Novosti

Društvo

Željka i dječica

Tvrtka Ichtis kampovi u vlasništvu Željke Markić ovog ljeta na otoku Šipanu organizira dječji kamp u kojem će duhovni program, temeljen na učenjima Opusa Dei, provoditi svećenici iz dominikanskog reda. Posjed na Šipanu Markić je 2010. jeftino kupila od Dubrovačke biskupije

Prije nešto više od sedam godina, u ožujku 2010., tvrtka Sermon u vlasništvu Željke Markić kupila je od Dubrovačke biskupije za milijun i 138 tisuća kuna 4.610 četvornih metara zemljišta sa starim mlinom na otoku Šipanu. Zemljište joj je prodao don Slavko Grubišić, župnik Župe Velike Gospe na Šipanu, uz blagoslov tadašnjeg dubrovačkog biskupa Želimira Puljića. Na zemljištu koje je, prema pisanju lokalnih medija, kupljeno po značajno nižoj cijeni od tržišne, Markić je uskoro preuredila stari mlin i izgradila luksuznu vilu s bazenom te malonogometnim igralištem. Predsjednica udruge U ime obitelji je objekte na kupljenom zemljištu bespravno rekonstruirala, zbog čega je, kako je za Dubrovački dnevnik još 2013. izjavila Silva Vlašić, pročelnica dubrovačkog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja, njena tvrtka naknadno morala podnijeti zahtjev za legalizacijom. Pročelnica Vlašić Novostima je potvrdila da je u međuvremenu legalizacija izvršena.

Emil Cvitan, organizator i svojevrsni glasnogovornik ovogodišnjeg ljetnog kampa na otoku Šipanu, u razgovoru za Novosti najprije je negirao da je tvrtka Ichtis kampovi u vlasništvu Željke Markić

Ovog ljeta na tom će imanju ponovno biti organizirano okupljanje djece osnovnoškolskog uzrasta, a za organizaciju ljetnog kampa zadužena je još jedna tvrtka Željke Markić, pod nazivom Ichtis kampovi. Riječ je o tvrtki kćeri njenog Sermona, koja se ranije zvala Neox klinička ispitivanja, ali ju je Markić, koja je ujedno i direktorica tvrtke, preimenovala u Ichtis kampove u svibnju ove godine. Od istog mjeseca ta tvrtka planirane ljetne aktivnosti za osnovnoškolsku djecu reklamira na portalu Narod.hr, čiji je izdavač Markićkina udruga U ime obitelji. Pritom je zanimljivo da informacije o vlasništvu nad tvrtkom i o tome na koji račun se uplaćuju sredstava za ljetni kamp nisu naznačene ni u jednom od promotivnih tekstova na portalu Narod.hr, a nema ih ni na posebno kreiranim stranicama ‘međunarodnog ljetnog kampa’ na Šipanu.

Emil Cvitan, organizator i svojevrsni glasnogovornik ovogodišnjeg ljetnog kampa na otoku Šipanu, u razgovoru za Novosti najprije je negirao da je tvrtka Ichtis kampovi u vlasništvu Željke Markić, a potom je, kada smo ga suočili s činjenicom da smo to vidjeli u Sudskom registru, sve više prilagođavao svoj početni odgovor.

- Tvrtka je moje privatno vlasništvo - rekao nam je Cvitan kada smo ga nazvali, da bi na naša daljnja pitanja počeo relativizirati tu tvrdnju navodeći da je preuzimanje ‘sada u procesu’, ali ne želeći nam odgovoriti na pitanje o tome od koga tvrtku preuzima.

- Je li to stvarno bitno, gospođo? Stvarno nije bitno - rekao je Cvitan, dodajući da on ‘samo radi ono što voli’.

- Željka Markić je svoja priča, a ja sam svoja priča. Radim ono što volim. Tvrtka nije u vlasništvu Željke Markić - ponovio je Cvitan, nakon što smo ga suočili s činjenicom da je prema podacima u Sudskom registru tvrtka Ichtis kampovi upisana kao njezino vlasništvo.

- Mislim da uopće nije važno tko je vlasnik tvrtke. To je trenutno sada na hrvatskom sudu i to će biti moje poduzeće, moj projekt, okej? - uzvratio je na naše inzistiranje Cvitan, dodavši da je tvrtku kupio, ali da ‘znamo da u Hrvatskoj stvari idu sporo’.

Iznos za koji je tvrtku kupio nije htio otkriti, kazavši nam da je to ‘poslovna tajna’. Tvrtka Ichtis kampovi registrirana je za obavljanje čak 54 različite djelatnosti, jer su brojne nove pridodane onima koje je već imala kada je nosila naziv Neox klinička ispitivanja. Tako je sada ista tvrtka registrirana za obavljanje djelatnosti ispitivanja, proizvodnje, provjere kakvoće i prometa lijekovima i homeopatskim proizvodima, za posredovanje uz klinička ispitivanja, za djelatnosti javnog informiranja, organiziranja zabavnih igara, koncerata ili izložbi, ali i za projektiranje, građenje, uporabu i uklanjanje građevina, nadzor nad gradnjom, usluge nautičkog turizma, organiziranje sportskih aktivnosti, prijevoz putnika, za brojne druge nedefinirane turističke usluge, nakladništvo te naprosto gomilu drugih usluga.

Novosti su telefonski kontaktirale i Željku Markić, ali nam se ona, čim smo se predstavili, zahvalila na pozivu. Kazala nam je da s nama ne želi ni o čemu razgovarati

U telefonskom razgovoru s Novostima organizator ljetnog kampa Emil Cvitan rekao je da će se njihov program odvijati na prostoru koji je u vlasništvu Dubrovačke biskupije, a ne na imanju Željke Markić, te da u svakom tjednu očekuju između 36 i 48 djece. Međutim, prema fotografijama koje je nakon lanjskog održavanja kampa na svojim društvenim mrežama podijelila sama Željka Markić, vidljivo je da se kamp zapravo održavao u njezinoj vili, dakle na bivšem imanju Dubrovačke biskupije. Fotografije s ljetnog kampa, koji je lani bio organiziran samo za dječake, popratila je i komentarom: ‘Danas završava peti po redu kamp za dečke, na našem imanju na Šipanu.’

Da su se ljetni kampovi za djecu osnovnoškolskog uzrasta proteklih godina održavali za uži krug ljudi, bez mogućnosti prijave svih zainteresiranih, već samo za one bliske ultrakonzervativnim krugovima, rečeno je u razgovoru s gospodinom Cvitanom i jednoj čitateljici Novosti koja nam je tu informaciju prenijela. Dodala je također da joj je Cvitan u razgovoru otkrio i da će duhovni program, koji je temeljen na učenjima Opusa Dei, provoditi svećenici iz dominikanskog reda.

Ovog ljeta djeca će na imanju s luksuznom vilom Željke Markić, zahvaljujući organizaciji njezine tvrtke Ichtis kampovi i u suradnji s RINO institutom, u pet različitih termina moći učiti o programiranju, a usput biti i programirana za štovanje ultrakonzervativnih vrijednosti kakve promovira Opus Dei. RINO institut, kako su Novosti već ranije pisale, djeluje u Zagrebu i predstavlja se kao udruga roditelja koji su odlučili osnovati prve jednospolne osnovne škole i dječje vrtiće. Stvarni osnivač tih katoličkih obrazovnih institucija je Katolička crkva, odnosno Zagrebačka nadbiskupija, a Željka Markić i udruge koje je ranije osnivala usko surađuju s njima. Pristup obrazovanju kakav promovira RINO institut preuzet je od španjolske organizacije Fomento, koja je usko povezana s Opusom Dei. Poveznica je također naglašena i u samim brošurama RINO instituta, gdje stoji da je njihov model obrazovanja inspiriran učenjima razvijanima ‘u Europi pedesetih godina dvadesetog stoljeća od roditelja i pedagoga potaknutih naukom svetog Josemaríje Escrive, utemeljitelja Opusa Dei’. Jedan od temelja takvih modela obrazovanja predstavlja odvajanje učenika i učenica u različite škole po spolovima, baš kao što takav sustav na konferencijama promovira Željka Markić i baš kao što će to biti na otoku Šipanu.

U razgovoru s našom spomenutom čitateljicom, Emil Cvitan otkrio je i lokaciju na kojoj će se održavati igraonice za djecu tijekom ljeta u Zagrebu. Uz ljetni kamp na Šipanu, program igraonica održavat će u Zagrebu u dvama razdobljima tijekom ljeta u Podsusedu, rekao je našoj čitateljici Cvitan. Budući da se jedna od škola RINO instituta nalazi upravo u tom zagrebačkom kvartu, provjerili smo je li u pitanju još jedna suradnja. Nazvali smo Osnovnu školu Ružičnjak, koja djeluje kao katolička škola za djevojčice RINO instituta, gdje nam je potvrđeno da će se upravo u njihovim prostorima održavat igraonice te da je Emil Cvitan njihov organizator.

Ljetni kamp na Šipanu odvijat će se u pet termina u trajanju od po sedam dana. Od sredine srpnja do sredine kolovoza predviđena su četiri termina za dječake, a samo je jedan, pred kraj kolovoza, predviđen za djevojčice. Na spomenutim internetskim stranicama kampa oglašena je cijena od 1685 kuna za prva tri tjedna i, nešto niža, od 1445 kuna za posljednja dva. Popusti su namijenjeni roditeljima koji šalju više od jednog djeteta ili žele da im djeca sudjeluju u kampu dva tjedna.

Djeca koju roditelji odluče poslati u ljetni kamp imat će cjelodnevni program. Već nakon doručka upućivat će se na ‘razmatranje’, odnosno oblik kršćanske meditacije, nakon čega slijede prvi blok obrazovnog programa, igranje timskih sportova, ručak i zajedničko moljenje krunice. Nakon krunice slijede drugi blok obrazovnog programa i drugo ‘razmatranje’, a potom odlazak na plažu. Djeca će s kupanja pristići na užinu i ‘novu rundu timskih sportova’, kako je navedeno u programu ljetnog kampa, a nakon nove runde sporta, stiže i nova runda molitve – zajednički odlazak na svakodnevnu misu. Poslije mise i večere, kreće i posljednja runda zajedničkog igranja uz dijeljenje nagrada za pobjednike u igrama i one koji su iskazali najveće zalaganje tijekom trajanja kampa.

Kako bismo doznali više informacija o nastanku ljetnog kampa za djecu na Šipanu, točnom mjestu njegovog održavanja i trenutnom vlasničkom statusu njene tvrtke Ichtis kampovi, Novosti su telefonski kontaktirale i Željku Markić, ali nam se ona, čim smo se predstavili, zahvalila na pozivu. Kazala nam je da s nama ne želi ni o čemu razgovarati i poželjela nam svako dobro.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više