Novosti

Politika

Bez paketića za manjince

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ignorira manjinska vijeća: Vijeća nisu prihvatljivi partneri u okviru programa Europskog socijalnog fonda, tvrde iz ministarstva Nade Murganić

Irgpgwtvqrt9yn4kzylko55u7es

Margareta Mađerić i Nada Murganić (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Da u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje vodi Nada Murganić, ništa nije tako kako izgleda da jest, nije neka tajna. Predviđeno je jedno, a provodi se nešto sasvim drugo. Sjetimo se samo onih paketa koji su bili namijenjeni kao pokloni za siromašnu djecu. Čak je tako i pisalo na njima. No umjesto da završe u rukama onih za koje su predviđeni – uostalom, kupljeni su europskim novcem upravo u tu svrhu i ni za jednu drugu – poklonima su se zasladili u privatnom katoličkom vrtiću.

Slično će izgleda biti i s natječajem ‘Podrška programima usmjerenim mladima’, koji se provodi u okviru Europskog socijalnog fonda. Naime, odlukom tamo negdje nekoga u tom Ministarstvu predugog imena, ali strogo definiranog političkog usmjerenja, odlučeno je da se na natječaj mogu javiti praktički sve jedinice lokalne samouprave, javne ustanove, zaklade, udruge, savezi udruga, zajednice, mreže, koordinacije udruga, sve što vam padne na pamet, osim – županijskih vijeća nacionalnih manjina.

Zašto su baš ona sporna pokušali smo doznati i u samom Ministarstvu, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Tako ćemo se u svrhu barem pokušaja razjašnjavanja njihovih razloga poslužiti odgovorom iz istog državnog tijela danog tokom pripreme natječaja. Kažu ovako: ‘Iako su vijeća nacionalnih manjina sukladno Zakonu o Registru vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina (NN 80/11, 34/12) neprofitne pravne osobe, s obzirom da se vijeća nacionalnih manjina ne upisuju u Registar udruga, već u Registar vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, sukladno navedenom Zakonu, navedena vijeća ne bi bila prihvatljivi partneri u okviru ovog poziva.’

Kako je Srpsko narodno vijeće, zajedno s nosiocem SPD Privrednikom, zainteresirano da sudjeluje na natječaju, iz SNV-a su poslali pitanje Ministarstvu. Dobili su sličan odgovor, uz naznaku da bi potencijalni prijavitelj mogao biti samo SNV ako među djelatnostima ima i rad s mladima i za mlade, ali županijska vijeća – ne. Državna tajnica Margareta Mađerić još dodaje da se ‘prilikom utvrđivanja kriterija prihvatljivosti prijavitelja i partnera Ministarstvo isključivo vodilo stručnom procjenom postojećeg stanja i stvarnih potreba potencijalnih korisnika, kao i dosadašnjom suradnjom s organizacijama civilnog društva koje se usmjerene na rad s mladima’.

Iz SNV-a su još nekoliko puta pokušali dobiti pojašnjenje kojim su se razlozima i pravnim propisima rukovodili u Ministarstvu prilikom donošenja ovakve odluke. ‘Objašnjenje koje je dano u odgovoru (‘…s obzirom da se vijeća nacionalnih manjina ne upisuju u Registar udruga, već u Registar vijeća … ne bi bila prihvatljivi partneri u okviru ovog poziva’) je nejasno i neobrazloženo, čini se da je suprotno najavljenim intencijama natječaja, te ostavlja dojam da se radi o diskriminatornom postupku’, pisali su iz SNV-a, tražeći da se jasno kaže zašto svi mogu, a županijska manjinska vijeća ne mogu biti kandidati. Posebno zato što zbog načina kako se osnivaju i kako zakon definira njihovu ulogu u društvu imaju veći i čvršći legitimitet od mnogih kojima je sudjelovanje dozvoljeno.

Upozorava se također da se ovakvom diskriminatornom odlukom gubi smisao natječaja, s obzirom na to da se ne dozvoljava pristup najugroženijim grupama hrvatskog društva. ‘Ne vjerujemo da je ovakvo vaše postupanje bilo namjerno diskriminativno, no nedvojbeno je imalo takav učinak’, pišu iz SNV-a, tražeći sastanak na ovu temu. Iz Ministarstva, međutim, ni pisma ni razglednice. Božić se bliži, valjda se oni paketi još uvijek dijele.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više