Novosti

Društvo

Bartulice i naličje

Član Opusa Dei Stjepo Bartulica pionir je agresivne konzervativne misli u Hrvatskoj. Osnovao je Centar za obnovu kulture 2009. godine i otad gotovo da nije postojala viđenija ultrakonzervativna inicijativa u kojoj nije sudjelovao. Nedavno je izjavio da treba dokinuti financiranje tjednika Novosti, ali i nevladinog sektora zato što su to "protuhrvatske" udruge

Large 1bartulica patrik macek

Stjepo Bartulica – ukidao bi štošta (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Već duže vrijeme zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica nastoji njegovati imidž bogobojaznog konzervativca i pristojnog ekonomskog liberala koji nema veze s krajnjom desnicom. Ima, uostalom, i određeni karijerni put koji sugerira pripadnost srednjoj struji: profesor je na katoličkom fakultetu, bio je savjetnik predsjednika Ive Josipovića i premijera Tihomira Oreškovića. Prije pet godina složio se, k tome, s novinarom Novog lista da u Hrvatskoj desnica "otvoreno raspiruje etničku mržnju, netrpeljivost, širi netoleranciju, neslobodu, što je na Zapadu nezamislivo". "To je zato što naša današnja desnica zapravo nema veze s konzervativnom idejom", dodao je Bartulica. Na konstataciju novinara da se on ne uklapa u takvu konzervativnu scenu, odgovorio je: "To je zato što nisam političar."

Pet godina kasnije Bartulica je postao političar i član Domovinskog pokreta, koji ne posjeduje drugi program osim otvorenog raspirivanja etničke mržnje, netrpeljivosti i netolerancije. U Hrvatski sabor ušao je na valu sirove nacionalističke kampanje koju su emitirali njegovi stranački kolege kroz prijateljske neofašističke medijske platforme. U zadnjih šest mjeseci i sam je gostovao najmanje četiri puta kod neslužbenog glasnogovornika Škorinog pokreta Velimira Bujanca, a zna navratiti i u Podcast Velebit, gdje se obilato negira ustaški udio u holokaustu. Bartulica je prigrlio stupidne i huškačke optužbe svojih kolega na račun tjednika Novosti tražeći obustavu njegovog financiranja.

Bartulica se zalaže i za ukidanje postojećih izbornih prava manjinama, čvrsto vjeruje da protiv Škore radi "duboka država" i da hrvatskom vladaju baštinici komunizma

Iako je na ovakav način pristupio politici, on i dalje nastoji projicirati sliku o sebi kao o umjerenom konzervativcu. Otkad je ušao u Sabor, sve ga češće zovu i srednjostrujaški mediji. Neopterećeni potpitanjima o njegovoj biografiji, puštaju ga da neometano razglaba o američkim izborima i geopolitici.

Razgrnu li se, međutim, njegove frazetine o tržišnoj ekonomiji i tradicionalnoj obitelji, na vidjelo izlazi najekstremniji izdanak Domovinskog pokreta. Neki drugi u toj družini, naime, baštine tek sitne šovenske sentimente prema Srbima, dok je Bartulica svjetski čovjek koji ujedno poštuje lokalne običaje. Tako je nedavno izjavio da država treba dokinuti financiranje nevladinog sektora zato što su to "protuhrvatske" udruge koje promoviraju prava LGBT osoba, zaštitu okoliša i slične teme. Bartulica se zalaže i za ukidanje postojećih izbornih prava manjinama, čvrsto vjeruje da protiv Škore radi "duboka država" i da hrvatskom vladaju baštinici komunizma.

Ovaj konzervativac se, kako vidimo, ne libi iskazivati reflekse tipičnog domaćeg nacionalista koji rezonira intelektualnim kapacitetom 15-godišnjeg trola na društvenim mrežama. Ono što ga razlikuje od ostatka čopora iz Domovinskog pokreta jest svjetonazorska nadgradnja, u kojoj se konzervativizam zapadnog tipa promovira nauštrb ženskih reproduktivnih prava, prava gej zajednice, nevladinog sektora i institucija koje funkcionalnom čine liberalnu demokraciju. Prije dvije godine Bartulica je za pedofiliju u Katoličkoj crkvi okrivio "homoseksualnu supkulturu" među klerom. Osim što se radi o degutantnoj relativizaciji zločina nad djecom, Bartulica je tako demonizirao cijelu LGBT populaciju, pridajući joj historijsku odgovornost za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Jasan je i nedvosmislen stav Bartulice o tome treba li zabraniti pobačaj: on smatra da se radi o ubojstvu i da su ubojice oni koji sudjeluju u njemu.

Stjepo Bartulica je svojevrsni pionir agresivne konzervativne misli u Hrvatskoj. Kao član Opusa Dei osnovao je Centar za obnovu kulture 2009. godine. U narednih 11 godina gotovo da nije postojala viđenija ultrakonzervativna inicijativa u kojoj Centar i Bartulica nisu sudjelovali. Najčešće u partnerstvu s Vicom Batarelom, bio je za homofobni referendum o ustavnoj definiciji braka i hodove za život, a protiv Istanbulske konvencije i spolnog odgoja u školama.

Zvonimir Hodak, Vice Batarelo, Stjepo Bartulica i Slaven Letica

Zvonimir Hodak, Vice Batarelo, Stjepo Bartulica i Slaven Letica (Foto: Željko Lukunić/PIXSELL)

Njegova desna ruka u Centru za obnovu kulture već je godinama Robin Harris, bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher koji je značajni dio života posvetio obrani čileanskog diktatora Augusta Pinocheta. Kad je Pinochet 1998. godine uhićen u Londonu, Harris je suorganizirao kampanju za njegovo puštanje i sredio susret između Thatcher i bivšeg predsjednika Čilea. Napisao je i knjigu u obranu Pinocheta, u kojoj je moralno opravdavao opačine njegovog krvavog režima. Više tisuća pobijenih i mučenih političkih neprijatelja nazvao je "neizbježnom cijenom" konflikta u toj zemlji, dok je fašističkog monstruma okarakterizirao kao "staromodnog konzervativnog nacionalista i pragmatičnog vjernika u slobodno poduzetništvo". Sadržaj je bio toliko moralno i faktografski bestidan da je čak i The Economist, glasilo američkog imperijalizma koje je preziralo Pinochetovog prethodnika Salvadora Allendea, objavio kolumnu u kojoj su potanko secirane Harrisove ukoričene splačine. Već duže vrijeme živi u Hrvatskoj, a odnedavno svoja predavanja koristi za širenje antimuslimanske histerije. U ime Centra za obnovu kulture, pa tako i Stjepe Bartulice, u više je predavanja govorio o "rastakanju kršćanske baštine" u Evropi preko "masovne najezde islama" i "masovnog useljavanja imigranata neeuropskog podrijetla" koji "prijete sigurnosti, kulturi i gospodarstvu" evropskih zemalja.

Pinochetov koktel državnog nasilja i totalne privatizacije, koji je inspirirao Naomi Klein da napiše knjigu "Doktrina šoka", očigledno je uzor navedenoj družini. Upravo je Stjepo Bartulica svojevremeno doveo u Hrvatsku Josea Pineru, Pinochetovog ministra i arhitekta privatizacije socijalnog sustava u toj zemlji. Pinera je u nekoliko navrata gostovao na događajima Centra za obnovu kulture. Jutarnji list je 2013. godine objavio da tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko njega i Harrisa planira angažirati kao savjetnike, iako od toga na kraju nije bilo ništa.

Njegova desna ruka je Robin Harris, bivši savjetnik Margaret Thatcher, koji živi u Hrvatskoj i odnedavno svoja predavanja koristi za širenje antimuslimanske histerije

Preko festivala, konferencija i ljetnih škola za mlade konzervativce, Centar i Bartulica su upoznali hrvatsku javnost s novom generacijom kršćanskih ekstremista, poput Lile Rose i Judith Reisman, koje promoviraju zabranu pobačaja i propovijedaju nadriznanstvene teorije o pedofilskom fundamentu spolnog odgoja. Bartulica je u Hrvatskoj vodio razgovor i s poljskom filozofkinjom Agnieszkom Kolakowskom koja godinama u toj zemlji vodi fašistoidnu kampanju protiv muslimana. U više navrata u Hrvatskoj je preko Bartulice gostovao i Roger Kiska iz slovačke organizacije Alliance Defending Freedom te Sophia Kuby, izvršna direktorica udruge European Dignity Watch, posvećene "obrani života i temeljnih ljudskih i obiteljskih sloboda". Oboje su sačinjavali jezgru koalicije više od stotinu evropskih i američkih krajnje desnih kršćanskih udruga zaslužnih za stvaranje jednog od najzloćudnijih tajnih planova u recentnijoj povijesti Evrope. Iste, 2013. godine, kad je spomenuti dvojac sudjelovao u ljetnoj školi Bartuličinog Centra, pokrenuta je dugoročna kampanja fanatika s ciljem poništavanja antidiskriminacijskih zakona na evropskoj i nacionalnim razinama. Nije bila riječ samo o očekivanom pokušaju lišavanju prava pripadnika LGBT zajednice i njihovog kaznenog gonjenja. U manifestu "Agenda za Evropu" kao krajnji ciljevi su navedeni potpuna zabrana pobačaja i kontracepcije te zakonsko otežavanje razvoda. Za promoviranje "izvornih moralnih načela" članovima su predložili preuzimanje i izvrtanje ljudskopravaškog jezika u borbi protiv ljudskopravaša, umrežavanje, lobiranje, manipuliranje javnošću i ciljanje pozicija u evropskim pravosudno-političkim institucijama. Ukratko, ultimativni plan je bio da glume normalnost kad se obraćaju vanjskom svijetu.

Plan Bartuličinih istomišljenika razotkriven je prije dvije godine, što ne znači da se njegovo provođenje i dalje ne odvija. Uspostavom administracije Donalda Trumpa, ultrakonzervativne organizacije koje su ga dovele na vlast otpočele su kampanju obilatog financiranja evropskih partnera. Prema recentnom istraživanju koje je objavljeno na stranicama Open Democracyja, američke ultrakršćanske organizacije po svijetu su uplatile najmanje 280 milijuna dolara nepoznatih financijera za borbu protiv reproduktivnih prava žena i LGBT osoba. Otkriće je izazvalo popriličnu uzbunu među evropskim političarima i ljudskopravašima: cirkulacija milijuna čije krajnje porijeklo nije poznato nazvana je opasnim uplitanjem u politički i pravosudni sustav evropskih zemalja. Na popisu donatora nalazi se i Fondacija Heritage, ultraška organizacija koja ima ponajveći utjecaj na Donalda Trumpa te se desetljećima zalaže za zabranu abortusa, neregulirano nošenje oružja, razbijanje sindikata i socijalne države te promociju sociopatskih libertarijanskih učenja. Od 2016. godine imali su jednu od ključnih uloga u oblikovanju, odnosno rasturanju institucija koje drže na okupu američku liberalnu demokraciju. Heritage je u Trumpovu administraciju uveo doslovno stotine svojih članova i simpatizera, koji su u nizu agencija i ministarstava podrivali obrazovnu, energetsku, radničku, poreznu i zdravstvenu politiku. Sutkinja Amy Coney Barrett, koju je Donald Trump nedavno postavio u Vrhovni sud, kadar je organizacija tipa Fondacije Heritage, koje će i preko njenih odluka nastojati kriminalizirati pobačaj u SAD-u. Njen prijatelj, istomišljenik i kolega po pravu Carter Snead gostovao je na Bartuličinoj konferenciji u Zagrebu prije pet godina. Radi se, ukratko, o setu individua koje su brojni komentatori američke srednje struje bez suzdržavanja zadnje četiri godine u više navrata nazivali vjerskim i tržišnim fanaticima. Ponekad i nesposobnim luđacima.

Zasad nije poznato u kojoj su mjeri američki ultrakonzervativci, pa tako i Heritage, financirali hrvatske istomišljenike. Zna se, međutim, da Bartulica zadnjih nekoliko godina usko surađuje s ovom zakladom. U listopadu 2018. Bartulica i Heritage organizirali su zagrebačku konferenciju o energetskoj sigurnosti na kojoj je govorila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, promotorica Višegradske skupine zemalja koja je usko povezana s američkim konzervativnim pokretom. U Zagreb su ovim povodom došli poljski ministar za europske poslove Konrad Szymanski, litavski ministar energetike Žygimantasa Vaičiunasa i Nick Loris u ime Zaklade Heritage. Prema relevantnim medijskim izvješćima, Loris je imao presudnu ulogu u poticanju Trumpa da se povuče iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. U prosincu prošle godine Bartulica je s Davorom Ivom Stierom posjetio Zakladu Heritage u Americi. Prije nekoliko mjeseci sredio je i gostovanje potpredsjednika Zaklade Jamesa Carafana u "Bujici". Bartulica je usko povezan i sa srodnim Leadership Institutom iz SAD-a, također bliskim Republikanskoj stranci. Uoči izbora u Hrvatskoj njihov član Ron Nehring trenirao je Miroslava Škoru "strateškoj komunikaciji" u javnosti. I ovaj se institut nalazi na popisu organizacija koje su u zadnje vrijeme financirale svjetske i evropske ekstremiste novcem nepoznatog porijekla.

Bartuličin Centar za obnovu kulture sasvim se prirodno stopio i s reakcionarnim režimima iz Višegradske skupine, koju iz geopolitičkih interesa podržavaju SAD i tamošnji kršćanski fundamentalisti. Njegov partner Harris i on godinama javno drukaju za neliberalne vlasti u Poljskoj i Mađarskoj, proglašavajući ordinarno političko razbojništvo Viktora Orbana suverenističkim otporom birokratima iz Bruxellesa. U zagrebačkim priredbama Centra za obnovu kulture u više je navrata gostovao prijatelj organizacije John O'Sullivan, još jedan bivši suradnik Margaret Thatcher. O'Sullivan živi i radi u Mađarskoj, gdje vodi institut Danube koji je financiran sredstvima režima Viktora Orbana. U skladu s imenom financijera, institut nije razočarao ni po pitanju programskog sadržaja.

Bartulica pritom nije zaobišao ni rađanje novog globalnog ekstremističkog pokreta, u kojem najvećim dijelom sudjeluju američki i evropski radikali. Prošle godine u Washingtonu je organiziran premijerni skup nazvan Nacionalna konferencija konzervativizma. Početkom ove godine nastavak se desio u Rimu, gdje je Bartulica gostovao na poziv organizatora, Fondacije Edmund Burke. Novinarka Anne Applebaum, koja je nazočila potonjem događaju, sažela je njihove ideje u listu The Atlantic. Nulta točka pokreta bazira se na tezi da su evropske integracije zlo. Univerzalne ideje poput ljudskih prava su "opasne ideologije" i jedini spas tradicionalne Evrope je u plemenskim, etnonacionalnim zajednicama. Ekstremno desni parlamentarni zastupnici iz Nizozemske, Španjolske, Francuske, Poljske i Mađarske, pridruženi konzervativci, kršćanski radikali, populisti i rasisti iz većine evropskih zemalja pričali su o "progonjenim kršćanima" u Evropi, pošasti liberalne demokracije i prijetnjama bijelom evropskom identitetu u suvremenom svijetu. Najveće ovacije zaradio je Viktor Orban, čije je zajedničke fotografije sa skupa objavio i Bartulica.

"Teme naglašene na konferenciji jedne su od misija Centra za obnovu kulture u javnom djelovanju u Hrvatskoj i to s ponosom ističemo", poručili su iz organizacije Stjepe Bartulice koji, unatoč svemu navedenom, u dijelu javnog prostora i dalje uspješno njeguje imidž benigne srednjostrujaške konzerve s racionalnim odnosom prema kapitalističkoj ekonomiji. Sadržaj ovoga teksta, koji bi mogao poslužiti i kao usputni smjerokaz kolegama koji ga nekritički puštaju da u eteru drobi o geopolitičkim silnicama, ukazuje na ekstremni rasap između njegovog lica i naličja. Nešto poput omiljenog lokalnog svećenika koji se u slobodno vrijeme upušta u nedozvoljene perverzije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više