Novosti

Društvo

Željka i Opus Dei

Otkrivamo kako su prve jednospolne škole u Hrvatskoj organizacijski i personalno isprepletene s udrugama Željke Markić. Dok je duhovna dimenzija njihovih aktivnosti povjerena Opusu Dei, ona materijalna nesmetano se odvija pod okriljem Katoličke crkve, a plaće pokriva Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Jednospolne obrazovne institucije u Republici Hrvatskoj svakojaku vrstu podrške ostvaruju od direktne veze s Katoličkom crkvom, a ponajviše se tu ističe rad notorne osobne prelature Opus Dei. Promociju, potporu i suradnju tim institucijama nude i različite organizacije povezane sa Željkom Markić.

S postojanjem jednospolnih obrazovnih institucija, poput škole za dječake Lotrščak, škole za djevojčice Ružičnjak i istoimenog dječjeg vrtića, šira javnost je upoznata zahvaljujući upravo Željki Markić, koja je u listopadu prošle godine organizirala konferenciju ‘Obitelj i škola – ključ odgoja za vrijednosti’, što ju je otvorio tadašnji ministar obrazovanja Predrag Šustar, a pokroviteljstvo su joj dali i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Agencija za odgoj i obrazovanje. Na konferenciji, kako su ‘Novosti’ i ranije pisale, prepunoj diskriminatornog sadržaja, promicale su se i promovirale spomenute škole, no ideološko preklapanje nije jedino što ih povezuje sa Željkom Markić.

Lucija Murgić za ‘Novosti’ je potvrdila da je Opus Dei direktno uključen u rad škola: ‘Kao katolička škola moramo imati svojeg duhovnika, a mi smo se odlučili da svećenik duhovnik bude iz Opusa Dei. Svećenik dolazi jednom do dva puta tjedno, drži duhovne obnove za roditelje i slično’

U svim spomenutim institucijama ne obrazuju se samo djeca nego i roditelji. Programi koje ove katoličke školske institucije nude roditeljima vodi udruga Obiteljsko obogaćivanje čija je osnivačica Željka Markić, a u kojoj je aktivno djelovao i njezin suprug Tihomir Markić. Udruga je službeno registrirana 2010. godine na kućnoj adresi Željke Markić, a s programima tečajeva, koje su preuzeli od svoje krovne organizacije International Federation for Family Development (IFFD), počeli su nekoliko godina ranije. IFFD je međunarodna, široko rasprostranjena i utjecajna organizacija, usko povezana s Opusom Dei. U intervjuu objavljenom na službenim stranicama Opusa Dei, kako je pisao ‘Jutarnji list’, jedan od osnivača IFFD-a Rafael Pich-Aguilera potvrdio je da je IFFD-ov obiteljski program, koji u Hrvatskoj provodi udruga Obiteljsko obogaćivanje, izravno inspiriran djelima Josemarije Escrive, utemeljitelja Opusa Dei. Na čelnom mjestu Obiteljskog obogaćivanja do prije nekoliko godina bio je aktualni predsjednik ultrakonzervativne udruge Vigilare John Vice Batarelo, a danas je vodi Jozefina Skelin, koja je također dugi niz godina povezana s organizacijama Željke Markić. Naime, bila je kandidatkinja na izbornoj listi političke stranke Hrvatski rast – Hrast kojoj je u tom trenutku, u vrijeme parlamentarnih izbora 2011., na čelu bila Željka Markić. Godina 2011. bila je izrazito turbulentna za spomenutu stranku, a unutarstranački raskol zaključen je osnivanjem Hrasta – pokreta za uspješnu Hrvatsku koji vodi Ladislav Ilčić, donedavni posebni savjetnik za ljudska prava ministra vanjskih poslova.

Poveznice između škola i političkih stranaka Željke Markić tu ne prestaju. Nekoliko godina nakon raspada prve stranke, ona osniva drugu. Budući da je nova straka nastala na krilima uspješno provedenog homofobnog referenduma o definiciji braka, nazvana je po udruzi koja je vodila tu kampanju – U ime obitelji. Marin Divić, aktualni ravnatelj škole za dječake Lotrščak, bio je na parlamentarnim izborima 2015. kandidat upravo političke stranke U ime obitelji u X. izbornoj jedinici. U kurikulumu koji Divić kao ravnatelj potpisuje navedeno je, između ostalog, da će se tijekom godine učenike upoznavati s radom udruge Marijini obroci i da će se za udrugu prikupljati donacije. Udrugu Marijini obroci također je osnovala Željka Markić, i to 2009. godine, ponovno sa suprugom Tihomirom Markićem.

Iako na svojim službenim stranicama i u javnim istupima čelnici osnovnih škola Lotrščak i Ružičnjak uporno naglašavaju da su osnivači spomenutih ustanova roditelji organizirani u Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje (RINO), to nije točno. Stvaran osnivač tih katoličkih obrazovnih institucija je Katolička crkva, odnosno Zagrebačka nadbiskupija. Vidljivo je to pregledom javno dostupnih statuta spomenutih organizacija u kojima se jasno navodi da je osnivač škole Lotrščak i škole Ružičnjak ‘Vjerničko društvo ‘Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje – RINO”. Riječ je dakle o dvjema organizacijama praktički identičnog imena: jedna je građanska, a druga crkvena. Vjerničko društvo RINO službeno je prijavljeno na drugoj adresi, s drugim OIB-om i s drugim predsjednikom društva, nego što se to navodi na službenim stranicama škola, koje očito prikrivaju informaciju o svom stvarnom osnivaču. Ključna je, međutim, razlika u tome što Vjerničko društvo RINO djeluje prema sasvim drugim propisima i odgovara prvenstveno Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Budući da je ono upisano u evidenciju pravnih osoba Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj, nije dužno biti transparentno u svojem financijskom poslovanju.

Zanimljivo, prema zastarjelim podacima dostupnima na stranicama Ministarstva financija, a koji se odnose na vrijeme dok je osoba ovlaštena za zastupanje bila Željka Markić, kao kontakt osoba za udrugu Obiteljsko obogaćivanje navedena je Lucija Murgić, aktualna predsjednica građanske udruge Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje. Na stranicama portala Željke Markić Murgić je prezentirana kao članica udruge U ime obitelji u čije je ime i javno nastupala, no u razgovoru za ‘Novosti’ ona svoje članstvo u udruzi negira. U razgovoru s Lucijom Murgić pokušali smo doznati na kojoj se adresi zapravo nalazi RINO Institut.

- Naša građanska udruga je pokretač svega, ali kako se škole vode kao katoličke, zbog lakše suradnje s Ministarstvom i nekih formalnih stvari bilo je potrebno napraviti i vjerničko društvo istog imena. Ono se još uvijek vodi, dobro ste me podsjetili, pod tom drugom adresom čisto zato što to još nismo stigli promijeniti - rekla nam je Lucija Murgić.

Upitali smo je tko je onda stvarni osnivač škola.

- To su sve isti ljudi, zapravo. Vjerničko društvo morali smo napraviti zbog birokratskih potreba, s obzirom na to da je riječ o katoličkim školama - pojašnjava Murgić.

Sve tri obrazovne institucije povezane s udrugom RINO za sada su u Zagrebu, no u promotivnom spotu udruge jedna od njihovih podržavateljica Carla Konta, inače članica Ilčićeva Hrasta i kandidatkinja s HDZ-ove liste u VIII. izbornoj jedinici na proteklim parlamentarnim izborima, rekla je da se nada da će vrtić poput Ružičnjaka uskoro biti dostupan i u Rijeci.

U istom promotivnom spotu udruge RINO, kojim se roditelje poziva da djecu uključe u vrtićki ili školski program, jedna od djelatnica škole pojašnjava kako je pristup obrazovanju preuzet od španjolske organizacije Fomento. Ta je organizacija s radom počela 1963. godine u Cordobi, a usko je povezana s Opusom Dei, što posebno napominju i na svojim službenim stranicama. U ovom trenutku diljem Španjolske upravljaju sa 35 škola i jednim privatnim fakultetom, a hvale se da je kroz njihovu instituciju prošlo preko 80 tisuća učenika i učenica. Baš kao i RINO, tvrde da je riječ o instituciji koju ‘vodi grupa roditelja i učitelja’. U brošurama udruge RINO također je naznačeno da je model obrazovanja ‘razvijen u Europi pedesetih godina dvadesetog stoljeća od roditelja i pedagoga potaknutih naukom svetog Josemaríje Escrive, utemeljitelja Opusa Dei, na veće zalaganje i odgovornost u obrazovanju vlastite djece’.

Iako tvrdi kako je obrazovni program u Ružičnjaku i Lotrščaku usklađen s nacionalnim planom i programom, Lucija Murgić za ‘Novosti’ je potvrdila da je Opus Dei i direktno uključen u rad škola.

- Kao katolička škola moramo imati svojeg duhovnika, a mi smo se odlučili da svećenik duhovnik bude iz Opusa Dei. Svećenik dolazi jednom do dva puta tjedno, drži duhovne obnove za roditelje i slično - govori nam Murgić.

U godišnjim planovima škola Ružičnjak i Lotrščak jasno je istaknut i dnevni red škole koji se odnosi na učenike, odnosno učenice, iz kojeg je vidljivo da on uključuje i tri molitve dnevno: prva, jutarnja molitva odvija se u 8 sati, iduća u 12 sati, a posljednja, oko 17 sati, nazvana je ‘molitva za kraj dana’. Godišnjim planovima definirane su i tri duhovne obnove godišnje koje se odnose na djelatnike škole i roditelje, a koje provodi duhovnik škole. Zanimalo nas je i na koji način se RINO Institut financira.

- Plaće zaposlenika pokriva Ministarstvo, a za ostale aktivnosti novac prikupljamo sami - rekla nam je Murgić i napomenula da su obitelji s kojima rade često višečlane te im zbog toga pokušavaju izaći u susret cijenama.

Inače, tijekom razgovora više je puta komentirala kako su joj naša pitanja ‘malo čudna’.

Poveznice s Opusom Dei tu ne prestaju: u slučaju prestanka rada udruge RINO, prema njihovu statutu, sva imovina udruge pripast će Zakladi dostojanstvo i nada, smještenoj u zagrebačkoj Aveniji Marina Držića 27. Prema podacima sa stranica Ministarstva financija, ta je Zaklada 2015. godinu završila s ukupnom vrijednošću imovine od gotovo 44 milijuna kuna.

Murgić nam je potvrdila kako je Zaklada povezana s prelaturom Opus Dei, ali i da je predsjednik školskog odbora Lotrščaka i RINO-ov tajnik Angel Gonzalez de Rabago njihov član. Zaklada na istoj adresi upravlja Studentskim domom Gradec, na čijim je stranicama jasno naznačeno da je ‘duhovna dimenzija aktivnosti’ povjerena Opusu Dei. Na čelu Zaklade, koja je osnovana 2003., je Vuko Brigljević, fizičar koji se u Hrvatsku vratio iste godine kako bi sudjelovao u uspostavljanju organizacije Opus Dei. Zanimljivu poveznicu s ovom organizacijom predstavlja i informacija koju je ravnatelj osnovne škole za dječake Marin Divić podijelio s nekoliko različitih medija – on tvrdi da je ‘potrebno iskustvo’ prikupljao upravo u Studentskom domu Gradec.

U telefonskom razgovoru s upraviteljem Zaklade dostojanstvo i nada Vukom Brigljevićem pokušali smo doznati zašto bi u slučaju prestanka rada građanske udruge RINO imovina koju posjeduju trebala pripasti upravo njima, no on nam je rekao da za taj razgovor nema vremena te na nas je uputio da mu pitanja pošaljemo mailom. Njegov odgovor na spomenuto pitanje, kao i na pitanja pomaže li Zaklada financijski ili na druge načine rad RINO Instituta te tko su točno osnivači Zaklade dostojanstvo i nada, do trenutka objave ovoga teksta nismo dobili.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više