Novosti

Preporuke: muzika

Beatno i dinamitno

Tri nedavna albuma generacijski udaljenih izvođača koji se iz različitih perspektiva poigravaju žanrovskim granicama

Kim Gordon: The Collective (Matador)

Većina osvrta na "The Collective", drugi solo album Kim Gordon nakon raspada Sonic Youth, koji je izišao 8. marta, ističe neočekivanu vitalnost i intenzivnost izvedbe. Baš kao i njen prethodni samostalni album "No Home Record", i ovaj je nastao u suradnji s Justinom Raisenom, alt pop producentom poznatim po eklektičnim produkcijama za širok raspon izvođača od kultnih favorita poput Sky Ferreire i Yvesa Tumora do megazvijezda poput Drakea. Pomalo neočekivane usporedbe s aktualnim valom hip-hopa potaknuo je sam Raisen, istaknuvši kako je najavni singl "Bye Bye" nastao na temelju nesuđenog beata za Playboija Cartija. "The Collective" je teksturalan, kolažan i abrazivan, no njegova hiperdistorzirana estetika u jednakoj se mjeri može povezati sa spomenutim Cartijem ili Death Grips, koliko i s ritmičkim udarom Rolandove ritam mašine iz najboljih dana Big Black.

Reference samo vode do jednog od lajtmotiva četrdesetogodišnjeg rada Gordon i Sonic Youth, odnosno fascinacije i flertanja s mainstream kulturom bez želje da se bude njenim dijelom. Tematski gledano album je aktualan, preokupiran internetom, neprekidnim slijedom sadržaja i svjetlima pametnih telefona, no lišen moraliziranja ili velikih pouka o nedostatku povezanosti ili opipljivog iskustva. Prepoznatljivo sarkastični stihovi struje svijesti istodobno mogu biti fragmenti iz tekstova Williama S. Burroughsa, ali i tweetovi izvađeni iz konteksta. U svijetu Kim Gordon avangarda i kič oduvijek su dvije strane istog novčića i to se u njenim izravnijim, manje apstraktnim izdanjima poput ovog najbolje osjeti.

 

Moor Mother: The Great Bailout (Anti)

Camae Ayewa poznatija kao Moor Mother od svog je eksplozivnog debija "Fetish Bones" iz 2016. prošla kroz impresivan raspon stilova i žanrova, a da zapravo uopće nije puno promijenila svoj vokalni pristup na pola puta između slam poezije i repanja. "The Great Bailout", njezin friški samostalni album, zahvaljujući brojnim vokalnim i instrumentalnim gostima djeluje kao raskošno sumiranje svih njenih dosadašnjih interesa od eksperimentalnog hip-hopa, dekonstruirane klupske glazbe do free jazza i ambijentalne glazbe.

Različiti glazbeni elementi tvore podlogu za cjelovito narativno putovanje koje više nalikuje radio-drami ili eksperimentalnoj operi nego klasičnom albumu podijeljenom u samostalne pjesme. "The Great Bailout" tematizira početke transatlantske trgovine robljem, a Ayewa i njezini gosti pobrinuli su se da zvučna slika odgovara mučnini i intenzivnosti teme bez obzira na to radilo se o uvodnom gospelu "Guilty" s Lonnijem Holleyem ili potmulim bas udarcima i radikalnom zvučnom dizajnu "Death By Language". Zastrašujuć, ali itekako dobrodošao album.

 

Persher: Sleep Well (Thrill Jockey)

Arthur Cayzer aka Pariah i Jamie Roberts aka Blawan dvojica su britanskih producenata najpoznatijih po svom radu na postdubstep i techno scenama, a zajedničke snage su već udružili u techno projektu Karren. Persher je njihova najnovija, izrazito zabavna i bučna reinkarnacija u kojoj spajaju synthpunk, noise rock, sludge metal i grindcore. Humor, baš kao i oštre industrijske teksture i otprije su obilježje njihovog rada. Blawana je proslavila crnohumorna techno himna "Why They Hide Their Bodies Under My Garage?", a Pariah je već na ranom EP-ju "Safe Houses" iz 2010. pokazao sklonost slojevitim, mračnim teksturama.

No unatoč određenim afinitetima naznačenima kroz njihove elektroničke projekte, teško je bilo očekivati maničnu energiju, apsurdistički humor i opušteni pristup ovog albuma. "Sleep Well" rijedak je primjer ostvarenja koje neprekidno pleše na granici parodije i iskrene posvete žanrovima kojima se izvođači inače ne bave, a njegov intenzivni, do maksimuma gurnut zvuk najlakše je opisati kao susret The Residents i Napalm Death.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više