Novosti

Društvo

Пoдићи кoнцeнтрaциjу

Нaстaвници српскoг jeзикa и ћириличнoг писмa из Вукoвaрскo-срeмскe и Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje присуствoвaли су сeминaру пoсвeћeнoм српскoм jeзику, a прeдaвaчи су били прoфeсoри Филoлoшкoг фaкултeтa из Бeoгрaдa

Large informator  podi%c4%87i koncentraciju  %c4%87irilica

Seminar o srpskom jeziku

U organizaciji Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, učitelji, nastavnici i profesori u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, imali su priliku da prisustvuju seminaru posvećenom srpskom jeziku. Predavači su bili profesori Filološkog fakulteta iz Beograda.

- Učitelji i nastavnici srpskog jezika sa područja delovanja Zajedničkog veća opština svake godine prisustvuju Republičkom, zimskom seminar, koji na beogradskom fakultetu organizuje Društvo za srpski jezik i književnost Srbije. Na taj način imaju priliku da se upoznaju s najnovijim pristupima u nastavi i stručnom literaturom, a sada je seminar, zahvaljujući finansijskoj podršci ZVO-a, održan u Vukovaru - rekla je profesorka srpskog Jadranka Vidošević, koja obavlja funkciju savetnice za srpski jezik.

Mišljenja je da ovakvi skupovi doprinose boljoj edukaciji nastavnog kadra.

- Nismo svi studirali u Republici Srbiji i uvek volimo da čujemo izvorne govornike srpskog jezika. Često shvatimo da neke reči govorimo drugačije - rekla je Radošević.

O inovativnim pristupima u metodici nastave i zadacima iz gramatike govorila je Vesna Lompar sa katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta, ujedno predsednica Društva za srpski jezik i književnost Srbije.

- Jedan smer predavanja je bio za probleme vezane za nastavu srpskog jezika, a drugi o problemina koji su univerzalni, a oslikavaju stanje u prosveti, koje je danas veoma loše. Većina primera koje sam pokazala kolegama, svode se na to da je potrebno podići motivaciju učenika i raditi na podizanju njihove koncentracije - rekla je Lompar.

Smatra da su smanjena koncentracija i manjak interesa za nastavu kod dece, rezultat sve veće izloženosti digitalnim tehnologijama.

- Srpski ima nadpredmetni status s obzirom na to da se svi drugi predmeti izučavaju na srpskom jeziku. U ome je specifičan i njegovo negovanje je naš osnovni zadatak - zaključila je.

Profesor Slavko Petaković je prosvetnim radnicima sa istoka Hrvatske govorio o činjenicama da deca i odrasli danas sve manje čitaju te pokazao primere kako podići nivo motivacije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više