Novosti

Društvo

Бoрци зa jeзик

Друштвo зa српски jeзик и књижeвнoст у Хрвaтскoj oснoвaнo je 1998. у Вукoвaру. Зa двe и пo дeцeниje, у oтeжaним услoвимa рaдa, oргaнизoвaлo je нa дeсeтинe сeминaрa, прoмoциja књигa, a бaвилo сe и издaвaчкoм дeлaтнoшћу

Large informator borci   %c4%87irilica

Članovi i gosti društva

U prostorijama SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, obeleženo je 25 godina rada Društva za srpski jezik i književnost u Hrvatskoj. Predsednica i osnivačica Udruženja, prof. Mara Bekić-Vojnović, predstavila je retrospektivu rada Društva od početka.

Društvo za srpski jezik i književnost u Hrvatskoj osnovano je 26. juna 1998. u Vukovaru. Za dve i po decenije, u otežanim uslovima rada, oslanjajući se gotovo isključivo na svoje članstvo, Društvo je organizovalo na desetine seminara, promocija knjiga, a bavilo se i izdavačkom delatnošću.

Budući da su se političke prilike krajnje nepovoljno promenile za Srbe u Hrvatskoj trebalo je naći neki novi način borbe protiv asimilacije. Zato je Društvo sebi postavilo zadatak da radi na negovanju srpskog jezika i književnosti Srba u Hrvatskoj, da se bavi proučavanjem istorije književnosti i kulture savremenog života srpskog naroda u Hrvatskoj, te predstavljanjem njegove kulturne baštine.

Radi očuvanja nacionalnog identiteta Društvo se bavi i izučavanjem srpskog jezika i ćirilice. Da bi ove delatnosti bile plodonosne, Društvo je uspostavilo odlične veze s Maticom srpskom u Novom Sadu te sa SKD Prosvjeta iz Zagreba. Obeležavanju dve i po decenije od osnivanja Društva za srpski jezik i književnost u Hrvatskoj prisustvovalo je 30-ak članova i gostiju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više