Novosti

Politika

Bernie Sanders najavio da kreće u utrku za predsjednika SAD-a

U prošloj kampanji Sanders se zalagao za besplatno visoko obrazovanje i zdravstveno osiguranje za sve građane

1mlcb3rugqd82onhh2r3ukjtess

(foto PIXSELL/Reuters)

Američki nezavisni senator iz Vermonta Bernie Sanders objavio je u utorak da će ponovno pokušati dobiti demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2020. godine, nakon što je 2016. godine na predizborima izgubio od Hillary Clinton.

Ovaj 77-godišnjak, inače dugogodišnji kongresnik i senator, svoju kandidaturu najavio je riječima kako je 2016. godine započeo ‘političku revoluciju’.

‘Sada je vrijeme da tu revoluciju završimo i realiziramo viziju za koju smo se borili’, napisao je Sanders u e-mailu svojim pristašama koji citira The Guardian.

Sanders će se ponovo natjecati kao demokratski kandidat, a vjeruje da može pobijediti u velikoj i različitoj konkurenciji koja uključuje nekoliko žena kandidatkinja te manjinske predstavnike. Do sada je desetak demokrata najavilo kandidaturu, među njima senatorica Minnesote Amy Klobuchar, senator Cory Booker iz New Jerseya, te senatorice Kamale Harris iz Kalifornije i Elizabeth Warren iz Massachusettsa.

Sanders vjeruje da može pobijediti i Donalda Trumpa kojeg smatra ‘najopasnijim predsjednikom moderne američke povijesti’.

Na pitanje tijekom intervjua za CBS o tome što će biti različito u odnosu na kampanju iz 2016. godine, Sanders je rekao: ‘Ovaj put ćemo pobijediti’.

U prošloj kampanji Sanders se zalagao za besplatno visoko obrazovanje i zdravstveno osiguranje za sve građane. U Kongresu je bio od 1990. do 2006. godine nakon čega je postao član Senata.

Predizbori počinju u Iowi dogodine u ovo vrijeme, a demokratski pobjednik suočit će se vjerojatno s Trumpom na izborima u studenom te godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više