Novosti

Politika

Bolje potpomognutima?

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac obećala je veću podršku potpomognutim područjima, odnosno nekadašnjim područjima posebne državne skrbi, otvaranjem Uprave za potpomognuta područja u sklopu ministarstva

14w05ioxif9vuok1gppoo8ux7pq

Gabrijela Žalac (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac obećala je veću podršku potpomognutim područjima, odnosno nekadašnjim područjima posebne državne skrbi, otvaranjem Uprave za potpomognuta područja u sklopu ministarstva.

- Kroz Upravu će se sigurno pružiti dodatna pažnja za 264 jedinice lokalne samouprave koje pripadaju prvoj i drugoj skupini prema trenutnom indeksu razvijenosti, a čiji broj će sigurno porasti s novim indeksom razvijenosti - izjavila je ministrica Žalac u Saboru, potaknuta pitanjem na aktualnom prijepodnevu koje joj je uputio saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević oko razvoja potpomognutih područja.

Zastupnik je rekao da bez razvoja tih krajeva nema ni ravnomjernog razvoja Hrvatske.

- Pola teritorija Hrvatske pripada potpomognutim područjima i smatram da posebnu pažnju trebamo posvetiti upravo tim krajevima. U programu Vlade u poglavlju VIII, koje se odnosi na ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske, predvidjeli smo donošenje Zakona o potpomognutim područjima, kojim će se utvrditi podzakonski akti i program Vlade za potpomognuta područja - odgovorila je također Gabrijela Žalac i dodala da dosad nije bilo dobro to što je Zakon o regionalnom razvoju imao samo jedno poglavlje o potpomognutom području.

Ujedno smatra da je ovu tematiku potrebno izdvojiti u zaseban Zakon o potpomognutim područjima. Najavljuje da će se u trećem kvartalu ove godine u Saboru ići na zamjenu postojećeg Zakona o područjima posebne državne skrbi, koji je dosad imao šest izmjena i dopuna, te da će se time u konačnici dobiti rješenja za dobrobit građana u ruralnim krajevima.

Zastupnik Milošević je dodao da je pohvalno što se na razini Vlade namjerava osnovati Savjet za projekt ‘Slavonija’, čime se želi osnažiti projekt kojim bi se moglo povući 2,5 milijarde eura iz fondova EU-a, jer ‘Slavonija to zaslužuje’.

- Krenuli smo s prijedlogom prema Vladi za osnivanje Savjeta za projekt ‘Slavonija’, koji prije svega generira sredstva iz europskih fondova, kao i iz ostalih programa ministarstava - zaključila je ministrica Žalac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više