: ‘Zastrašujuće, obnavlja se spomenik zločinačkoj partizanskoj vojsci u centru Zagreba’.

Jednom su ga potpuno zaplavili, pa je to obrisano. Zatim su ga zacrnili, pa je obnovljen i očišćen. Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode pisali smo nakon što su zvijezde na spomeniku tukli čekićem. Pa znamo da je tad i Policija obaviještena o slučaju i da znaju da se radi o mjestu koje je redovito na meti fašista. Vandaliziran je još nekoliko puta, a čišćenje obično vrše građani Trešnjevke kojima se imena bližnjih nalaze na tom spomeniku.

U posljednjih mjesec dana zaredalo se fašističko divljanje po spomenicima NOB-a koje nas podsjeća na masovno i organizirano brisanje povijesti s početka devedesetih. Nećete o tome čitati niti čuti u režimskim medijima ni na ‘nacionalnoj dalekovidnici’. Pa ćemo vas podsjetiti na višestruko devastiran spomenik u selu Zrmanja, po tko zna koji put išaran spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu, ukradene biste narodnih heroja i ploče s imenima žrtava fašizmu u Vodoteču te na institucionalno ‘skrivanje’ spomenika žrtvama fašizma iz centra Josipdola.

Bista Ive Lole i spomenik palim borcima u Adžijinoj su ‘očišćeni’, no tragovi ustaškog napada su nažalost još vidljivi. Pozivamo vas na protuakciju! Položite cvijeće na napadnute spomenike i pokažite da Ivo Lola, Joža Vlahović i Kata Dumbović nisu sami. Ako niste u Zagrebu posjetite lokalni spomenik NOB-a pa makar bio i srušen ili vandaliziran, položite cvijeće i pokažite neofašistima da smo tu!

Tekst prenosimo s portala ‘Antifašistički vjesnik’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više